Следва

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ КОРОНАВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ

Харви Уайнстийн, 23 години затвор, независимо от съжаленията

Падението на Харви Уайнстийн започна през октомври 2017 г. след като на бял свят изплуваха повече от 90 случая на сексуални посегателства над жени от шоубизнеса.

Celebrities преди 4 години

Американският продуцент Харви Уайнстийн бе осъден онзи ден на 23 години затвор, две седмици, след като нюйоркското жури, съставено от пет жени и седем мъже, го призна за виновен по обвиненията за сексуално посегателство срещу асистенката му Мириам Хейли през 2006 г. и актрисата Джесика Ман през 2013 г. Решението бе обявено във Върховния съд на Манхатън от съдия Джеймс Бърк. Тази присъда най-вероятно ще се разглежда като победа на многобройните сексуални жертви на Уайнстийн, като се вземе предвид, че обвиненията, по които той е осъден, по закон се наказват с от 5 до 29 години затвор.

Съдебният процес на Харви Уайнстийн приключи в края на февруари. Непосредствено след това опозореният продуцент прекара 10 дни в болницата “Белвю”, където претърпя сърдечна операция за поставяне на стент. След произнасяне на окончателната присъда на 11 март, Уайнстийн се оплака от болки в гърдите и бе настанен отново в същата болница. Предстои да бъде преместен в затвора “Рикърс Айлънд”.

По време на заседанието в сряда, 11 март, обвинителките Мириам Хейли и Джесика Ман дадоха окончателните си изявляния на “жертви” пред съдията. Хейли сподели за злочестия си случай с Харви като преживяване, което я е разтърсило “психически и емоционално”. “Това, от което той ме лиши, е не само достойнството ми като човек и жена, но напълно смаза моята увереност." 

От своя страна, Джесика Ман добави: “Не знам как да обясня ужаса да бъдеш изнасилена от някого, който има власт. Въздействието върху психиката ми е огромно. Изнасилването не е само един миг... това остава завинаги.“

В заключителното си изказване пред съда Харви Уайнстийн се извини и на двете, като подчертава, че има дълбоки угризения за действията си. Въпреки това сподели, че е "напълно объркан" относно гласността на движението #MeToo по неговия казус.

Районният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс публикува лично изявление малко след присъдата: “Благодаря на съда, че налага такива присъди, с които изпраща зад решетките сексуалните зверове от всички прослойки на обществото.“

“Благодаря и на двете пострадали дами, които се справиха забележително и устояха на всички трудности по пътя към справедливостта, благодарение на неописуемата си смелост”, продължи той. “Харви Уайнстийн не правеше нищо повече от това да събира армия шпиони, които да принуждават жервите да мълчат. Но те отказаха да мълчат и бяха чути. Думите им свалиха хищника от пиедестала и го хвърлиха в затвора, като по този начин вдъхнаха надежда на всички оцелели от сексуално насилие по целия свят.

Адвокатите на Харви Уайнстийн ще обжалват, като подчертават, че клиентът им е бил оправдан по най-сериозните обвинения срещу него - включващи две обвинения за хищнически сексуални посегателства и едно обвинение за изнасилване от първа степен. “Ако беше признат за виновен по тези случаи, господин Уайнстийн можеше да се сблъска с доживотен затвор. Но реалността е такава, че той може дори да не доживее края на евентуалната си присъда“, заяви неговият правен екип в писмо до Върховния съдия на Ню Йорк Джеймс Бърк.

Юридическите битки на Уайнстийн все още не са приключили. Предстои да бъде изправен и пред Окръжния съд на Лос Анджелис, като го грозят 28 години в калифорнийския затвор.

More Celebrities