Следва

Prada, Spring 2021 READY-TO-WEAR

Музите на Рик Оуенс от началото до днес

Никой не нарушава правилата по-красиво от Рик Оуенс

All fashion преди 3 години

Роден е в изключително консервативно семейство в Калифорния, заради което му е нужно малко време да открие интереса си към модата, но това съвсем се оправдава от по-нататъшните му успехи. Като тийнейджър, изтощен от строгата домашна атмосфера, Рик Оуенс се премества в Лос Анджелис и учи изкуства в престижния Otis College of Art and Design, от който се отказва и го заменя с курсове по дизайн и моделиране на дрехи в локален технически колеж. Сензационен е...

През '94-та лансира едноименния си бранд с магазин на Булевард “Холивуд“; произведенията му са хибрид от глам и грънч стил, а това, което го поставя като лидер на луксозния моден хоризонт, са кожените якета, обожавани от high-fashion почитатели и стрийт стайл звезди, и всеки с модни наклонностти през 90-те. Дизайнерът получава нагадата Fashion Group International Rule Breaker Award през 2007-ма и престижната награда за житейски постижения на Съвета на модните дизайнери в Америка десет години по-късно.


колекция есен-зима 2018/2019

Освен че развива модна империя, Рик Оуенс пише три книги, обхващащи живота и иконичната естетика на марката му. Четвърта книга “Легаспи: Лари Легаспи, 70-те и бъдещето на модата” излезе съвсем скоро под формата на хроника за култовия дизайнер Лари Легаспи, чиито футуристични визии оформят изначалната модна визия на самия Оуенс. Днес обръщаме внимание на този и още образи - бунтари, аутсайдери, артисти - вдъхновили краля на модните ексцесии.

Мишел Лами

Запознава ги бивше гадже на Рик Оуенс през '90-та и оттогава той и дизайнерката Мишел Лами са една от най-силните и влиятелни двойки в модната индустрия. Заедно вече 18 години, женени 13, креативното дуо има безброй колаборации и проекти от мебелната линия на Оуенс до музейни ретроспективни изложби.

Глория Суансън

Рик Оуенс често разказва за детството и консервативното си семейство като за вдъхновение и двигател на въображението му. Той израства без телевизия и се потапя в културата и изкуствота единствено през опрера, книги и неми филми, в които често участва секс символът Глория Суансън. Драматични оперни тропи и старият холивудски стил се откриват и в най-ранните му произведения.

Лари Легаспи

Оуенс говори за Лари Легаспи - дизайнерът, отговорен за иконичните костюми на KISS и футуристичните силуети на 80-те - като за едно от най-големите си вдъхновения някога. Остротата и прекомереността на Легаспи са отправна точка за естетиката на Рик Оуенс и то до такава степен, че както вече споменахме, посвещава книга на него, макар сведенията за живота му да са крайно оскъдни.

Кортни Лав

Кралицата на грънча, Кортни Лав, е една от първите знаменитости, показваща се с тоалети Рик Оуенс. Двамата се срещат за пръв път в средата на 90-те, когато той работи по първата си витрина на Булевард “Холивуд“. Певицата става близка приятелка на Оуенс и съпругата му и есенциалният й грънч стил придвижва ексцентричните дизайни на Оуенс отвъд субкултурата.

Хелена Бонам Картър

Още една 90-тарска икона и отдавнашен клиент на Рик Оуенс. Ексцентичният й стил се носи с лоша слава и това, че тя одобрява и харесва Оуенс, допринася страшно много за успеха му. Особеният стил и странният гардероб на Хелена Бонам Картър са доказан извор на вдъхновение за американския дизайнер, което води и до завързването на искрено приятелство помежду им.

Кърстен Оуен

Макар че отваря магазина си през '94-та, Оуенс не презентира дизайните си в ревюта д о 2002-ра. Супермоделът Кърстен Оуен открива есециалното ревю на колекцията с неутрални нюанси на Оуенс и се връща на подиума за колекции Рик Оуенс няколко пъти след това.

Джера Диарк

Моделът Диарк е близък приятел и муза на Рик Оуенс повече от 12 години. Неизменно присъства на всяко ревю и често е част от дизайнерските процеси. Андрогинената мистериозна аура на Дирак също е вдъхновение за дизайнера, но след разгръщането на мълчалив протест на подиума на Оуенс пролет/лято 2016, връзката им приключва, дори се предполага, че Рик Оуенс е ударил модела зад кулисите.

CHRISTEENE, Пол Зуало

Отдавна част от приятелското обкръжение на Рик Оуенс, драг изпълнителят Christeene играе монолитна роля в изграждането на перспективата на дизайнера. Индивидуалният стил и провокиращите изпълнения (като клипа на песента "Butt Muscle", в който участва самият Рик) се допълват и разшивяват авангардния подход на дизайнера.

Кембра Пфалер

Артистът Кембра Пфалер е любимка на всички, обичащи ъдърграунд изкуството на 80-те. Експерименталните й изявления по адрес на феминизма и културата хващат окото на Рик Оуенс, а омразата й към социалните норми капсулира и увековечава света на гениалния дизайнер, в който “другостта“ на известните личности и нарушаването на правила са обичайни явления.

Браян Блек

Техно диджеят Браян Блек, познат като Black Asteroid, се запознава с Рик Оуенс, гледайки клип от ревю и осъзнавайки, че негов трак звучи на фона на шоуто. Блек се свързва с Оуенс и двамата веднага се сприятеляват. Покорният и непоклатимо шик стил на музиканта, комбиниран с техно бийтовете, го превръщат в приятел и съдружник на Оуенс и съпругата му.

Тирон Дилан Съсман

Модел и муза на Рик Оуенс, Съсман тясно работи с дизайнера - появява се на подиума, лице е на кампании на брадна и се включва зад кулисите. През 2017-та Съсман става дизайнер партньор на Рик Оуенс и допринася за авангардната естетика на бранда със своите провокативни възгледи.

Salvia

Инстаграм сензацията Salvia набира слава чрез интерет и чрез неземните си грим умения и отличителен стил. В Рик Оуенс се надига интерес към нея и тя бързо се превръща в негова муза. Двамата правят колаборация за Оуенс есен/зима 2019 - протези и невероятни грим ефекти, които изкристализират във футуристична прецентация, която Оуенс поддържа и в следващи колекции.

Кание Уест

Кание е ясно изявен фен на Рик Оуенс, откакто навлиза в модната индустрия и вдъхновението се лее двупосочно. Музикантът е винаги на първи ред на събития Оуенс и повечето негови дизайни са рефлекции от естетиката на Рик.

Томи Кеш

Изключителнио странният естонски рапър Томи Кеш открива ревюто на Рик Оуенс пролет/лято 2019 в странен деструктуриран тоалет. От тогава Кеш е в няколко проекта на Оуенс, един от които изложбата The Pure and The Damned (в родината на рапъра), в която двамата свързват еднакво идиосинкратичните си креативни настройки.

More All fashion