Следва

Определиха Принц Уилям за най-НЕпривлекателния плешив мъж в света

Моят юли без пластмаса със Симона Стилиянова

Тя умее да е еко - Симона и как да спрем да хвърляме... 

All About Life преди 3 години

#ЮлиБезПластмаса е посветен на намаляването на употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба, а фокусът му е индивидуалната отговорност на всеки. В забързаното ежедневие често удобството взема превес и, макар и във вътрешно колебание, се поддаваме на „лукса“ да използваме такива продукти.

Затова „Грийнпийс“ - България и Екологично сдружение „За Земята“ ни срещат с едно градска момиче, което в разговора надолу споделя своите полезни съвети как да живеем по-природосъобразно. 

Това е Симона Стилиянова от Zero Waste Sofia.

(Индивидуалните усилия са важни, но волята на управляващите е не по-малко важна. Затова, подпиши петицията, за да изискаш по-смели мерки за ограничаването на пластмасата за еднократна употреба).

Представи се с няколко думи. 
Казвам се Симона Стилиянова и съм комуникатор, майка, зелен ентусиаст и автор на блога за устойчив градски начин на живот zerowastesofia.com.

Какво е мнението и отношението ти към проблема с пластмасовото замърсяване?Смятам, че пластмасата има неоспорими качества, но начинът, по който я използваме и културата ни на свръхконсумация изкараха ситуацията извън контрол. Ако я заменим с „биопластмаса“ или друг материал, който отново да ползваме за еднократна употреба, нещата няма да се променят. Вярвам обаче, че можем да се справим с проблема, като работим за въвеждане на политики за нулеви отпадъци и кръгова икономика, както и с промяна на собствените ни нагласи и ежедневие.

Вярваш ли, че индивидуалните усилия и действия имат значение за разрешаването на проблема с пластмасовото замърсяване?
Убедена съм. И не говоря само за ползването на собствени торбичка и бутилка (което само по себе си е супер). Вярвам, че като потребители можем да влияем върху решенията на бизнеса и правителствата. Избирайки дали да пазаруваме или не от даден бизнес, ние решаваме дали да подкрепим развитието му. Често се случва да не сме съгласни само с някой елемент от бизнес, който иначе харесваме, или просто да виждаме възможност за подобрение. В тези случаи съм голям привърженик на даването на конструктивна обратна връзка. Така например, след мои имейли при онлайн пазаруване вече няколко малки бизнеса преминаха към опаковки без пластмаса.

Разкажи ни за някои от ежедневните предизвикателства, с които се сблъскваш в стремежа си да живееш по-природосъобразно и как се справяш с тях?
Най-голямото предизвикателство, пред което се изправям у нас, е липсата на съвременно и адекватно законодателство по отношение на пазаруването в собствен съд. Прословутата НАРЕДБА № 5 ЗА ХИГИЕНА НА ХРАНИТЕ от 2006 г. оставя много неясни въпроси, поради което често съм изпадала в ситуации на дълги преговори при пазаруване в собствен съд. Винаги проявявам разбиране към хората отсреща и не се опитвам да налагам възгледите си агресивно. Смятам, че промяната на законодателството е ключова в случаи като този и ние – потребителите, трябва да я изискваме. В момента ситуацията с Covid19 крие много неизвестни, но въпреки това вярвам, че има екологични и безопасни решения като депозитните системи, например.

Друг проблем за мен са нежеланата поща и рекламните брошури. Опитах всякакви варианти да се справя с тях – слагах стикери на пощата си, свързвах се с веригите, които я заливат, но резултатите са незадоволителни. Виждам, че много други хора се сблъскват със същия проблем и съм твърдо решена да търся по-генерален начин за справяне с проблема, включващ работа с общината.

Имаш ли някакви полезни и практични съвети и инструменти, които ти помагат ти лично да живееш по-природосъобразно?
Любимата ми книга, която преди години ми помогна да видя голямата картина, и горещо препоръчвам, е Story of stuff на Ани Ленърд. От нея научих много за всички етапи от жизнения цикъл на вещите, с които се заобикаляме – от извличането на ресурси за тяхната направа до изхвърлянето им. Друг страхотен помощник за мен е книгата на Bea Johnson – Zero waste home – изключително приятен и добре структуриран наръчник с практични и смислени идеи за по-прост начин на живот с по-малко отпадъци. Когато пък искам да открия достоверна и адекватна информация, често се обръщам към „Грийнпийс“ – България, Екологично сдружение „За Земята“, Break free from plastic, Fashion Revolution, както и платформи за етична мода като Good on you.

Кои са първите 3 стъпки да заживеем по-природосъобразно в ежедневието си?
На първо място е осъзнаването на проблема и ролята ни в разрешаването му. Бих започнала с осъзнатото и отговорно пазаруване само на неща, от които наистина се нуждаем. На второ – изборът на многократна употреба, в това число и изборът на вода от чешмата, вместо бутилирана, экак четем тук. На трето място е създаването на компост – по-лесно е, отколкото мислите (може да прочетете повече тук). Благодарение на тези три стъпки можем драстично да намалим отпадъците и отпечатъка си.

Отворено послание – сподели ни нещото, за което не попитахме, а е много важно!
Пазарувайте само това, от което наистина имате нужда.

Разбира се, не забравяйте да се включите в #PlasticFreeJulyBG, ако още не сте го направили. Бъдете здрави и се пазете!

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.