Следва

Миранда Кер и Кендал Дженър са звездите на майския Vogue

Еволюция на вечността: Да си мъж в кроптоп отново е модерно, историята на късата блуза и силния пол

Стига да е фит, даваме му назаем и своя кроптоп

All fashion преди 2 години

Дами, този моден избор не е въобще притеснителен, неподходящ, камо ли грозен или символ на ниска стил култура. Ако момчето е в кроптоп, приемете да излезете на среща, дайте му инстаграма си, слушайте с него Принс, целунете го. Мъжете в кроптоп са секси, разказваме историята им. 

Изхождайки от приятно наперения атлетизъм и телесно самочувствие, късите топчета процъфтяват като дреха през 80-те и 90-те години, любими на спортисти, музиканти и актьори. Появявайки се в мечтателни реклами на Calvin Klein и много филми, топът излъчва чувство на увереност и мобилност, което е синоним на епохата. Въпреки че дрехата се счита за традиционно женска, тя в началото си е всъщност символ на мъжественост - спортисти и велики артисти са безумно секси в кроптоповете си. 


Принс, 1986

Марк Уолбърг и Кейт Мос за Calvin Klein

С по-модерните възприятия за мъжественост и мачистка естетика, които се променят през последните години, дрехата бързо се измъква от мъжките гардероби, а мястото й заемат на по-обикновени неща - тесни дънки, ризи без ръкави и леки лейъринг модели. Но 2021-ва идва с цялата смелост на света, новото почти винаги е добре забравено старо, мъжете, стил-икони на века, и брандовете, репрезентиращи най-висока мода, се объщат към кроптопа като към стар приятел.  

Макар през 2000-те стремежът на мъжете да е главно към все по-прикриващи и широки дрехи, все още се намират "странни" мъже, които не се срамуват да покажат пъпче или преса. Впоследствие, предвид доминираните от пола мода и стил, отличителният естетически произход и символиката в късата блуза, плюс тоталният секс, който излъчва, я слагат в графата "гей дреха". Напълно уверени в сексапила и настроението на кроптопа са днешните гей поп звезди като Lil Nas X, Трой Сиван, Оли Александър, Хари Стайлс...

Lil Nas X на наградите Грами 2020 

Трой Сиван, 2019

Въпреки че някои все още гледат на кроптопа като на тотално "женствена“ дреха, ние харесваме идеята мъжете да са по-разголени и модно смели, ако така им харесва. Лафът, който младите постоянно използваме, стане ли дума за стил, изразяване на Аз-а, половата и сексуална вписаност, строгите модни правила, зависими от пола, а именно "2021-ва сме!" придобива пълния си смисъл в подобни ситуации, в които просто избираме да сме, ако не толерантни, то поне безпристрастни към подобни феномени. Удобството и чарът на това любимо горнище са все по-андрогинни и това е факт.

Хари Стайлс във видеото на "Watermelon Sugar", 2020

Като прегръдка към "смелите" известни момчета, дизайнерските брандове имплементират кроптопа в мъжките си колекции през послените сезони и по ревютата на модните седмици. Dion Lee - доста секси австралийската марка - представи разнообразие от къси мъжки блузки, вдъхновени от културата на конния спорт, за своята колекция Eсен/Зима 2021. Избирайки зашеметяващи материи, Ludovic de Saint Sernin също предстви разнообразие от съответната дреха, съчетана със същ като нея чоукър и много glam vibes.

В отговор на тенденциите, подхранвани от Gen Z, луксозните къщи възприемат все по-добре и по-творчески безполовия характер на дрехите. Въпреки че много от най-известните и любими на отбора ни марки се колебаят да облекат мъже в кроптопове, все повече виждаме експерименти в този дух с по-традиционно женствени силуети. Мислим си за цветовете и силуетите на мъжките дрехи от шоуто на Versace за Пролет/Лято 2021. 

Versace SS21

С десетки известни фигури - дизайнери, модели, актьори и певци - в непосредствена близост до модната индустрия, смятаме, че актуалността на късата дреха в модния свят се завръща и е тук, за да остане.

Ромео Бекъм за Vogue, 2021

Добавяме за финал снимка на Джими Бътлър в кроптоп от 2019-та, за да окуражим и хетеросексуалните мъже да бъдат смели, модерни и облечени в къси блузи. Секси е, поне при други равни условия! 

В анкетата долу питаме всички, които харесват мъже: Да или Не на този противоречив стилов прийом?

Анкета

Мъжете в кроптоп...

More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.