Кой е Алдо Чипуло: човекът, сътворил Love на Cartier

Кой е Алдо Чипуло: човекът, сътворил Love на Cartier

За Алдо Чипуло, дизайнерът зад емблематичните гривни на Cartier Love and Juste un clou, излиза с нова книга, която хвърля светлина върху необикновения му творчески път

 

Когато Алдо Чипуло създава гривната Cartier Love в Ню Йорк през 1969 г., това възвестява нова епоха на модерността и начина, по който носим бижута.


Алдо Чипуло, снимката е предоставена от Ренато Чипуло, автор Гари Бърнщайн

Това унисекс златно бижу с микроскопичните си винтове оспорва традиционната идея, че основната роля на бижутата е да етикират вашите статус и богатство. Проектирано не за специални случаи, а за ежедневно носене, като се закрепва към китката със собствена безценна отвертка. „Това бижу улавя духа на времето, когато сексуалната революция и непринуденият лукс излизат на преден план", казва Вивиен Бекер, автор на новата книга „Cipullo: Making Jewelry Modern", която излезе миналата седмица. 


С поръчковата си шапка стетсън, Алдо Чипуло обича Америка от ранна възраст, печелейки фамилния прякор Алдо Американо

Повече от 50 години след създаването си, гривната Love остава фаворит и източник на вдъхновение за много други подобни бижута, създадени по-късно, а модните редактори и днес признават, че шедьовърът с болтчетата се класира като едно от най-търсените бижута в света и има завидната способност да пази продажната си стойност (Love-гривните са с начална цена от 6 000 паунда). Талантът на Cipullo се простира далеч отвъд най-известното му творение. „Той е много рядък екземпляр: дизайнер на бижута, който разбира дизайна в най-широкия смисъл на думата", обяснява Бекер. „Има толкова дълбок смисъл в работата му, че той се издига над бижутерския свят, за да се превърне в един от малкото хора, които наистина представляват най-доброто от дизайна на 20-ти век."

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.