Следва

Helloween 2020 не ни разочарова: Cardi B е Медуза, а Lizzo мухата на главата на Майк Пенс?!

Изнудена ли е Даяна за ОНОВА интервю, което слага край на брака й с Чарлз

Принудена ли е била принцеса Даяна да говори...

Celebrities преди 3 години

Изглежда, налице е исторически телевизионен скандал, който в момента, след ред разкрития, оглавява класацията на т.нар. „кралски прецеденти". Историята е кратка, но за сметка на това пикантна и заплетена. Покойната Даяна, принцеса на Уелс, дава откровено интервю на журналиста Мартин Башир в Панорамата на Би Би Си. Сега, около 25 години по-късно, се твърди, че водещият Башир осигурява кралското гостуване с подъл трик, заблуждавайки брата на Даяна, че принцесата е следена и записвана от тайните служби, а интимните й тайни са продавани на медиите.


Мартин Башир интервюира принцеса Даяна в двореца Кенсингтън за телевизионната програма "Панорама", 1995г.

Почти 23 милиона зрители гледат паметното интервю през 1995 г., което идва в резултат на разпадането на брака на Даяна с принц Чарлз. Там покойната вече принцеса, произнася безсмъртните думи: "В този брак бяхме трима", визирайки херцогинята на Корнуол (тази титла тогава носи Камила Паркър Боулс, днес законна съпруга на престолонаследника). Интервюто е големият удар на Башир, което води до следващи гостувания на високопоставени личности като Майкъл Джексън, например. То става и катализатор за бракоразводното съдопроизводство между Чарлз и Даяна.

Проверката на предполагаемите трикове, използвани от водещия обаче е подновена, заради неотдавнашното излъчване на документален филм за прословутата телевизионна изява, а именно "Даяна: Истината зад интервюто". Днес "Таймс" съобщава, че 56-годишният Ърл Спенсър, брат на Даяна, води бележки на срещата, предшестваща интервюто, където, освен Башир и Даяна, присъства и той, и сега предава своето "досие" с доказателства на Тим Дейви, назначен за генерален директор на Би Би Си този септември.


Ърл Спенсър

Лорд Мур от Ечингам (назначен от Борис Джонсън по-рано тази година, е бивш редактор на Daily и Sunday Telegraph), разкрива новината за досието, за което никой не подозира доскоро, в Spectator тази седмица. Лорд Мур отбелязва, че Ърл Спенсър не е интервюиран за предаването през 95-та, тъй като получава безкрайно много подобни искания, които принципно отказва до едно. Днес обаче мистър Спенсър разказва подробности от уговорката за интервюто на сестра си, които Лорд Мур обобщава така: „(Граф Спенсър) забелязва на тази среща огромни несъответствия между това, което Башир му казва предварително за насоките на разговора, и това, което интервюиращият пита впоследствие. Той усеща, че фантасмагориите, които Башир повтаря за предполагаеми заплахи за живота на принцесата и други подобни, удрят върху уязвимостта й. "Би Би Си отказва да коментира, а Башир, който сега е редактор на религиозната секция в медията, е изключително зле поради усложнения, свързани с коронавирус, така че не може да представи собствената си версия на събитията."


Мартин Башир

Според Sunday Times новопоявилите се доказателства сочат, че Би Би Си получава достъп до Даяна под фалшив предлог и чрез използване на фалшиви банкови извлечения. Твърди се също, че Башир спекулира с опасенията на Даяна, че нейните лични разговори може да са подслушвани от тайните служби, и така се добира до тайна среща с принцесата.

Съобщава се, че журналистът показва на брата на Даяна, Ърл Спенсър, две фалшиви банкови извлечения, докато се опитва да уреди среща със сестра му. Вътрешно разследване на Би Би Си, проведено през 1996 г., стига до извода, че документите в крайна сметка не помагат на Башир да получи интервюто. В доклада се казва: "Би Би Си успява независимо да провери дали тези документи са били използвани и дали имат някакво пряко или непряко влияние при интервюто за Панорама с принцесата на Уелс." Разследването е частично контролирано от Тони Хол, тогавашният директор Новини на Би Би Си, който се пенсионира като генерален директор през август тази година.


