Следва

Какво ново: Condé Nast закрива френския Glamour

Лу-да за sneakers ще си ос-та-на, дори да бъ-даа жива рана

Тотална кецове-мания цари наоколо, да проследим какво става, приятели!

All fashion преди 4 години

Стреснати от безспорния факт, че по кецовете посрещат, по кецовете изпращат, поне във възрастовата категория до към 30, решихме да видим откъде тръгна манията, докъде възнамерява да стигне и изобщо какво предстои. За да няма после, за Бога, братя, не купувайте или, по-лошото, ах, защо не си купих навреме. 

Какво показват общите наблюдения:     

• В днешно време кецовете могат да достигнат високи цени /15, 18, 20 000 долара, например/
• Тези обувки са популярни от доста време, но им трябваха няколко определени тренда, за да се стигне до момента, в който хората с готовност и по няколко пъти броят за тях стотици и хиляди долари
• Колаборациите със звездни личности, нарастващата „casual“ култура, обувките Savvy – всичко това увеличава търсенето на елитни, висококачествени кецове.



Кецовете са голяма работа, а потребителите, изглежда, не биха се разделили с този тренд в близкото бъдеще.

Без значение дали се предлагат на търг, в магазина или от дистрибутори, маратонките могат да достигнат поразителни суми. Класическите Air Jordans все още може да стигнат до $ 2000, а канадски инвеститор плати 437 500 долара за чифт редки Nike Waffle Racing Flat "Moon Shoes" по-рано този месец.


Air Jordans

Кецовете се превръщат в решаващ "символ на статут" в Силиконовата долина. Ексклузивното сътрудничество между Arizona Iced Tea и Adidas за създаването на кецове за 0,99 долара наскоро предизвиква насилие и хаос в Ню Йорк, докато тълпата се опитва да се добере до обувките.


Arizona x Adidas

Business Insider разговаря с редица експерти в бранша, за да разбере защо купувачите хвърлят стотици долари за нов чифт обувки. Засилването на „сникър“ културата и все по-голямото предпочитание към casual облеклото са цитирани сред факторите за увеличаване на цените на кецовете.

Но в крайна сметка, желанието на потребителите да харчат за спортни обувки, които считат за добра инвестиция или за открояващ се елемент от тоалета, позволява на компаниите в обувната промишленост да инвестират ресурс във все по-луксозни, технологично напреднали и подкрепени от знаменитости продукти.



Повишаващата се цена на кецовете е явление, по-малко свързано с предлагането, и повече със захранващото този бизнес търсене, според автора на ESPN NBA, Ник Депаула, който е и креативният директор на Nice Kicks, медиен център, фокусиран върху спортните обувки.

Депаула казва, че възходящата тенденция на цените се дължи на повишения интерес към спортните обувки в големи групи в обществото, без разлика на възраст и благосъстояние.



"Когато растях през 90-те, този интерес бе наистина подхранван от любимите ви играчи и представянето на обувката", казва той. „Сега това е напълно изместено от желанието да си забелязван и от статута.“

По принцип повишаването на статута на кецовете в света на модата позволява на големи марки като Nike и Adidas да продължат да предлагат елитни обувки във високи ценови класове.



Една луксозна спортна обувка, която може би е била продавана за 70 долара преди десетилетие, сега ще отиде към 100 долара и малко нагоре. Тзи възходяща тенденция вероятно ще продължи поради една проста истина: хората са готови да платят повече за качествени, модерни кецове.

Но това не означава, че цените на спортните обувки са извън контрол. Разнообразието от компании за обувки дава на потребителя широка гама от ценови категории. Джеси Айнхорн, data content директор в платформата за електронна търговия Stock X, казва, че по-голямата част от цените на препродаваните кецове „всъщност вероятно са се понижили“ или са стабилни през последното десетилетие.



„Днес има много повече предлагане“, казва Айнхорн. "Има повече марки. Nike, Adidas и другите марки пускат много повече продукти. Ограниченото издание на Jordan бе много по-оскъден продукт. Сега има по-голямо търсене на кецове, които стават все по-масови."

Ефектът Kanye

Но има и изключение от това правило - най-дръзките обувки с оскъдна наличност и завладяваща, често включваща знаменитости, история.


