Следва

Уютни чехли за уютна карантина

От Мерилин Монро до Анджелина Джоли: 10-те най-красиви звездни рокли в историята на Оскарите

Не е време за Оскари, те минаха точно преди ступора, наложен на всички ни от Covid-19, но винаги е време за вълшебни рокли. Като инспирация, като умиление, като едно простичко О!, има толкова красота на този свят.

All fashion преди 4 години

Мерилин Монро е известна с това, че не харесва банални дрехи. Освен неземната й хубост и свеж нрав, тя изгражда през съзнателния си живот типичния образ на пин-ап красавица, респективно от нея очакваме разсрепостеност и сексапил на макс. В далечната 1951-ва първата блондинка на Холивуд се появява в рокля от модна къща Le Maire. Направена от десетки слоеве органза в цвета на нощно небе, тя прелива наюнсите си на вечерната светлина и подчертава брилянтно и без това красивата гръд на актрисата.

Тънката хубавица Одри Хепбърн и френският моделиер Юбер дьо Живанши са много близки приятели в продължение на дълги години, съответно няма никаква изненада в това, че за церемонията по награждаването през 1954 година Одри носи тоалет под неговото авторство - белоснежен, дантелен, подчертаващ всички достойнства на фигурата. Роклята много прилича на модела, носен от актрисата във филма "Клоунско лице", в който тя основно танцува, именно в подобна рокля.



Принцесата на Монако е била много претенциозна към вечерните рокли, но абсолютно любима й е лазурната рокля от Edith Head — простичка като кройка, но много съблазнителна с корсетната си горна част, плавни драперии и умопомрачително дълъг шлейф.



Ексцентричната Мадона, вероятно вдъхновена от наследството на Мерилин Монро, излиза на подиума на Оскар-ите в блестяща рокля от Bob Macki, над която носи яка от лисича кожа. Под ръка нежно я подкрепя Майкъл Джексън. На този кадър можем да се любуваме с часове!

В началото на 2000-те Джулия Робъртс изпитва подчертана слабост към черния цвят, а доколкото не е лесна задача да направиш нескучна рокля в черно, за церемонията тя се обръща към модна къща Valentino, известни с върховите си минималистични произведения. Майсторите създават за актрисата елегантна кадифена рокля с контрастни детайли, абсолютно съвършен партньор на фигурата на Джулия.



В годините, в които дизайнерът Оскар де ла Рента се бори с онкологично заболяване, чаровната Камерън Диас се обръща към него с молба да й ушие "вълшебна рокля за "Оскар"". Де ла Рента не може да каже Не, след което Камерън изгрява на червения килим в златист тоалет с пищна пола, идеално съответстващ на определението "класически холивудски гламур".

Появата на Анджелина Джоли в готическата рокля Versace ще се помни дълго, главно заради секси деколтето и "показания" крак. Тази поява на актрисата вдъхновява огромно количество мемета и пародии, но е редно да признаем, че тогава ни увиснаха ченетата.



Балната пудрена рокля на Дженифър Лоуренс с флорални щампи попълва списъка на най-красивите тоалети на Оскарите, независимо от конфуза, дошъл от падането на Джен при появата й на подиума. Истината е, че след въпросното произшествие, приходите на модна къща Dior се увиличиха значително.



През 2013-та Ан отрязва косите си заради ролята си на Фантин в мюзикъла "Клетниците", лишавайки се от възможността да използва ефекта на буйната грива на най-бляскавия червен килим от всички. Затова пък тоалетът на звездата се придържа към минимализма. Роклята-колона от Prada подчертава природната й слабост и аристократична бледност.



През 2017 година Ема Стоун се отличи много от останалите, като избра за себе си образа на кокотка от 20-те години. Златната рокля от Givenchy c "танцуващи" ресни действително ни накара да повярваме, че пред нас стои мацка от миналото.

More All fashion