Halston на Netflix: модната премиера, която чакаме със затаен дъх

Halston на Netflix: модната премиера, която чакаме със затаен дъх

Всичко, което знаем за документалната поредица на Райън Мърфи за легендарния дизайнер Рой Халстън

Той е приятел с Анди Уорхол и Ив Сен Лоран, облича Елизабет Тейлър и кара целия свят да следва американската мода - мини сериалът, посветен на Рой Халстън, е с премиера в Netflix на 14 май. Филмът разказва историята на живота на най-известния американски дизайнер, който революционизира идеята за USA-модата през 70-те и 80-те години.

Филмът е режисиран от Даниел Минахан, продуциран от Райън Мърфи, известен със сериалите „Политик“, „Холивуд“ и „ Ratched“. Юън Макгрегър e в главната роля, партнират му Криста Родригес (Лайза Минели), Ребека Даян (Елза Перети), Жан Франко Родригес (Виктор Юго).

„Когато разбрах кой играе Рой, си помислих, че ще бъде пълен провал. Но не, Юън е много убедителен в ролята си“, признава Том Форд, приятел на дизайнера, в интервю за Vogue UK . Райън Мърфи, от друга страна, не се съмнява в актьора. „Юън наистина усети болката на Халстън и претвори изключително добре усещането от това, дизайнер да бъде разкъсван между творчеството и бизнеса“, казва продуцентът.

Той се запознава с творчеството на Рой, направил прочутата шапка "таблетка" на Джаки Кенеди, която тя носи на церемонията по заклеването на съпруга й като президент на Щатите:  и Халстън, и Мърфи са израснали в Индиана. „За мен той винаги е бил важна фигура - човек, който е достигнал невероятни висоти от нулата. Вдъхновявал ме е винаги“, казва Райън.


Рой Халстон и Лайза Минели, Ню-Йорк, 1983г.

Кариерата и успехът на Халстън са впечатляващи не само за Райън. През 70-те години този мъж е една от най-значимите фигури в американската мода: облича знаменитости, предизвиква тенденции и създава модни връзки с Китай - страна, която в онези години се възприема единствено като доставчик на евтини материи. Неговата фигура до голяма степен се свързва със Студио 54, легендарният нощен клуб в Манхатън, където супермоделите Пат Кливланд и Анджелика Хюстън, актрисите Бианка Джагър и Мариса Беренсън танцуват в негови тоалети. Halstonets е прякорът на феновете на дизайнера, чиито снимки изобилстват на първите страници на вестниците и са идеална реклама на марката. Така Халстън става олицетворение на нощния живот, изкуството и свободата на Ню Йорк по онова време.

Халстън е пионер в много аспекти на съвременния моден свят. Той е първият, който кани известни личности да се разходят по модния подиум - преди това тази роля е запазена изключително за модели. Прослушванията му са може би най-прогресивните за онова време: той облича жени от различни раси и с различни размери, а 12 афро-американски модела участват в шоуто му „Битката при Версай“ (топ американски и френски моделиери си мерят мускулите, накратко казано, сред тях Сен Лоран, Кристиян Диор, Халстън и пр.) . „Хората забравят, но именно Халстън е първият, който кани афроамерикански модели на своите шоута - преди него това е рядкост, да не кажем изключено. Истински авангард“, казва Райън Мърфи. Концепцията за първия ред също възниква благодарение на него - виждайки интереса на публиката към медийните личности, той поставя най-известните и разпознаваеми героини на първия ред.


Рой Халстън и халстонетите, Met Gala, 1981

Рой Халстън щеше да навърши 89 години на 23 април 2021 година. Умира от усложнения, свързани със СПИН през 1990 г.

„Тъжно е, че Халстън умря, може да се каже, сам. Да, семейството му беше с него, но той се чувстваше като изгнаник на този свят. Една от най-трогателните сцени на финала на сериала е последното му желание: той се вози по брега на Тихия океан в своя кабриолет Rolls-Royce. Това е първият път, в който се чувства щастлив и вдъхновен просто така, без да се налага да  отразява чувството в следваща колекция“, споделя Райън.

В чест на рождения ден на дизайнера, Netflix не само обяви датата на премиерата (14 май), но публикува и снимки на Polaroid на актьорския състав. Разглеждайки снимките и очаквайки премиерата - Халстън има всички шансове да спечели любовта на публиката, показвайки живота на дизайнера от другата страна. С любов, разбиране и поклон. 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.