Следва

We love: мама, баба и внуче

9 неща, ВАЖНИ, за Камала Харис

9 факта за екзотичната Камала Харис, жената, която Америка обожава! Четете, моментът е исторически!

Celebrities преди 3 години


1. Ако я питате, тя е “просто американка“

55-годишната Камала Харис е родена в Оукланд, Калифорния, в семейството на емигранти. Майка й – Шамала Гопалан - е специалист онколог, а баща й – Доналд Харис – професор по икономика. Двамата са респективно от Идния и Ямайка, срещат се, когато завършват университет в Бъркли, но се развеждат докато Камала е много малка. Кандидатът за вицепрезидент е възпитана в културата и на двамата си родители, посещава както Баптистка църква, така и Хинду храм, но ако я питате, тя е просто “горда американка“.


Камала с майка си

2. Името й е своебразен феминистичен манифест

Камала означава “лотос“ на Санскрит и е едно от имената на хинду богинята Лакшми – покровителка на благоденствието, късмета и красотата. Второто й име е “Деви“, което, от друга страна, е името на могъщата богиня Деви, емблема на божествената женска красота.

3. Камала обожава да пътува в Индия

Бабата и дятото на Камала, родителите на мама Шамала, я мотивират и насърчават да се занимава с политика и социална дейност. Дядо й, когото тя нарича “един от най-любимите ми хора на света“, се бори за независимостта на Индия като високопоставена правителствена личност, а баба й, Раджам Гопалан, пътува из индустриалните части на Индия, където учи местното население на контрацепция. 

4. Интересува се от човешки права от много млада

Родителите на Камала се срещат като активисти в движение за граждански права в Бъркли и затова Харис и сестра й участват в протести още от бебета. За първата си година в училище, Thousand Oaks Elementary, което интегрира деца от различни раси от съвсем скоро, Камала пише в автобиографията си: “Майка ми много добре знаеше, че отглежда две чернокожи дъщери. Тя знаеше, че държавата, в която сме, ще гледа на мен и на Мая просто като на две чернокожи момичета и това я караше да се стреми да ни отгледа като уверени и горди чернокожи жени“.

5. Посещава Историческите черни колежи и университети (ИЧКУ) След като Камала Харис завършва гимназия в Монреал, се връща в САЩ, за да завърши бакалавърска степен по политология и икономика във вашингтонския Howard University, който е част от ИЧКУ. Тя често разказва за университетските си години като за много формални: кандидатства за пост в студентския съвет, завежда клуба по дебати, част е от женския клуб Alpha Kappa Alpha. “Има нещо специално в това, което ИЧКУ прави за студентите си - става въпрос за обогатяване и усъвършенстване. Става въпрос за това да помогнеш на някого в прехода от дете към възрастен. Това е истинска обич.", споделя Камала. По-късно продължава висшето си образование в University of California, специалността й е право.

6. До момента кариерата й е впечатляваща, но и полемична

След като официално става юрист, Камала Харис се присъединява към Alameda County District Attorney’s Office, с фокус сексуални престъпления. След това, от 2003-та, заема поста на областен прокурор за Сан Франциско. През първата й година на тази позиция, Степента на осъдимост на прокурора (тоест на нея самата), което е социална мерна единица за доверието на гражданите към прокурора, се качва от 52% на 67%. Два мандата по-късно се кандидатира за щатски прокурор на Калифорния и се превръща в първата афроамериканка и първата жена на този пост.

В момент на сериозен спор около правна реформа, касаеща закона за осиновяване и приемни семейства, Камала е обвинена, “че не прави достатъчно“. Хората от екипа й оспорват критиките и я подкрепят. Твърдят, че тя е много по-прогресивна, отколкото околните предполагат. Тя отказва да приеме продажбата на марихуана за престъпление (и изобщо отказва да се занимава с дела за притежание), създава програмата Back on Track, която помага на млади подсъдими чернокожи и е категорично против смъртното наказание, дори и при най-тежки криминални прояви.

"Това, което ми помогна да взема отговорното решение да бъда прокурор е, че съм дете на хора, които излизат на улицата, за да протестират и да се застъпват за справедливостта“ казва Камала пред The New York Times. “Когато реших да стана прокурор, бях изключително внимателна и сериозна. Идеята ми беше да вляза навътре в системата, където няма да се налага да моля за позволение да променя това, което трябва да бъде промемено.“

7. Кандидатира се за президент преди да се присъедини към Джо Байдън 

Камала обявява кандидатурата си за президент на 21 януари 2019-та в предаване на Good Morning America, но забавя процеса до края на годината, заради липса на финансиране и ниска избирателна подкрепа (странно или не?). 

8. По-малката й сестра също е забележителна!

Адвокат и политически коментатор, Мая Харис е един от тримата старши съветници в кампанията на Хилари Клинтън през 2016-та, а по-късно е и ръководител на президенстката кампания на Камала. Също така глава на Севернокалифорнийския клон на Американския съюз за граждански свободи.

9. Камала Харис създава политическа история по множество начини

През 2017-та Камала Харис става първият сенатор в американската история, който има азиатско-американски произход, и втората афроамериканка на поста. Днес Харис е първата чернокожа азиато-амеиканка, някога кандидатирала се и избирана за вицепрезидент на значима американска партия.

Камала, keep on being the best! Следим в развитие. 

More from View Sofia

Никога не е късно: възходът на Мишел Йео, чисто новата носителка на Оскар

Celebrities преди 1 година

39 години след като за първи път се появява на екрана, знаменателната победа на Мишел Йео на 95-ата церемония по раздаването на наградите Оскар я прави първата жена от Азия, която получава наградата за най-добра актриса в главна роля. Поглеждаме назад към осемте определящи момента в нейната знаменита кариера, които бетонират артистичното признание от онзи ден, която я качи на световния киновръх  

More Celebrities