Следва

Най-обсъжданите и най-прекрасни рокли на 2021!

Еволюция на вечността: Тренчкотът на Burberry

Образът на офицерите от Първата световна война става изключително популярен, благодарение на филми като „Закуска в Тифани” и „Казабланка”

All fashion преди 2 години

Невъзможно е да се говори за тренча на Burberry, без да бъдат споменати Одри Хепбърн и Джордж Пепард в „Закуска в Тифани” или Хъмфри Богарт в „Казабланка”. Благодарение на тях, създадената в началото на миналия век връхна дреха се превръща в икона за модния свят.
Тренчкотът Burberry е изработен за джентълмена авантюрист, както свидетелстват изображенията на изследователя сър Ърнест Шакълтън в Антарктида през 1907 г.

Сър Ърнест Шеклътън с една от първите дрехи на Burberry от габардин

Всъщност първото нещо, което Томас Бърбъри патентова, е плата, който прави тренчкота известен, а именно габардинът, представляващ водоустойчив кепър. Офицерите по време на Първата световна война свалят тежките и неудобни вълнени палта и ги заменят с тренча, който е по-лек, по-издръжлив и непромокаем дъждобран. Детайлите, които характеризират всеки тренч днес са налице: той трябва да е дълъг и може да достигне до глезените или прасците, има D-образна метална катарама на колана, яка със специфичен шев, подплата от тартан и връзки на ръкавите, които могат да се затягат при необходимост. Външният плат отпред има презрамки с катарами, които присъстват и на гърба.


Всички ключови детайли от тренчкота Burberry

Тренчкотът набира популярност

След войната известни личности от шоубизнеса, включително Марлене Дитрих, Грета Гарбо и Катрин Хепбърн, започват да носят тренчкот. През 40-те години на миналия век дрехата става задължителен аксесоар в света на киното. Дори темпераментни актриси като Мерилин Монро и Бриджит Бардо го носят на и извън снимачната площадка, което прави връхната дреха секси и интригуваща. Шлиферът става универсален елемент и част от облеклото както на детективи, така и на журналисти, на бляскави шпионки и на фатални жени. А Холивуд твърде много харесва тренчкота.


Марлене Дитрих

Как се носи тренчкотът

Превъзходният винтидж тренчкот на Burberry може да се носи по много начини. С вечерна рокля, както прави Джаки Кенеди през 70-те г., но също и със сламена чанта и пантофки, тип балеринки като Джейн Бъркин през 60-те. Днес топ модели от ранга на Джиджи и Бела Хадид го носят със суичър с качулка и дизайнерски маратонки. Семпло и готино. Но пък и като дреха, без нищо отдолу, както прави Кейт Мос за кампанията на Burberry от 1999 г., също е добро решение. Последният детайл, заслужаващ внимание, е коланът който не се закопчава, а се връзва, подобно на халат.


Кейт Мос в реклама на Burberry, снимана от Марио Тестино

Тренчът и дизайнерите

Докато стилистът Кристофър Бейли пристига в Burberry през 2001 г., връщайки тренчкота отново на мода, други дизайнери го интерпретират по свой собствен начин. Жан-Пол Готие и Мартин Марджела са само част от дизайнерите, които се опитват да дадат своя принос за утвърждаването на тренчкота като легенда. Рей Кавакубо, стилист и основател на модния бранд Comme Des Garçons, сътрудничи с Burberry за специална версия на шлифера.
Междувременно Кристофър Бейли от Burberry пуска отново тренчкота: зачитайки неговата идентичност, той го предлага в напълно нова версия - създава специални детайли, използвайки скъпи и оригинални материи като кожа и дантела.


Реинтерпретацията на Rei Kawakubo на винтидж тренчкота на Bureberry

Пристигането на Рикардо Тиши в Burberry

През 2017 г. има промяна в стилистичната посока на Burberry. Кристофър Бейли напуска английската марка и е наследен от италианеца Рикардо Тиши. Той също преоткрива сезон след сезон емблематичната дреха на бранда. За колекцията Пролет/Лято 2022 изрязва парче плат от гърба на шлифера. Резултатът? Привидно невинен тренчкот на Burberry, който изненадва с линията на силуета отзад.


Burberry Spring/Summer 2022


Одри Хепбърн и Джордж Пепард в „Закуска в Тифани“ през 1961 г., и двамата носят тренчкот на Burberry.


От модното ревю Spring/Summer 2022 на Burberry: минималистични пропорции и неутрални цветове.


Поп звездата Били Айлиш на наградите Brit Awards 2020 с тренчкот на Burberry, украсен с метални пръстени.


Топ моделът Джоан Смолс дефилира на подиума, представяйки колекцията S/S 2021 с оранжев кожен тренчкот Burberry.


Ел Фанинг в тренчкот на Burberry на снимачната площадка на „Един дъждовен ден в Ню Йорк “ (2019) на Уди Алън.


Винтидж рекламно изображение на Burberry.


Кейт Мидълтън в Белфаст през 2011 г. носи тренчкот с волан в долната част.


Тотално черна визия на актрисата Кристен Стюарт от 2009 г.


Коженият златист перфориран тренчкот от колекция A/W 2021-2022


Британската стилистка и инфлуенсър Алекса Чунг винаги е била привърженик на марката Burberry. Тук тя носи слим модел с двойна яка.


Актрисата Стефани Пауърс през 1966 г. в тренчкот с мъжка кройка.


Британската инфлуенсърка Попи Делевин с класически модел на Burberry.


Певицата Селена Гомес избира къс черен модел.


Тренчкот с цялостна щампа и с тюлена панделка от колекция Burberry S/S 2015.


Вдъхновен от мъжката мода и големите пропорции, Burberry S/S 2018.
 

More All fashion

„Оригиналът“ на тесните дънки, Кейт Мос

All fashion преди 1 минута

От известно време плахо споменаваме, че тесните дънки май се завръщат, но така ли е наистина? Ако гледаме внимателно какво носят Бела Хадид и Жизел Бюндхен, както и какво показаха на подиума Miu Miu, по-скоро трендът е факт. В което ни убеждава и съвсем скорошната поява на Кейт Мос.