Следва

Капсулна колекция, създадена от рецеклирани текстил и craft технологии, обагрена с естествени материали от природата.

Върджил беше тук. Как светът се сбогува с Върджил Абло на шоуто на Louis Vuitton в Маями

Молбата на Върджил и съпругата му Шанън бе да не отменят насроченото шоу, без значение какво ще се случи...

All fashion преди 2 години

В събота вечерта, в деня преди смъртта си, Върджил все още работи върху бележки за предстоящото шоу на Louis Vuitton в Маями - дизайнерът е в болницата, но все още възнамерява да лети. Не беше дадено, но вечерта, вълшебна и изумителна, се превърна в най-искрения, най-човешкия, най-големия поклон.  

Шоуто се проведе на стадион Marine, на самия бряг на залива на Атлантическия океан. На заден план - паметникът на Върджил и червения въздушен балон - като огромно туптящо сърце. Шоуто започна с гласа на Абло, който каза, че работата му е насочена към това да накара възрастните да се държат като деца: „За да запомнят възрастните това чувство на детска изненада, трябва да спрат да разчитате на ума си и да зопачнат да използват въображението“.


Върджил Абло, човекът-вселена, когото едни обичаха, други - мразеха, но никой не остана безразличен


В своите интервюта дизайнерът често заявява, че за всички ни би било полезно да се свържем отново с детското си съзнание, с непринудеността, лекотата и готовността постоянно да се изненадваме. Тази идеология за него беше символизирана от облаци, хартиени самолети, балони, които Върджил постоянно използваше в декорациите на шоутата и каталозите на Louis Vuitton, а след това и в принтовете на самите дрехи - има ли някой, който като дете не е мечтал да лети?

Прощалната колекция включва визии за сезон Пролет/Лято 2022, дело на Абло, както и десет нови ансамбъла, стилизирани от Иб Камара. Плисирани мъжки поли до пода, метални скафандри и огромни наушници с цвят на бонбони, ефирни рокли с пухена подплата и интерпретации на бронежилетките - формата за Абло винаги е била променлива величина, той не се придържа към конкретни силуети, а експериментира и твори, твори и играе. Безкрайните му експериментаторски таланти и невероятна изобретателност се усещат прекрасно във всеки щрих на колекцията му за сбогом, включително и в подчертано личния момент: някои ризи и палта са изработени от традиционния ганайски текстил - кенте, носен от бащата на Върджил, имигрант от Гана.

Сред гостите на шоуто в Маями бяха Кание Уест и Ким Кардашян, цялото семейство Арно, десетки модни рапъри (включително Кид Къди и Офсет, които минаха по модния подиум), Фарел Уилямс със семейството си, Джонатан Андерсън, Силвия Вентурини Фенди, Франческо Рагаци от Palm Angel, Мишел Лами, Юрген Телер. Шоуто кулминира с последните думи на Върджил, изречени с неговия глас - "Спрете да мислите какво ще кажат другите и просто действайте! Защото животът е много кратък...". 


More All fashion