Следва

Кой как избра да се рекламира: Хейли Бийбър за Jimmy Choo

Обвиниха Tiffany & Co в плагиатство: очилата на марката се оказаха копие на очила от 17-ти век от търг на Sotheby's

Фарел Уилямс се появи онзи ден на шоуто на Kenzo в Праиж с очила Tiffany & Co. с инкрустирана рамка. Моментът се превърна в скандал

 

All fashion преди 2 години

Марката побърза да анонсира аксесоара като поръчков артикул, изработен от 18-каратово злато и комплект от 61 кръгли диаманта с общо тегло над 25 карата и две изумрудени стъкла, направени от смарагд. Появата на Фарел с аксесоара трябваше да обяви началото на сътрудничеството му с луксозния бижутериен бранд. Много бързо обаче се разбра, че идеята за дизайна на Tiffany & Co. е "взета назаем". Анабел Дейвидсън, експерт по бижута и колумнист на Vanity Fair и Telegraph, беше първата, която обърна внимание на това. Много подобни декоративни очила, създадени преди няколко века, бяха изложени миналата година на търг в аукционна къща Sotheby's.


Анабел Дейвидсън с очила на Sotheby's/Фарел Уилямс с очила Tiffany & Co.

Мисля, че Tiffany & Co. направиха грешка, като забравиха да споменат, че чифта е директно изкопиран от този, който много от нас видяха миналата година. Ние, любителите на бижута, може да сме странни хора, но забелязваме неща като това, написа Дейвидсън. 

Двата чифта очила, предложени на търг в Сотбис, са с диамантени и смарагдови стъкла (което означава, че са били използвани повече като украса, отколкото като предпазни очила) датират от 17-ти век, въпреки че някои експерти, между които и самата Дейвидсън, смятат, че може да са дори по-стари. Предполага се, че уникалните аксесоари вероятно са принадлежали на кралските особи от империята на Моголите (държава, съществувала на територията на съвременни Индия, Пакистан, Бангладеш и Югоизточен Афганистан в пеиода 1526-1540 и 1555-1858). В края на 19 век рамките са заменени с такива, украсени с многобройни диаманти.


Очила от търга на Sotheby's


Очила Tiffany & Co

Счита се, че стъклата в единия чифт са изрязани от един-единствен 200-каратов диамант, открит в Голконда, регион в днешните индийски щати Андхра Прадеш и Телангана. Зелените лещи на втория чифт, наречен Gates of Heaven, са изрязани от колумбийски смарагд с тегло над 300 карата.

Древните очила, пуснати на търг, бяха оценени на 3,5 милиона долара. В крайна сметка обаче те бяха изтеглени от търга, тъй като за тях не беше предложена по-висока цена. Собственикът на уникалните аксесоари остана анонимен.

More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.