Следва

SOFIA Rhapsody. 10 000 крачки кеф

Piazza di Spagna: пет неща, които не знаем за емблематичния площад

Има неща за най-внушителния площад в Рим и прочутото му стълбище "Тринита дей Монти", които хората твърде много приемат за даденост, че да поискат да разберат повече...

 

All About Life преди 4 години

В началото на лятото на 2019г., за Площад Испания (Piazza di Spagna) се говори много, заради една наредба на общината. От 1726-та, годината, в която е отворено за обществеността, стълбището "Тринита дей Монти" винаги е било място за срещи на римските граждани и на туристите, които прекарват там, седейки на стъпалата, топлите вечери. Отдавна е забранено да се яде и пие по монументалните стъпала, от благоприличие. Сега вече е забранено и седенето върху тях с цел възхищаване от високата позиция на фонтана della Barcaccia и на целия площад, един от символите не само на Рим, но и на красотата на Италия, място, от което изкуство и история, мода и съвременност водят началото си.Докато асоциациите на търговците протестират, тъй като липсата на точка за почивка прави площада може би по-подреден, но и ни кара да си тръгнем по-бързо, защо да не научим още някои любопитни факти за Площад Испания, за да направим добро впечатление, когато отидем там?

#1 Защо се казва "Площад Испания"?
Въпрос, който дори самите римски граждани не си задават, никога, през целия си живот. Площад Испания дължи името си на Palazzo di Spagna, дворецът, в който се намира Испанското посолство към Светия престол. Площадът е създаден именно с идеята да свърже посолството и църквата "Санта Тринита дей Монти".

#2 Какво се има предвид, когато се говори за "Площад Испания" и спора за стълбите?
"Площад Испания" е проектиран от архитектите Алесандро Спеки (Alessandro Specchi) и Франческо де Санктис (Francesco de Sanctis) и е завършен през 1725-та. Не всички знаят, че двамата имат трудности да постигнат съгласие за това какъв трябва да бъде финалният вид на площада – някои източници говорят за повтарящи се спорове между двамата и че накрая се съгласяват за построяването на огромни стълби, разкрасени отстрани от разнообразни тераси, използвани като градини, които се запълват с цветя през пролетта, придавайки цвят и красота на мястото. Днес отсъждаме, че в крайна сметка взетото решение, което придава живот на стълбите на "Площад Испания" (основаващо се, както изглежда на идеята на de Sanctis), не е никак лоша идея.

#3 "Площад Испания" дължи реставрацията си на модата.
Стълбите на "Tринита дей Монти" имат разнообразни реставрации през годините: сред най-скорошните са реставрацията от 1995 и тази от 2016 – финансирана от Bvlgari. Само година по-рано площадът страда от внезапното нахлуване на холандските фенове на футболния отбор "Фейенорд", които на 19 февруари на практика го опустошават, причинявайки значителни щети на фонтана на Бернини.


Шоуто, с което от Bvlgari "откриват" стълбите след реставрацията.

#4 "Площад Испания": площадът на двамата Бернини.
В центъра на "Площад Испания" се издига известният фонтан, наречен Fontana della Barcaccia. Произведението е проектирано от Бернини, но не от известния Джовани Лоренцо, многоликият артист, на когото се дължи и актуалният облик на площад "Св. Петър" (San Pietro). Пиетро е този, който замисля и започва la Barcaccia, завършен по-късно от Джовани Лоренцо. Легендата разказва, че Пиетро Бернини не знаел как да разреши проблема с оскъдното водно налягане в тази част на града и гледайки една лодка, наполовина потънала в Тибър, се заражда идеята да извая фонтан, който точно да изобразява почти потънала лодка. Така решава проблема с водното налягане. Снимките на щетите, нанесени от холандските футболни запалянковци на "Фейенорд" през 2015-та за римските граждани, а и за всички останали, са болезнени за гледане.

#5 "Площад Испания", специалната Чайна. 1
През 1893-та на "Площад Испания" номер 23, две заможни англичанки - Изабел Каргил (Isabel Cargill) и Анна Мария Бабингтън (Anna Maria Babington) отварят стая за чай, наречена Babington’s, която се превръща в отправна точка не само за всичките англосаксонци, които живеят в Рим, но и за много римски интелектуалци. След като успява да устои на бомбардировките през Втората световна война и на появата на заведенията за бързо хранене, Babington’s днес продължава да приютява личности от света на политиката, изкуството и шоубизнеса. В близост до чайната се вижда табела, на която е изписан стих на Чезаре Павезе: Passerò da Piazza di Spagna (Ще мина през "Площад Испания").

More All About Life