Следва

Носителят на Оскар Ейдриън Броуди и Johnnie Walker за повече положителни промени в Източна Европа.

Работник, майка, спортист: жените в съветските агитационни плакати

В Националния музей за история на Молдова в Кишинев се провежда изложба, показваща изображения на съветски жени на пропагандни плакати.

All About Life преди 2 години

Показвайки 50 от колекцията на музея от 3000 съветски плаката, „Образът на жената в съветския плакат“ обхваща период от 65 години - от 1920 до 1985 г.

Смесвайки руски и румънски правопис с кирилица, плакатите показват жени, които се учат да четат, работят във фабрики, болници или училища. Други представят жените като майки, спортисти или пропагандни шивачки. Много от тях отразяват противоречията в съветското отношение към жените: въпреки че насърчават жените да се присъединят към определени професии, съветските служители също пропагандират идеята, че отглеждането на деца трябва да бъде до голяма степен женска работа.

Много от плакатите са мотивационни, целящи да изпълнят производствените планове на централизираната власт. „Всяка минута трябва да се изразходва за високопродуктивна работа!“, гласи един от тях. „Днес фабриката изпълни 200% от плана! Ще празнуваме всеки ден с нова трудова победа!”, казва друг. 

Съветския съюз навремето включва множество писатели и художници в създаването на такива плакати. Курирана от Вера Щавила, изложбата включва плакати, изработени от молдовските художници Н. Корецки, А. Бубнов, Н. Ватолина, И. Богдеско, Г. Димитриу, О. Койокару, И. Табурца и др. Леко тръпчиво, но историята е за това, да се помни! 

More All About Life