Следва

По логото ще ги познаем: мега тенденцията на логоманията и защо

Еко дънките на Джиджи, Бела, Ирина и Емили - петте топ-марки за устойчив деним

Имената им си заслужават да се запомнят

 

All fashion преди 1 година

При избора на дънки мнозина се сблъскват не само с проблема да намерят кройка, подходяща за оптимално удобство и сексапил, но и с необходимостта да вземат наистина балансирано решение, тъй като производството на деним силно замърсява околната среда. За щастие, все повече и повече марки се опитват да направят дънки, които причиняват по-малко вреда, съответно "зелените" дънки са доста по-лесни за намиране днес, отколкото преди 3 години, например. Много звезди отдавна предпочитат да купуват именно такива, често оставайки верни на предпочитаната марка дълго време.  Ето петте най-добри екологични марки деним, които си струва да познавате. 

Reformation

Наскоро Джиджи Хадид беше забелязана да носи бели дънки (изработени от органичен памук и Tencel) с висока талия и покрити с детски щампи на цветенца, пчелички, изобщо приказното разнообразие на планетата Земя, заедно с лозунгите Опрашители, не замърсители и Правете любов, а не прахосване.

Това са дънки от лосанджелската марка Reformation, чиято история започва като цяло с препродажби. Създателите й след това започват да произвеждат собствени облекла, но фокусът върху устойчивостта остава водещ. На Reformation се доверяват много звезди - например Емили Ратайковски, която има същите дънки като Джиджи и като цяло доста често избира именно тази марка.

Re/Done

Re/Done е може би една от най-известните екологични, сравнително демократични марки. Брандът стартира през 2014 г. с необичайна за онова време идея: да преработва стари мъжки дънки за жени. Оттогава компанията нарасна много и се разшири отвъд денима, до степен, в която създателите му стартираха платформа за препродажба, където купувачите могат да препродават артикулите си от Re/Done. Сред най-известните клиенти на марката са Джиджи и Бела Хадид, Хейли Бийбър, французойките Камил Шариер и Юджини Трочу, и много други. Сравнително демократични са, защото цените им са около 250-300 евро за чифт. Отличават се освен с еко-подхода, и с великолепните си кройки и качество на ушиването.   

Frame

Наскоро Frame представиха два нови чифта дънки и якета от деним, проектирани в сътрудничество с експертите по околна среда от фондацията на прочутата ветроходка и екоактивист Елън Макартър. Става дума за благотворителна организация, която се стреми да ускори прехода от глобална линейна система към кръгова икономика. В съответствие с правилата на новата програма на марката Jeans Redesign, те са създадени от 100% органичен памук, металните копчета се свалят лесно, за да бъдет рециклирани отделно, като същото важи и за боядисания без вредни химикали деним. Джиджи Хадид, Ирина Шейк, Емили Ратайковски, Ашли Греъм и други носят много Frame, в най-различни комбинации. Между другото, дънковите къси панталони на марката бяха носени редовно от звездата на Squid Game Хойон Джънг, далеч преди пробива й.

Citizens of Humanity

"Граждани на човечеството" са обичани както заради качествения деним, така и за вечно перфектната кройка. Не толкова отдавна, марката посвети отделна колекция на дънки от органичен памук. Някои от най-популярните дизайни на Citizens of Humanity са изработени от 100% органичен памук, използвайки технологии, спестяващи ресурси. Тази компания също притежава марките Agolde и Goldsign, които използват подобни техники. Носят ги десетки звезди - от Бела Хадид до Лея Сфез и много, много други модни познавачи.

Slvrlake

Създателят на марката Slvrlake се опитва да реши проблема с памука, заменяйки го с друг материал - някои от моделите на марката са създадени от смес от памук и коноп. Това е едно от най-бързо растящите растения на Земята, като лесно се отглежда без пестициди или торове, изисква много по-малко вода от памука, а влакната му са напълно биоразградими.

More All fashion