Кание Уест

Колаборациите със знаменитости наистина не са нищо ново. Бизнесът със спортни обувки по принцип разчита на спортистите - по-специално на баскетболистите – за повишаване на продажбите. Но Депаула казва, че сравнително нова промяна в тази парадигма позволява„сникър“културата да се разшири още повече.

"Днес някои от най-големите колекции обувки са разработени от известни личности, които не са спортисти", казва пред Business Insider Питър Вери, старши редактор на Footwear News в сферата на спортните обувки и обувките за открито.

Депаула и Вери цитират линията Yeezy на Kanye West с Adidas като основен момент в „сникър“ културата.


Кание и Ким

"Това наистина направи „сникър“ културата още по-масова", казва Депаула. "Не е нужно да сте спортист, просто можете да бъдете дете, което се интересува от модата."

Вери казва, че непрекъснатият принос на инфлуенсър и неспортисти в света на кецовете помага да се внесе малко живот във все по-"застоялия разказ", на който обувките, ориентирани към спортисти, разчитат.

Изпълнителите използват своята по-широка фен база и помагат за повишаване престижа на кецовете, като изместват фокуса от изпълнение към стил. Почитателят на известен баскетболист може да бъде привлечен от дизайна на обувката или издръжливостта на игрището, но някой, който идолизира стила на изпълнители като Кание Уест или Травис Скот, е по-загрижен за това, което техните кецове предават на света.


Травис Скот

Имат и допълнителния бонус да са актуални през всеки сезон. „Вижте Кание Уест“ - казва Вери. "Той може да обикаля по турнета 365 дни в годината и в същото време да бъде актуален през есента, през лятото, през пролетта и зимата. Просто има много повече възможности за някой, който винаги е в светлината на прожекторите, да излезе и да се докосне до своята фен база. "

Израстване в една „по-небрежна“ Америка

Тази масова тенденция обаче не би била нищо без значителната промяна в света на модата и нормите на обличане през последните няколко десетилетия. Тъй като в Съединените щати, както и в останалия свят, макар и по-бавно, набира популярност casual културата, кецовете имат възможността да се издигнат като особено търсена стока, добре дошли са в определени заседателни зали, както традиционно са били на баскетболното игрище или в класната стая.



Според Вери в днешно време са считани за „престижни“, защото „хората днес искат да им е по-удобно“. И мъжете, и жените все по-често оставят официалните си обувки и избират по-спортния вид.

"Функционалността на официалната обувка е доста демоде. Факт е, че можете да изглеждате стилно и с кецове, а също и да не ви болят краката в края на деня - защо хората изобщо биха се отказали от това?"

Скоро няма да дойде краят на този моден феномен – елитните и скъпи сникъри. Според бившия служител на Nike - Брент Джеймс, основател на консултантската агенция за обувки Concept 21, има дори тенденция цените да се покачват.


Джордан Дънн

"Честно казано, все още цените са доста занижени", казва Джеймс пред Business Insider. "Особено, ако започнем да влагаме повече по отношение на устойчивостта и всичко останало. Мисля, че трябва да удвоим цените на обувките, тогава производителят ще стане по-отговорен за изхвърлените обувки."

Джеймс говори за това как след хиляди години земята може да бъде обсипана с бели кълба - останки от стари кецове, които не са успели да се декомпозират след подлагане на химично разлагане. Той казва, че предвижда подобряване в тази насока, което цели връщане към времената на издръжливите, скъпи обувки, които могат да бъдат ремонтирани и препродавани, когато обувките са били третирани като дългосрочни инвестиции, а не като временни прищевки.

Най-малкото, според Джеймс, човечеството трябва да прецени цената на спортните обувки спрямо екологичната цена за изхвърлянето на тези небиоразградими продукти.

"Надявам се, че ще започнем да се аклиматизираме и да консумираме по-малко", казва той. "Ако стане така, тогава цените трябва да се повишат, защото ще трябва да правим по-добри обувки. Това е моята мечта и надежда. Наистина се надявам младото поколение да възприеме тази идея, защото в противен случай ние просто правим огромно количество боклук, което наистина не помага с нищо. "

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.