Следва

Ден първи по червения килим на Venice Film Festival 2019: Иман, Емир Кустурица и Катрин Деньов

От NASA отново обявиха Плутон за планета

иди-ми-дойди-ми

All About Life преди 4 години


Плутон и луната ѝ Харон

Статутът на Плутон отново е поставен под въпрос, след като ръководителя на NASA изказа лично мнение, че космическият обект е всъщност планета:


Плутон

"Само за да знаете, според мен Плутон е планета. Можете да напишете, че директорът на NASA отново обяви Плутон за планета. Придържам се към това. Така са ме учили, а аз съм ангажиран с борбата за връщането на планетарния статут на Плутон", заяви ръководителят на американската космическа агенция Джим Брайдънстайн.


Плутон е открит на 18 февруари 1930-та от американския астроном Клайд Томбо. По това време се знае изключително малко за отдалечения обект и той е обявен за деветата планета от Слънчевата система. Планетарният му статут обаче беше поставен под въпрос 62 години по-късно, след като в същия район на Kосмоса бяха открити други подобни по големина обекти.


Плутон и луната й Харон

През 2005-та астрономите откриха планета-джудже, наречена Ерида, която е с 27% по-голяма от Плутон. Година по-късно Международният астрономически съюз изложи официалното си определение за това какво представлява планета. Именно тогава Плутон изгуби статутът си на такава. Учените официално обявиха Плутон за "планета-джудже". Много хора обаче останаха недоволни от преквалификацията на обекта.


Харон

През 2015-та мисията на NASA "Нови хоризонти" направи няколко големи открития, които възобновиха дебата. Сондата откри, че Плутон има собствена атмосфера, специфичен климат и осеян с планини и равнини терен. Открито бе дори наличието на замръзнала вода. Учените потвърдиха още наличието на метанови дюни и дори предполагат съществуването на подземен океан от течна вода.


Плутон

Алън Стърн, ръководителят на мисията "Нови хоризонти", призова на Плутон отново да бъде върнат статута на планета. Ученият е убеден, че за планета трябва да бъде считан всеки обект, който няма ядрен синтез и който притежава достатъчно гравитация, за да има сферична форма.


Атмосферата на Плутон е синя

Противниците на това Плутон да бъде планета обясняват, че тогава за планети трябва да бъдат признати и естествени спътници като Луната, както и обекти от астероидния пояс - като Церера или обекти от Пояса на Куйпер - като Ерида, Седна и Макемаке.


Повърхността на Плутон

Според някои учени е несправедливо обекти като Титан и Ганимед да не са планети, при положение, че са доста по-големи от Меркурий. Титан има атмосфера два пъти по-плътна от земната, както и реки и морета от течен метан. Ганимед е малко по-малък от Марс, но за разлика от Червената планета има свое действащо магнитно поле.

More All About Life

Пълната забрана на реклама на хазарт в медиите е факт

All About Life преди 12 часа

Патологичното разстройство свързано с хазарт се характеризира с неконтролирани залагания, извън всякаква граница на социално-приемливата или за забавление активност, така че има сериозни последици за личността и за живота на залагащия. Хората, които страдат от хазартна зависимост може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в престъпления (кражби, подправяне на чекове, злоупотреби свързани с пари), за да си набавят нужните суми пари за техния „навик”. Много значими взаимоотношения и работата могат да бъдат загубени от пристрастените към хазарта. Това е буквално текстът, който сопираме от сайта на Министерствота на здравеопазването на Република България.