Следва

Топ 3 тенденции за Пролет 2022, директно от Скандинавските ширини

Name it: Защо точно "тенис гривна"?

View Sofia проследява историята на небезизвестната тенис гривна, емблематична и в бижутерията, и в спорта, благодарение на Крис Еверт

All fashion преди 1 година

Тя, дискретна, нежна и с много скъпо излъчване, е незабавно разпознаваем аксесоар - светът има навика да я забелязва дори от последните редове на корта. Малкият диамантен аксесоар е основен елемент в колекциите на заможни дами от 20-те години на миналия век, когато е наричана "вечната гривна“, разказваме как "вечното" става "тенис" - буквално и преносно казано... 


Снимка: Shutterstock

Доста по-късно терминът "тенис гривна" e включен в речника на бижутериините компании, по-точно откакто шампионът Крис Еверт, 18-кратен носител на награди от турнирите на Големия шлем и трикратен шампион на Уимбълдън, загубва диамантената си гривна на US Open през 1987 г. Тогава тя настоява турнирът да бъде спрян, докато гривната й се намери: "Именно защото изгубих диамантената си гривна посредата на корта, всички започнаха да я наричат "тенис гривна," са нейните думи. 


Крис Еверт играе на четвъртфинал на турнира за сингъл за жени на Уимбълдън през 1977 г.

"Те“, за които говори Крис Еверт, са бижутерийната индустрия и медиите. Въпреки това, според Марион Фасел, директор и основател на списание The Adventurine, тази информация не е напълно точна. Тя предполага, че новото име на гривната не е от 80-те години, а всъщност започва да се използва десет години по-рано, през 70-те, но все пак главният повод да се възроди това наименование е случката с Крис Еверт, тъй като в началото на 80-те години кариерата й се развива главоломно и тенесистката става известна с общия начин, по който аксесоаризира тенис тоалета си, винаги с изискани бижута, а не просто с гумени спортни гривни или ластични накитници. 


Американската тенис звезда Крис Еверт на Уимбълдън през 1978 г.

"Името на бижуто е особено свързано със 70-те години на миналия век, това е моментът, който има най-исторически смисъл за него“, настоява Марион Фазел. "Това е и разцветът на дискотеките, когато хората започват да се обличат в дънки и въобще в дрехи с кристали. Говоря за желанието да носим самия лукс върху себе си, като същевременно оставаме дискретни." Според Марион Фасел лансирането на колекцията “Diamonds by the Yard ” от Елза Перети за Tiffany & Co през 70-те години отразява вкусовете на времето по отношение на бижутата. Каквато и да е причината, името на тенис гривната остава iconic в историята на бижутата, колкото и на тениса. През 2020 г. Tiffany & Co има не по-малко от 11 различни модела на тази диамантена гривна, всички кръстени "тенис гривни“.

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.