Следва

Мултибранд магазин за детска мода от Франция отвори врати в София

Назаем взехме от Madame Figaro: Лудост по мярка

Калъф за ябълка, дочен ежедневен костюм, чанта с инициали: За да отговорят на желанията на клиентите...

Fashion преди 14 години

Калъф за ябълка, дочен ежедневен костюм, чанта с инициали: За да отговорят на желанията на клиентите, големите модни къщи са готови на всичко. Истински лукс? Уникалност, индивидуалност, красота – когато тези условия са налице, всички мечти могат да бъдат осъществени. На всяка цена.

Представете си само – години наред всеки ден ядете по една ябълка. Зелена ябълка, ако искаме да бъдем точни. Вашата мечта? Да можете всяка сутрин да я поставите в кожен калъф, специално направен за нея. Може би изглежда налудничаво? Нищо подобно! Такъв аксесоар наистина съществува. “Това е поръчка на наш клиент - припомня си Ален Туш, шеф на дизайнерски отдел в Hermès. - Той дойде с готови скици и ни попита дали е възможно да направим такава вещ. Няколко седмици по-късно се появи с калъфа за ябълка в ръка.”

Всяка година такива проекти се реализират в ателието за специални поръчки на къщата. Чанта Kelly, размер XXL, от виолетова крокодилска кожа, калъф за китара от оранжев бокс, гигантско кожено мече...

Всичко е възможно при едно условие – желанието на клиента да отговаря на ценностната система на къщата! Berluti, Louis Vuitton, Goyard... Много са онези, които предлагат изпълнения по поръчка. Лукс, който обаче си има цена, а тя може да бъде между трийсет и шейсет процента по-висока. Големият въпрос в момента? Засегната ли е от кризата индустрията за производство на стоки по поръчка?

Отговорът е категоричен – ни най-малко! “Това е сектор, който все повече се разширява - казва Гийом дьо Сен, генерален директор на международното бюро на Hermès. - Всяка година произвеждаме стотици неща по поръчка и броят им непрекъснато се увеличава.” Заключението – тези вещи са всичко друго, но не и излишен лукс, от който се отказваме в трудни времена.



Предметът: Калъф за тебешири от оранжев бокс, HermèsЖан-Шарл дьо Кастелбажак, дизайнер

Историята:
“Това е подарък от моята любима жена Марева. Рисувам с тебешир по всички стени и тротоари, които ме впечатляват в Париж. Кредите вечно се мотаят по джобовете на сакото ми. Марева имаше гениалната идея да поръча в Hermès този калъф. Не се разделям с него. Това е предмет, който ми подхожда и който говори много за мен.”

Да пазарувате по поръчка, нещо обичайно ли е?
“И да, и не. Имам няколко чифта обувки Berluti, правени по поръчка. Моторът ми Harley-Davidson е изцяло пригоден за мен, но имам също така двайсетина еднакви тишърта на GAP. Обичам изключителността, както и свръхиндустриалността. Но признавам, че гледам с различно око нещата, правени по поръчка. Ценя ги по особен начин – те са направени за мен, променят се заедно с мен. И после, за мен като творец направеното по поръчка има една вълнуваща страна – то дава гениалната възможност за упражнение по стил. Харесва ми идеята за промяна, за съзидание.”

Мечтан предмет
“по поръчка”: “Кутия за рисуване или пюпитър (наклонена поставка за книги, ноти и др. за лесно четене, писане, гледане), напълно преобразени от Goyard. Или къщичка на дърво, изцяло проектирана от японския архитект Шигеру Бей.”



Предметът: Манто Chanel, подписано от Andre и JonOne
Александра Сен, консултант по мода, изкуство и тенденции за SAS, Париж

Историята:
“Купих това манто от винтидж бутик в Маями преди няколко години. Обожавах го, но малко ме потискаше. Реших да го предоставя като бял лист за рисуване на приятелите ми Andre и JonOne (художници на графити – б.р.), за да го направя наистина свое. Един след друг те изрисуваха бялата подплата. Това манто прилича на мен.”

Да пазарувате по поръчка, нещо обичайно ли е?
“Имам някои неща, правени по поръчка. Чанта Hermès, две бюстиета на Вивиан Уестууд... Обичам целия ритуал, съпровождащ поръчката: беше прекрасно да наблюдавам как Andre и JonOne рисуват мантото ми, беше нещо като хореография. Да пътувам до Лондон за проби при Уестууд, да бъда приемана в частен салон заедно с шивачите, това са хубави срещи. И после, това са неща, които живеят с ритъма на собственика си. Те отразяват неговия вкус, формите му, когато става дума за дреха. Когато моето бюстие на Уестууд ми отеснее, разбирам, че трябва да мина на диета. То е като моя втора кожа.”

Мечтан предмет “по поръчка”: “Едно огромно бижу, нещо като луксозна протеза, което ще тръгва от пръстите и ще стига до рамото. В идеалния случай ще бъде подписано от тримата ми “любимци” – Делфина Делетрез, Бучелати и Виктоар дьо Кастелан.”

Още в броя чети:
Изключителният брой

Според речниците определението „ексклузивно“ се свързва със синонимите „изключителен“, „уникален“, „специален“, „единствен“. Новият брой на Madame Figaro без никакво преувеличение може да се нарече ексклузивен. Доказателството: в съдържанието.

Много специално интервю с Бриджит Бардо - абсолютна звезда и секс символ през 50-те-, 60-те и 70-те години на XX в., борец за правата на животните, френско национално съкровище. Дори и на 75 години, тя все още вълнува хората и разпалва страстите. Madame Figaro потвърждава това чрез няколко млади актриси, които пресъздават митични сцени от нейни филми и споделят какво означава Бриджит Бардо за тях.

Шарлийз Терон, красивата южноафриканка, която завладя калифорнийските филмови студиа благодарение на таланта си и стана муза на козметичните марки заради красотата и излъчването си, даде уникално интервю за Mаdame Figaro България.

Английският дизайнер Пол Смит в един от своите парижки бутици прeтворява по забавен начин култови за френския интериор предмети. Упражнение по стил в чист вид единствено за Madame Figaro.
Ексклузивно представяне на тенденциите за пролет-лято 2010 и атмосферата на дефилетата в Париж, Милано, Лондон и Ню Йорк, които вече (дали заради кризата?) са много повече от модно шоу.

Уникален колаж, направен от Джон Галиано специално за Madame Figaro.

More from View Sofia

More Fashion