От Франциия с любов! 20 цитата за вярата от Ерик-Еманюел Шмит

От Франциия с любов! 20 цитата за вярата от Ерик-Еманюел Шмит

"Аз съм драматург, защото драмата е диалог, дебати, въпроси. С усилия станах писател, за да мога да превърна в книги сюжетите, които не са подходящи за сцена. Но прозата не ми носи същото удовлетворение като театъра."

Ерик-Еманюел Шмит ни завладява с величието на хуманния си ум и изпълненото с вяра сърце. Шмит е с френско-белгийски произход, роден през 1960 г. в семейство на учители по физкултура. Тази седмица, на 28 март, виртуозът на съвременната литература ще отпразнува своя 60-ти юбилей. Израства в Савой като атеист, но преди 30 години приема християнството след трудно личностно изпитание в пустинята Сахара. Като дете се увлича по музиката, от 9-годишен свири на пиано и иска да стане композитор. Един ден майка му го води на представление по текст на Сирано дьо Бержерак с участието на Жан Маре, след което театърът става негова страст, а да бъде писател – съкровена мечта.

Шмит е истинското въплъщение на съзидателната енергия в нашето време. Твори като писател, драматург, режисьор, музикант, дори и актьор. Има докторска степен по философия с тема на дисертацията “Дидро и метафизиката”. От 2012 г. е ръководител на театър “Рив Гош” в Париж. Книгите му са преведени на 45 езика, а пиесите му се играят редовно в над 50 държави. Нарежда се сред 15-тe най-четени автори в света според Publishing Trends. Удостоен е с приза “Гонкур” през 2010 г. за сборника с разкази “Концерт в памет на един ангел”. От 2016 г. е член на журито на авторитетната награда за литература.

Световните религии играят важна роля в произведенията на писателя. В поредицата си “Невидимият” се опитва да намери хармонията между религиите и културите. В първата книга ”Миларепа” е изобразен тибетският будизъм. Вторият том “Господин Ибрахим и цветята на Корана” е посветен на суфизма, течение на исляма, като също се свързва и с юдаизма. Третата книга “Оскар и розовата дама” разглежда християнството. А книгата “Децата на Ной” е кулминацията на поредицата, правейки сравнение между юдаизма и християнството.

Черпим вдъхновение с 20-те цитата от Ерик-Еманюел Шмит:

“Жизненият опит е свещ, която осветява само човека, който я държи.”

“Вместо човек да се оплаква от тъмното, по-добре да запали светлината.”

“Тайната на щастието е в това да не бързаш.”

“Думите са били измислени за обикновеното в живота и им е трудно да предадат необикновеното.”

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.