Следва

Запознайте се: Джасинда Ардърн, най-добрият пример за лидерство по време на криза

Скандално позвъняване: телефонният разговор, който срива репутацията на Даяна

През 1989 година личен телефонен разговор на принцесата на Уелс се превръща в най-големия скандал, получил името "Squidgygate". Следват подробностите.

Celebrities преди 3 години

Когато Даяна Спенсър става част от британското кралско семейство, подробностите от частния й живот стават като глътка въздух за любопитните й съграждани, всъщност за всичките й съграждани, както и за целия свят. Журналистите я следват по петите, а и Даяна е словоохотлива - обича в определени моменти да разкрива детайли от живота си, в качеството си на принцеса на Уелс.


Принцеса Даяна, 1983г.

Изключително ключов се оказва обаче разговорът й с Мартин Башир през 1995 година, произвел ефекта на взривила се бомба.

Много фенове на принцеса Даяна се убедени, че именно интервюто с Башир става причина за окончателния разрив в отношенията между екссъпругата на принц Чарлз и британското кралско семейство, само че истината е, че в тъжната история на принцесата на Уелс е факт един далеч по-сериозен инцидент, който всъщност й струва рептуцията й.


Ключовите моменти, направили развода на Чарлз и Даяна неизбежен, според експерти


В навечерието на Новата 1989-та година, принцесата, заедно със семейството и съпруга й се намират в Сандрингам, когато, в разгара на традиционните приготовления за празника, се чува телефонен звън. Съпругата на Уелския принц минава в другата стая, за да говори с отдавнашния си приятел Джеймс Гилби.


Принцеса Даяна и Принц Чарлз, 1991г.

Даяна и Джеймс се запознават през 1979 година, като познанството им с годините применава в здраво приятелство, като принцесата константно споделя с него моменти от личния си живот и детайли около възникващите в семейството й проблеми. Същото нещо се случва и по време на телефонния им разговор през 1989-та - Ди се оплаква от сложните си отношения с членовете на кралското семейство, споменава Чарлз, отново подчертава колко самотна се чувства и разкрива още детайли от частния си живот. Джеймс Гилби, на свой ред, подкрепя и утешава приятелката си, наричайки я с мили имена, вкл. "скъпа моя" и "squidgy", в превод "раним" или "мек".

Принцесата е непоклатива в доверието си към своя приятел и няма никакви притеснения, че чутото би могло да бъде разгласено. Но не става така - именно този разговор е в основата на невероятен скандал в медиите, дотолкова шокиращ, че буквално взривява членовете на БКС, както и самата Ди.


Джеймс Гилби, 1992г.

Разковничето е във факта, че въпросният интимен разговор е записан — съгласно официалните данни, от бивш банков служител, закачил се към телефона на съпругата на Уелския принц по някакъв начин, и е съхранен изцяло, за да бъде продаден на пресата. Престъпникът предлага записа на The Sun, и изданието го изкупува, без обаче да го публикува.

В този етап от развитието си гадната история би могла и да приключи, ако скоро след това не изскача още един запис на същия този разоговор - този път обаче личните тайни на принцетсата са предложени срещу тлъста сума от жена на име Джейн Норгроув, също успяла по някакъв начин да се закачи към линията.

Записът попада в изданията Daily Mail и National Enquirer, като второто решава да публикува. Годината е 1992-ра. Събитието става един от най-шумните скандали с участието на членове на британското кралско семейство - пресата пуска нови и нови подробности от отношенията на Даяна и Джеймс, като журналисти предлагат на читателите да прослушат пълния запис срещу пари, а в социума бързо се разпространява прозвището на въпросното събитие - "Squidgygate".


Принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс, 1979г.

Принцеса Даяна изпада в ужас, когато разбира за случилото си, макар че, в интерес на истината, скандалната новина е забравена сравнително скоро, благодарение на принц Чарлз - само няколко месеца след скандала, колеги от таблоидите на Острова попадат на запис от телефонен разговор между принца на Уелс и Камила Паркър-Боулс, едно интимно общуване, богато на пикантни подробности и осветяващо отлично характера на отношенията на двамата, уж приятели.


Големите любовни истории: Принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс


За "Squidgygate" се споменава отново през 2008 година, когато бившият телохранител на Ди - Кен Уорф споделя пред медиите, че се съмнява записът да е направен от случаен човек. "Мисля, че Даяна беше следена, самата тя често споменаваше съмненията си за това. Смятам, че случилото се не беше случайно, вероятно позвъняването е било регистрирано в разузнаването, с надеждата, че някой любопитен и алчен фен ще се опита да продаде подробности на вестниците. Така и стана", добавя Уорф.

More Celebrities