Тони Хол

Скандалът, избухнал преди дни, се върти около новите данни - Башир твърди, че фалшивите извлечения са му дадени от източник в службите за сигурност.  Документите предполагат, че един от бившите служители на Спенсър е продавал информация за семейството. Източник, описан като "близък до семейство Спенсър", твърди, че Башир за първи път се обръща към графа три месеца преди излъчването на интервюто, като му казва, че разследва поведението на медията. Твърди се още, че той звъни на секретаря на Спенсър през август 1995 г., преди да посети семейното имение Althorp House в края на същия месец, като твърди, че предстои да бъдат предявени искове срещу журналисти, личности от кралския кръг и служители на MI5.

Това кара Ърл Спенсър да организира среща на Даяна и Башир в свое присъствие, която се състои в апартамент на негов приятел в Лондон през септември 1995 г. Именно на тази среща Спенсър, който съобщава, че е водил бележки за срещата, започва да смята, че Даяна трябва да бъде предпазлива с Башир, защото твърденията му изглеждат преувеличени.  "Семейният приятел" споделя, че впоследствие Спенсър се извинява на сестра си, като казва за Башир: "Той е ужасен". Източникът добавя, че банковите извлечения са (за разлика от вътрешното разследване от 1996 г.), от ключово значение за Башир да осигури срещата си с Даяна, заявявайки: "Без Спенсър, Башир нямаше да стигне до нея".


Ърл Спенсър и Мартин Башир

По това време Даяна е все по-загрижена, че всяко нейно действие се наблюдава и следи, като филмовият продуцент и бивш приятел лорд Пътнам заявява: "Тя твърдо вярва, че службите за сигурност я шпионират. Няма как да разбера дали е вярно или не." Така, фалшивите банкови извлечения на Башир, за които впоследствие Би Би Си потвърждава, че са фалшиви, потенциално са използвали тези опасения. Те подробно описват плащания на обща стойност 10 500 британски лири, направени уж (но не наистина) в полза на Алън Уолър, бивш ръководител на сигурността на Спенсър, от вестникарската група News International (тогавашна компания майка на Sunday Times) и неизвестна офшорна компания Penfold Consultants.

The Mail on Sunday публикува копия на фалшифицираните документи през 1996 г., когато става ясно, че Башир възлага на един от графичните дизайнери на Би Би Си да работи през нощта, за да ги завърши, няколко седмици преди интервюто. По-късно Би Би Си заявява, че те са създадени за отделно, прекратено разследване. И все пак в книгата си от 2004 г., "Даяна: В преследване на любовта", Андрю Мортън твърди, че Башир показва фалшивите документи на Даяна, както и на нейния брат. Впоследствие това е отречено.

Sunday Times разкрива още, че някои от приятелите на Даяна се опитват да й попречат да даде интервюто. Лорд Пътнам посещава двореца Кенсингтън със старши държавния служител сър Хейдън Филипс, който тогава отговаря за отдела за култура, само две седмици преди записа на интервюто, като я моли да го откаже.  Пътнам и Филипс се опитват да очертаят друга версия, казвайки на Даяна, че може да последва съдбата на принцеса Грейс от Монако, действайки като видна фигура в света на изкуството. Двамата мъже напускат срещата, мислейки, че са убедили Даяна. Изглежда това не е така - Ди записва интервюто си с Башир на 5 ноември.

Принцесата на народа планира да представи своя собствена версия за живота и брака си след интервюто на Чарлз с Джонатан Димбълби година по-рано, в което той признава, че има връзка. Интервюто на Башир е записано без знанието на тогавашния председател на Би Би Си Мармадюк Хюси. Съпругата му Сюзън е член на кралското домакинство и остава придворна дама в очакване на новата кралица. Ядосан, че всичко продължава без неговото съгласие, се твърди, че впоследствие Хюси се опитва да се отърве от тогавашния генерален директор Джон Бърт.


Джон Бърт

По това време съществуват редица опасения относно това как Башир печели доверието на Даяна, което предизвиква вътрешното разследване.

Би Би Си съобщи през седмицата, че Башир не е добре и няма да може да отговори на въпросите на колеги. Представител на медията заявява: "Въпросите около интервюто на Panorama с принцесата на Уелс и по-специално "подправените" банкови извлечения са надлежно отразени в пресата по онова време. Записите на Би Би Си от този период показват, че Мартин обяснява на Би Би Си, че документите са показани на граф Спенсър, но не и на принцесата на Уелс. Вътрешните протоколи на BBC от онова време сочат, че Мартин се среща с принцесата на Уелс, преди да съществува фалшивата документация. Тези показания също така сочат, че Даяна писмено потвърждава, че тези документи не играят никаква роля в нейното решение да даде интервюто."

More Celebrities