Следва

10 минути и 52 секунди у Кендал Дженър

Джил Байдън - някои подробности от живота на First Lady-Elect

Америка си има нова първа дама и нещата звучат обнадеждаващо

Celebrities преди 3 години

За Джил Байдън светлината на политическите прожектори не е нещо ново. Съпругът й е служещ във Вашингтон, още от 1977-ма, тя е и втора дама на Америка в продължение на осем години, рамо до рамо с Мишел Обама. Какво трябва да знаем за нея и какво да очакваме? На първо място, следващата първа дама на Америка, Джил Байдън, е професор по английски език с четири степени, включително докторска, и смята да запази работата си като учител. Тя ще бъде един наистина много натоварен FLOTUS (първа дама на Американските щати), след като се премести в Белия дом. Но за нея тази натовареност не е чужда - упражнява се цели осем години. 


Джо Байдън: много драма, още повече амбиция


Мишел Обама и Джил са близки, Мишел смята Байдън за "скъп приятел“, който внася "доброта, съпричастност и хумор, дори в най-трудните ситуации. Тя ще бъде страхотна първа дама", каза Обама след обявяването на изборния резултат. Байдън също ще има историческо влияние в Белия дом, по собствен начин, или поне това е нейният план. 69-годишната учителка възнамерява да бъде първият FLOTUS в 231-годишната история, която да продължи кариерата си и да запази платената си работа, докато живее в Белия дом и служи като първа дама.“Тя наистина ще промени ролята на първата дама в 21-ви век“, казва историчката Катрин Джелисън, отбелязвайки, че за предишните FLOTUS-и не е било “прието“ да бъдат като повечето съвременни американски жени и да водят едновременно трудов и семеен живот.

Има още нещо, което трябва да знаете за Джил и Джо Байдън: те излъчват спокойствие, което се оказа жизненоважно качество на изборите тази година. Двамата влизат в Белия дом при необичайни обстоятелства: резултатът от изборите и бавното преброяване на гласовете са наситени с напрежение от гневните публични изказвания на Доналд Тръмп, който се опитва да спре преброяването на гласовете, завежда дела в множество щати, посочва основателни или неоснователни твърдения за измама на пресконференция на живо и намеква, че може да не приеме резултатите за валидни. Въпреки нападките от президента, семейство Байдън остават спокойни през цялото време, насърчавайки всички останали да правят същото. Вероятно и в Белия дом ще се възцари хармония, щом Джил Байдън влезе в ролята на първа дама, а съпругът й - в тази на президент.

От професионалния живот на Джил си правим извод, че образованието е на първо място в програмата й, заедно с грижите за военните семейства и осведомеността за рака (синът й, Бо Байдън, умира от рак на мозъка през 2015 г.) „Красотата на FLOTUS е, че можеш да го дефинираш, както искаш“, казва Джил пред Vogue през юли 2019 г. „Точно това направих като втора дама - определям тази роля като такава, каквато искам да бъде.“ Но да бъдеш първа дама е работа от висшия ешалон - представете си общественото внимание и натиск - дали на 69 и с толкова много на главата ще успява да върши всичко едновременно?

"Искам хората да ценят учителите и да знаят за техния принос, да уважават професията," казва Джил в интервю за CBS Sunday Morning. "Искам да накарам американците да се чувстват горди от първата си дама като човек, който по някакъв начин е отражение на техния живот и ценностите им". Джил се натоварва с много тежка задача, ще трябва да отговоря на интересите и притесненията на днешните американски жени, които са майки, съпруги и наемни работници, и се борят да балансират и трите. Те ще се идентифицират с първата дама, която, като тях, се опитва да балансира и трите неща.



"Преподаването не е това, което правя. То е това, което съм", казва Байдън в туит. Въпреки това, Джил Байдън си взима отпуск от преподаването тази година, за да агитира и помага на съпруга си. "Той винаги е подкрепял кариерата ми", обяснява тя. "И това е важен момент за него и за мен, трябва да го подкрепя, защото, знаете ли, искам промяна."

Невероятен защитник на съпруга и семейството си, по въпроса за личните атаки на президента Доналд Тръмп и неговите съюзници от консервативните медии срещу сина им Хънтър Байдън (50), тя коментира, че това е просто тактика за "разсейване". Тръмп и гвардията му се опитват да пробутат скандална история за бизнес сделки на Хънтър Байдън и съдържанието на мистериозен лаптоп, за който се предполага, че му принадлежи. Засега обаче тази история не успява да предизвика особен интерес или подкрепа в основните медии. "Не обичам да виждам заплахи към сина или съпруга ми, но за мен това са разсейващи фактори", казва тя. "Тези избори са... за американския народ... Американският народ не иска да чува тези клевети срещу моето семейство."

Тъй като децата им са възрастни, изглежда, че Белия дом няма да бъде озвучен от детски смях този път. Байдън имат петима внуци (на възраст от 14 до 25 години), достатъчно големи, за да се появяват от време на време в кампанията на дядо си.



Мишел Обама отдавна е голям фен на Джил Байдън. „Имам късмета да нарека д-р Джил Байдън скъпа приятелка - видях отблизо добротата, съпричастността и хумора, които тя носи дори в най-трудните ситуации“, казва Обама в изявление. "По време на съвместната ни работа в Белия дом видях и оцених страстта, трудолюбието и отдадеността на Джил. Като майка и възпитателка, Джил винаги е давала пример, отнасяйки се към всеки, когото среща, с истинска топлина и грижа. Тя ще бъде наистина страхотна първа дама."

Нямаме търпение да видим думите на Мишел оправдани от Джил и да я опознаем по-добре като първа дама на Америка. Желаем успех!

More Celebrities