Отиде си Тиери Мюглер. Кой беше легендарният дизайнер и какво даде на модата

Отиде си Тиери Мюглер. Кой беше легендарният дизайнер и какво даде на модата

Тиери Мюглер почина вчера, 23 януари, на 73-годишна възраст. Дизайнерът излезе от модата преди двадесет години, но завинаги остава едно от най-знаковите имена в света, абсолютен класик на висшата мода, непослушен гений, невероятно обичан, неповторим... 

 

Манфред Тиери Мюглер, танцьор в Националната опера на Рейн, става дизайнер случайно за една нощ. В началото на 70-те той мечтае за балетна кариера, заради която се мести от Страсбург в Париж. Мюглер от онова време е екстравагантен денди, олицетворение на този стил както на външен вид, така и като поведение. Носи големи очила, смесва всички цветове на дъгата в дрехите си, съчетавайки средновековен и междугалактически стил. „Мюглер бе олицетворение на радостта от живота, той танцуваше и подскачаше през цялото време, обичайно широко усмихнат“, спомня си дизайнерът Г-н Пърл, автор на всички корсети Thierry Mugler. „Когато влизаше в Cafe de Flore, хората го аплодираха за външния му вид!“ Многобройните спомени на съвременниците на младия Мюглер се свеждат до разкази за невъобразимостта на външния му вид и тоалетите, в които се облича - пера, футуризъм, еклектика, шапки - нищо чудно, че редовно е спиран на улицата с въпроса: „Откъде си купи това?“. Именно след такъв въпрос, Мюглер влиза в парижкия бутик Gudule - за една вечер той скицира десетки свои хрумки, което дава старт на дизайнерската му кариера. 


Тиери Мюглер, 1995 г

Върхът в кариерата на Тиери Мюглер са бурните и цветни 80-те. Той е редовен участник в най-бляскавите партита, прекарва свободното си време в прегръдки и приятелски вечеринки с Жан-Пол Готие и Азедин Алая, а докато работи, прави умопомрачителни дрехи, носени с изумителен респект и сексапил от Наоми Кембъл и Линда Еванджелиста - дрехите на Тиери Мюглер са неразривно свързани с епохата на супермоделите. Подиумът му в края на 1980-те и началото на 1990-те включва също изпълнения на Дейвид Бауи и музикални видеоклипове на Джордж Майкъл. Вдъхновението му по това време идва някъде от 40-те години на миналия век в Холивуд, докато едновременно с това съзнанието му е някъде на Марс. Въпреки че би било по-правилно да се каже на Венера, защото всичките му дизайни са триумф на женствеността. Формулата на Мюглер за подход към дамското одеяние не се е променила за четиридесет години работа: трябва да притиснете талията, да изправите раменете, да преувеличите извивките в бедрата, да изпънете стойката. Ким Кардашян, за която Мюглер направи "мокра" рокля през 2019 г., казва, че и за миг не е била седнала с нея на Met Gala, за която е ушита, просто защото това е физически невъзможно. Но според Ким, това е дребна цена за възможността да изглеждаш толкова зашеметяващо. "Зашеметяващо и мощно."


Ким Кардашян на Met Gala, 2019 г.


Тиери Мюглер, 1980 г

„Никога не съм мечтал да стана моден дизайнер“, признава Мюглер, „исках да свържа живота си с театъра и да стана режисьор. Но модата се оказа добър инструмент за общуване със света.” Първата колекция и шоу на Тиери, наречено Café de Paris, датира от 1974 г. докато сезон '94 бележи края (въпреки че дизайнерът официално се пенсионира през 2002 г.). „Тогава, след шоуто, разбрах, че това е краят на една ера“, казва Мюглер. - Самата мода се превърна в маркетинг. Агенциите за модели започнаха да контролират света и всичко това стана неприемливо за мен. За мен модата завинаги ще остане изкуство, а красотата ще идва от свободата да бъдеш различен и да бъдеш себе си.” Тази канонична фраза от старо интервю за The New York Times обяснява многобройните метаморфози, които му се случиха след 2002 г.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.