Следва

Sakura Pink - цветът на надеждата - единственият, от който се нуждаем

Разводът на Тръмп: колко ще получи Мелания, ако реши да напусне Белия дом (и президента)

Дим без огън няма, така че юристи отвъд Океана, по каква и доколко конкретна причина не знаем, внезапно започнаха да изчисляват за какво може да претендира първата дама в случай на развод.

Celebrities преди 3 години

На фона на слуховете за отделните спални на Доналд и Мелания Тръмп в Белия дом и особено след цялата драма в САЩ в момента, свързана първо с пандемията, а в последните дни и със смъртта на Джродж Флойд, агресивно арестуван от бял полицай в Минеаполис и починал 30 минути по-късно, както и на фона на няколко прихванати от радарите на колегите журналисти агресивни жеста от страна на Мелания към съпруга й, юристите изведнъж се оживиха.

Темата за възможния развод на президента на САЩ в разгара на кампанията за предварителните избори, дебатите за които минаха, а самите избори очакват нова дата предвид Covid 19, темата за евентуалния развод е една от силно обсъжданите сред американските адвокати, специализирани в бракоразводни процеси. Както признават специалистите, като си има предвид кои са замесените, а и заради пикантността на темата всеки път, когато става дума за финализиране на романтични отношения в съда, да се отговори на въпроса: "Какво предвижда брачния договор?" или "Ще има ли изменения в договора след евентуална победа на изборите?", е повече от интересно. Просто защото залогът е висок.

Бившата госпожа Тръмп - Ивана, оспори навремето предбрачния договор и получи 14 милиона долара, апартамент в Ню Йорк, вила в щата Кънектикът и издръжка в размер на 650 000 долара на година. Марла Мейпъл, втората бивша госпожа Доналд Тръмп, също оспори договора си, по сведения на запознати, е получила 2 милиона долара от това си усилие. Мелания Тръмп по всяка вероятност също ще може да претендира внушителни обезпечения.


Ивана Тръмп


Доналд Тръмп и Марла Мейпъл

Има обаче някои подробности.
Каква е структурата на брачния договор? Болшинството юристи са на мнението, че при развод Мелания ще получи всичките си лични активи. Какво обаче ще вземе от активите на съпруга? Интересното е, че при милиардери от ранга на Тръмп е доста трудно да се прецизира структурата на активите, в който дял имат така наречените шел-компании (фиктивни фирми), различни инвестиции в други компании и така нататък. Точно в тази сложна структура се крие потенциалът на юристите, представляващи интересите на Мелания.

Кой ще получи попечителството над 14-годишния Барън?
Обикновено този въпрос се решава от съда. В случая на семейство Тръмп надали изобщо ще възникне съмнение кой ще получи преимуществено родителските права (в огромен процент от времето за малкия се грижи майка му). Съответно на бащата ще се даде възможността да общува със сина си в зависимост от работния му график.


5 неща, които не знаехме за Тифани, дъщерята на Тръмп


Колко може да получи Мелания?
Юристи назовават приблизителната сума от 50 милиона долара. "Определено внушителна сума, но с нея в Ню Йорк Мелания няма да може да си позволи живота, на който е свикнала. Въпреки че е възможно Тръмп да прецени добре какво жизнено равнище следва да осигури на майката на детето си, и съответно, издръжката да е повече от щедра", разсъждават представители на юридическата кантора Berkman Bottger Newman & Rodd.

Още няколко детайла
Указано ли е в брачния договор, че Тръмп ще обезпечи Мелания така, че да продължи да води обичайния си начин на живот след развода? "Не е изключено, дори и вероятно да е допусната възможността Мелания да прекарва по месец в годината в резиденцията Мар-а-Лаго или да използва личния самолет на Тръмп в продължение на 72 часа. Този тип уговорки е много вероятно да са включени в контракта", твърдят юристи.

Може ли в този момент Мелания Тръмп да внесе изгодни за себе си промени в договора? Едва ли. Теоретически, в Ню Йорк да се променят подобни документи е изключително сложно. Оспорването на брачния договор развързва ръцете на адвокатите да пледират опит за манипулация, особено ако ищцата се базира на гръмки доводи за дълго и ползотворно разбирателство (радост за таблоидите).

След победата на Тръмп на изборите позициите на Мелания се промениха сериозно. Въпреки че тя няма славата на личност, въздействаща върху решенията или позициите на съпруга си, надали именно сега за Тръмп е добра идея разтрогване на брака. Дали тя все пак може да стигне до преразглеждане на клаузите по договора? Адвокатите поясняват, че по принцип съпрузите могат да променят клаузите в договора във връзка с важни събития и сериозна промяна в обстоятелствата, като подготвят анекс към съществуващия документ (понякога подобни допълнения и изменения позволяват да се предотврати развода), но това като правило е сложно.

"Единственото, което Мелания може да се опита да оспори, въпреки че шансовете за успех са малки, е, че подписвайки брачния договор, тя не е очаквала, че съпругът й ще стане президент. Тази възможност в онзи момент изобщо не е била обсъждана. Разковничето е в това, че ако навремето тя се е отказала от финансова подкрепа от съпруга си при евентуален развод, в сегашната ситуация, това е повече от неразумно, отчитайки предстоящите пред нея сериозни разходи в качеството й на първа дама (особено ако разводът започне докато Тръмп е в Белия дом)", допълват адвокатите.

More Celebrities