Следва

Ham&eggs и закуска във вторник с бижутата и картините на Калина Чанкова

Made in Bulgaria. Да сверим часовниците на модата с Георги Флоров

Може и да е естествено, че хората се отнасят с известни резерви към българския моден дизайн, заради неговия на...

All fashion преди 14 години

Може и да е естествено, че хората се отнасят с известни резерви към българския моден дизайн, заради неговия не голям обхват и младост. Но именно това може да се смята и за негово предимство. Млади, нови и свежи идеи, малки, дори единични, но качествени и интересни дрехи.

Повечето от ярките имена в българската мода ги познаваш, срещал си ги не веднъж и два пъти на страниците на ViewSofia, но в тази тематична седмица, посветена изцяло на тях и творчеството им, ще ти представим накуп с ясната цел, да сме медиатор на техните идеи, проекти и изпълнения и ще се постараем да ги приближим до теб - потребителя, за когото всички те работят.

За да илюстрираме пред теб тази наша идея, започваме с един от силните примери в младата българска мода, а именно Георги Флоров.

Съвсем "пресен" дипломант по Мода в Нов Български Университет, той спечели пълна стипендия за своята Магистратура в престижния Instituto Europeo Di Design, Милано, като пребори конкуренти от цял свят.

Освен това вече от година все по-често се наслаждаваме на футуристичните му и безкомпромисно стилни модели на Иван Асен 22.

Преди да замине за Италия, се срещнахме, за да поговорим за историята и плановете му, като едно от перспективните млади имена в дизайна.

VS: Поздравления за наградата, как се чувстваш?
Г. Ф. Благодаря много, чувствам се прекрасно и същевременно леко притеснен дали ще оправдая очакванията, които тази награда носи. Не става въпрос само за чуждите, но и за моите лични изисквания, които като че ли стават все по-високи.
Тук е може би мястото да разясня, че наградата, която спечелих, е стипендия за магистърската програма по моден дизайн в Instituto Europeo Di Design, Милано. В началото на август Институтът обяви, че отпуска 30 пълни стипендии за всяка специалност. Темата, по която трябваше да се изпрати проект, беше озаглавена „Дизайн за по-добър свят”. Реших, че никой от моделите от колекциятаа ми „10:48 PM”, с която вече бях избран сред финалистите на два международни конкурса в Полша и Италия, не отговаря на така постававената задача. В последния момент визуализирах проекта, в последния момент го изпратих и изобщо не съм мислил, че ще спечеля. Селектираните проекти бяха от цял свят и затова съм поласкан, че комисията реши да даде стипендията точно на мен. И сега старателно уча италиански!

VS: Нали поне ти не си започнал с рокли за кукли Барби?
Г. Ф.
О, не, при мен нещата се развиха доста спонтанно, колкото и нетипично за мен да е това. Вероятно поради тази причина продължавам все още да си задавам въпроса дали съм взел правилното решение. Преди да започна да се занивам професионално с мода, завърших право.

VS: Коя поръчка би била интересно предизвикателство за теб?
Г. Ф.
Да направя мъжка мини колекция, сигурен съм, че ще се получи нещо интересно и доста по-смело от моите дамски предложения. Със сигурност ще има повече цвят.

VS: Какво е вдъхновението за предстоящото представяне на Иван Асен 22, издай малко от кухнята?
Г. Ф.
Този път нещата, които правя, не са подчинени на някаква строга концепция, даже на моменти тя е доста хаотична. Но въпреки това между дрехите ше има някаква връзка, най-вече по отношение на платовете и некои детайли. Освен дрехи този път съм решил да направя и аксесоари.

VS: Има ли интерес към дрехите, освен очевидния медиен, може ли човек да се издържа от мода във вашия случай?

Г. Ф. Трудно е наистина. Интерес има, но са малко хората, които могат да си позволят да си купят подобни дрехи. А тези, за които парите не са проблем, предпочитат да робуват повече на марката. Хубавото е, че Нели Митева успя по някакав начин да утвърди Иван Асен 22 като място, на което млади и прохождащи дизайнери представят своите дизайнерски виждания по определена тема и хората, които идват там са готови да ги подкрепят. Имаме вече много редовни клиенти.

VS: Има известно футуристичено усещане в последните ти неща, изложени при Нели Митева, това характерно ли е за твоя дизайн?
Г. Ф.
Мога да кажа, че да... Предпочитам всичко да е по-премерено, по-изчистено, така че да се акцентира над точно определен детайл. Това обаче не означава, че не харесвам претрупани дрехи с много плат и много детайли. Но всичко като че ли е плод на вътрешно светоусещане.



VS: Любимият ти артикул, на който да обърнем внимание в студиото?
Г. Ф. Гащеризонът и черното сако с нещата, които падат от рамото. Имаше една разкошна черна рокля и още по-прекрасно синьо яке, но те вече се продадоха.

VS: Кои са най-добрите в модата в момента?
Г. Ф.
Ако трябва да говоря като модни школи, много налагани като имена са Антверпен и Лондон. Лично аз смятам, че в съвсем скоро време немската школа също ще породи интерес, тя има определено свой лесно разпознаваем стил – с етажността в облеклото, която наложи, много немски дизайнери в момента създават наистина семпли и нови силуети.

VS: Спечели магистратура в Италия, мислиш ли, че тамошната школа ти подхожда най-добре?
Г. Ф.
Определено не, аз лично си представях да правя магистратура на друго място, но нещата се получиха така. Смятам да извлека максималното, коета мога да науча там и след това ще видим. Старая се да гледам позитивно и оптимистично на бъдещето и вярвам, че това няма как да не доведе до нещо хубаво.



VS: Най-големите трески за дялане на модното ни образование?
Г. Ф.
Много са... изобщо в цялото ни образование нещата куцат и е крайно време да се даде място на хора, амбицирани да променят така нареченото академично образование и да го доближат повече към практиката.

VS: За колко време правиш една рокля?
Г. Ф.
Срам ме е да кажа...

VS: После ще се върнеш ли тук?
Г. Ф.
Преди години по програмата Еразмус заминах в училището по изкуства Вайсензее в Берлин и накрая на семестъра ми предложиха да остана за още няколко месеца. Аз отказах. Този път съм решил да не правя подобна грешка и да не бързам с връщането си.

VS: Какво те откроява като дизайнер?

Г. Ф. В модата всеки дизайнер трябва да бъде различен, да има собствен стил, собствена философия. Да бъдеш различен не е просто самоцел, това е необходимост за всеки, който се занимава с мода, да бъде разпознаваем. Чистият силует, внимателният подбор в детайлите - това са нещата, които мисля, че очертават моят стил. Като цяло в моите дрехи е задължилно да се съчетават повече от един плат.

VS: Каква е жената, която обличаш? ( Примерно като отношение към живота и поведение и също ако може да посочиш няколко конкретни, които те вдъхновяват)
Г. Ф.
Не правя дрехите си за определен тип жени, бих искал всеки да се чувства специален с тях.

VS: Откъде пазаруваш?
Г. Ф.
Нямам определено място и не робувам на марки. Често даже си купувам дрехи second hand.

Колекцията на Георги Флоров ще намериш в шоурума на Иван Асен 22.

More from View Sofia

More All fashion