Защо Кайзера е най-великото име в модата: 5-те революции на Карл Лагерфелд

Защо Кайзера е най-великото име в модата: 5-те революции на Карл Лагерфелд

В памет на големия дизайнер, днес припомняме кое направи така, че Кайзерът да се превърне в най-влиятелният човек в света на модата в продължение на много десетилетия, вклчително и днес.


Карл Лагерфелд със своята муза Инес де ла Фресанж

"Когато споменем думата "дизайнер", повечето хора се сещат веднага за Карл Лагерфелд. Представят си тъмните му очила и странната му малка бяла опашка, искрящо белите ризи и черни джинси. Сещат се също за черните му ръкавици без пръсти и сребърните бижута Chrome Hearts. Разбира се, сещат се и за остроумието и остротата в изказванията му, възприемани от мнозина за възмутителни. После идва ред на изключителните му ревюта, включително като сценография, както и безграничната преданост към котката Шупет, която стана един от наследниците му", - пише за Карл Лагерфелд колумнистът на The New York Times Ванеса Фридман след неговата смърт. На 19 февруари 2019 година животът на великия дизайнер приключи, но на практика Маестрото е дотолкова свързан с модната индустрия, че усещането е, че все още е някъде наоколо и всъщност ще присъства вечно. Точно така и става - дори след кончината на Кайзера, наследниците му в модна къща Chanel, където той задава тона в продължение на дълги години, вървят дословно по стъпките му, старайки се да запазят всичко безценно, създадено от Лагерфелд последователно в продължение на страшно много години. Днес уверено можем да кажем - в историята на съвременната мода няма да има друг толкова влиятелен човек, колкото Лагерфелд, а също и не съществува друго, по-отличимо ДНК на бранд, отколкото в Chanel.


Карл работещ в модната къща на Жан Пату, 1960 г.

И все пак, в цялата тази канонада от талант, можене и характер, има една особеност, която е извънредно отличителна за Карл - въпреки извънредно силния му авторитет в модата, Лагерфелд няма собствен разпознаваем дизайнерски почерк. В продължение на страшно много години той изгражда бизнес империя, на която няма равна в модата, като го прави по следната изпитана схема - адаптира съм настоящето, безкомпромисно и непрекъснато, ценните достояния на някой друг. Той надгражда и надгражда, и надгражда денонощно наследството на Габриел Шанел, с което буквално завладява модния свят. В редовете надолу обобщаваме 5-те най-важни особености на Карл, които му позволяват да създаде Империя, черпейки от наследството на предшественичката си и защо друго подобно чудо в модния свят няма. Вероятно няма и да има.

Поразителна работоспособност


Лагерфелд на проба в студиото на Chloé в Париж, 1983

Съдейки по количеството работа за разни брандове, както и производството на собствени кампании и личното ръководене на личния му едноименен лейбъл Karl Lagerfeld, дизайнерът не е спал никога, нито пък е почивал - при такава натовареност за това просто не би имало време. През 1958 година той е поканен в модна къща Жана Пату, седем години по-късно оглавява италианската модна къща Fendi, създавайки невероятни красоти от кожа и кожа с косъм, на което преди него никой не се решава. Година по-късно го вербуват от Chloé: не всички помнят, но много от най-важните елементи, формиращи ДНК на марката, са заложени именно от Карл в далечните 70-те. От 1983 година Лагерфелд оглавява модна къща Chanel, което съвместява с работата си в Fendi, и на която всъщност подарява 54 години от своя живот.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.