Следва

Не само Мелания Тръмп обожава обувките на Manolo Blahnik. И киното не може без него!

ЛОГОМАНИЯТА: голямата мания на 2021-ва

Благодарение на логата, големите модни къщи вадят от скрина винтидж моделите си в съвременен аранжимент и хоп, ето го сезон Есен/Зима 2021

All fashion преди 2 години

Винтидж монограмните лога се завръщат със страшна сила, няма начин да не сте забелязали. За сезон Есен/Зима 2021 те са буквално навсякъде и почти няма стойностен дизайнер, който да не вкарва модния момент в колекцията си. Гордото демонстриране на запазената марка очевидно не излиза от мода, независимо колко големи или малки изглеждат надписите върху дамските чанти, палтата, шапките или чифта маратонки. Универсалната сила на логото е способността му да стои на дистанция от наследството на марката, без значение как тя се променя. Монограмът с лого се предлага в разнообразни цветове и шарки, които обхващат естетиката на марката, и е емблематичен за нейната история.

Преди десетилетие, в средата на 2010-те видяхме брандове като Gucci, Burberry, Vetements, Fendi, Celine и други да щамповат лога върху колекциите си отляво и отдясно, провокирайки потребителска лоялност. Тази любов към логата води началото си от 2000-та, а финансовата криза през 2008 г. провокира нахални и парвенюшки демонстрации на богатство под формата на безброй крещящи тоалети на Louis Vuitton и суичъри Juicy Couture. Въпреки това, пандемичната ера носи нови усложнения на монограмната мания. Днес да парадираме с най-новото си сако Chanel не е толкова лесно, просто защото е локдаун. Въпреки тези ограничения, ревютата за Есен/Зима2021 г. показват богата политра от нови трактовки на логата при най-емблематичните модни къщи. Колекциите им нагло демонстрират, че монограмът със сигурност не умира през 2010-те и си е тук, по-категоричен от всякога.  

GUCCI

Логото на Gucci с двете взаимно свързани „G"-та символизира името на основателя Guccio Gucci, който създава къщата през 1921 г. Gucci е италиански имигрант, който се вдъхновява от богатите и класни клиенти докато опакова луксозния им багаж в парижкия хотел, в който някога работи. Логото е създадено през 1933 г., когато синът на Гучи, Алдо, проектира логото с двойно G. Монограмът в кафяво с инициалите на модния дизайнер е абсолютно симетричен. Може да се чете еднакво отляво и отдясно. Креативният директор на бранда днес - Алесандро Микеле -  не го променя, като продължава да представя логото в различни колаборации, подобно на неотдавнашното сътрудничество на марката с Donald Duck.

GIVENCHY

Въртящото се четирикратно „G" на Givenchy символизира семплия шик, с който е известна къщата. Буквите с равни пропорции в черни, бели или сиви цветове изразяват френския шик и традицията, въведена от Юбер дьо Живанши при създаването на логото на собствената му модна къща. Той рисува безброй вариации на „Givenchy", за да отговори на стандартите си за елегантност през 1952 г. Келтският дизайн се харесва най-много по онова време и е преработен от френския дизайнер Пол Барнс през 2003 г. За своето ревю Eсен/Зима 2021, креативният директор Матю Уилямс представя логото върху полупрозрачни водолазни костюми и бутилки с вода. Уилямс има набито око за аксесоарите, а едно от вдъхновенията му е Ким Кардашян, забелязвайки я да носи една от собственоръчно проектираните си рокли, изпод която прозират прашки с логото на Givenchy. Под неговото творческо ръководство марката става доста по-гъвкава по отношение на половата неутралност, пример за която са унисекс коланите G-link със съответстващи огърлици с катинар.

VERSACE

Тази есен Версаче се отказва от класическата си емблема на Горгона Медуза в замяна на друго изображение от гръко-римската античност. Първоначално главата на Медуза е избрана от Джани Версаче за символ на Къщата, за да отдаде почит на детството си, когато често се сблъсква с главата на Медуза в италианските руини около Калабрия. При обновяването си през 2021 г. марката пусна нов модел, наречен La Greca - нов подход към традиционния гръцки ключ, който символизира безкрайността и вечния поток на нещата.

BALMAIN

Представяйки ни последната колекция на къщата за Есен/Зима 2021 г. Оливие Рустейн отдава почит на основателя Пиер Балмен, като представя нов поглед върху логото на Лабиринта от 1970 г. в костюмите и аксесоарите с шарки. Традиционно моделът на Balmain е вдъхновен от криволичещите, усукващи се и въртящи се пътеки в градините от френския Ренесанс. Линейното лого обединява парижкото наследство на Balmain с модерните силуети.

CHRISTIAN DIOR

Монограмът с подписа на Dior се използва от къщата вече повече от 50 години. Логото "Oblique" е създадено първоначално през 1967 г. от Марк Бохан, креативен директор на Dior от 1961-1989 г., и е възродено от настоящия креативен директор на къщата Мария Грация Кюри. Монограмът върху канва е популярен при пътните чанти и куфари през 70-те години и се появява отново в началото на 2000-те, възроден от творческия директор по онова време Джон Галиано. В наши дни монограмът се кипри върху аксесоари, маратонки, бански костюми и скоро няма да изгуби актуалност.

MARINE SERRE

Носителката на наградата LVMH за 2017 г., Marine Serre, е известна с хибридните си дизайни, нещо средно между спортни облекла и кежуъл стрийт стайл. Небесният ислямски мотив на Serre съчетава астрологичния и културния символ върху нейните отпечатъци. Енергията на марката се върти около фантазията, философията и практичността. Дамското, мъжкото и детското облекло с лунен мотив правят облеклото на Serre функционално и модерно за цялото семейство. Стартирайки бранда си, Serre не използва инициалите на собственото си име поради авангардния си и футуристичен подход, съчетаващ модерни и новосъздадени материи, преработени в клинове, панталони, ризи и др.

Въпреки 40%-те процентови намаление на луксозните брандове по време на първия локдаун, както съобщава фирмата за анализ на данни Heuritech, изглежда това не предизвиква отлив от логоманията, поне що се касае до видяното в ревютата за Есен/Зима 2021 г., просто логото получава по-модерен прочит. В свят, изпълнен със спортни панталони и домашни дрехи за карантинен лайфстайл, може би един шал, колан, куфар или дори маска с логото на класен бранд създава луксозното усещане, от което всички се нуждаем. Засега логоманията категорично е тук и планира да остане. 

More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.