Следва

Секс, пиене, шофиране & още: пет "поприща", в които мъжете и жените си приличат повече, отколкото предполагаме

Столът за 40 хиляди лева, дело на индустриалния дизайнер Рон Арад и мебелния бранд OKA. Да или Не?

"Вие се задоволявайте само с най-необходимото, аз ще се огранича с лукса", казва Хемингуей.

All About Life преди 4 години


Рон Арад

По отношение на дизайн, комбинацията от работата на индустриалния дизайнер Рон Арад, известен със изваяните си, модернистки архитектура и мебели, и мебелния бранд ОКА, познат пък с достъпните си интерпретации на британския кънтри стил при обзавеждането, не е сред най-очакваните. Но какво пък - и комбинацията от кутюр естетиката на Giambattista Valli и функционалността на H&M не е, а резултатът е очарователен.


Дизайн на ОКА


Дизайн на Арад

В същия смисъл израелецът и британците обединяват креативни сили по изработката на стола AKO - лимитирано издание от десет бройки, върху които може да поседнете срещу 18 000 паунда (приблизително 40 хиляди лева).

"Случайна среща ни събра. През общ приятел", казва Сю Джоунс, Креативен директор и съосновател на ОКА. "Познавайки и двама ни, този ни приятел решил, че въпреки различните стилове, на които залагаме, с Рон споделяме обща страст по комфорта, лукса и красотата. Когато се срещнахме за първи път (с Рон), веднага намерихме обща тема. Спомням си, че ентусиазмът му да работим заедно направо замъгли съзнанието ми", разказва още Джоунс пред британския Telegraph.

На Арад е дадена пълната свобода да избере каквото пожелае от портфолиото на бранда и да го развие. Спира се на стола Washakie (обикновено продаващ се за 320 паунда). "Не исках да променям нищо от стола", казва дизайнерът. Затова пише върху гърба му и създава метална обвивка с отразителна повърхност, обгръщаща го като защитна черупка. "Движейки се покрай него, ще забележите, че отражението постоянно се мести и променя; придава резонанс на самия стол", добавя Арад. Името, АКО, е отражение на ОКА.

Дизайнерите настояват столът да не се определя като произведение на изкуството, а като функционален предмет на дизайна. "Прекрасен е за стоене върху му. Като трон е. Важно е единствено как се чувствате, докато стоите върху него. Няма нужда да казваме колко е удобен... освен това виждате и панталоните си, докато вечеряте!"

Един от столовете ще бъде предложен на аукцион идната пролет, а останалите ще се продават като част от основната колекция на ОКА през следващата година.

Да си кажем правичката, не разбираме що за инвестиция е стол за 40 хиляди лева, като не подценяваме, разбира се, дизайнерската стойност на артикула. Ние си падаме по друг тип дизайнерски инвестиции, а за въпросната сума, £18 000, е съвсем възможно да се закупят 3 от знаковите за Chanel модела чанти + клъч с остатъка, да не говорим, че часовник Cartier за същата сума би заспал на нечия китка, а пък какво остава за по-бюджетните модели, на които сме хвърлили око - като тютюневия костюм на ZARA или кашмиреното поло на UNIQLO.

Кажете вие - Да или Не за дизайнерския стол-трон?

Анкета

Да или Не за дизайнерския стол-трон?

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.