Следва

Незабравимите кино костюми: роклята Dior на София Лорен в „Арабеска”

Истории от живота: Ейприл Ашли, първият транссексуален модел

Проследяваме стъпките на пионерката, която през 60-те години на миналия век помага на транссексуалната общност да пристъпи в модната индустрия

Celebrities преди 2 години

Кои са дрехите, събитията, модните ревюта или кампаниите, които отразяват и подкрепят големите социални промени? Когато става въпрос за мода и приобщаване, не можем да не отбележим, че модната индустрия предприе особено през последното десетилетие значителни крачки. Разбира се, тези, които й предстои да направи, по отношение представянето на разнообразието, са от фундаментално значение, но като се има предвид всеки етап от средата на XX век до днес, нищо не бива да бъде подценявано. Започвайки с първия успешен транссексуален модел, активен между 50-те и 60-те години в модната вселена: Ейприл Ашли.

Въпреки че модният сектор се промени радикално спрямо времето, когато обявяването за транссексуален беше достатъчно, за да прекъсне всяка кариера, днес, благодарение на пионери като Ейприл Ашли много модели от същата общност намират своето място в модната система, без да им се налага да крият самоличността си.

Родената в Ливърпул през 1935 г. британка не само е първият успешен транссексуален модел, но е и сред първите, които се подлагат на операция за смяна на пола на 25-годишна възраст. Кариерата й започва малко след това, когато приятелките й, актрисите Сара Чърчил и Джулия Локууд, я убеждават да се премести в Лондон през 1960 г. Скоро там тя подписва с агент на име Синьон, който започва да й урежда ангажименти за шест месеца напред с фотографи като Брайън Дъфи, Ричард Дормър и Терънс Донован - едни от най-големите имена в индустрията през онези години.

„Всички знаеха за операцията ми, всички знаеха коя съм“, споделя Ейприл Ашли. „Никой от фотографите не се интересуваше от миналото ми. Искаха да присъствам в портфолиата им”. В рамките на няколко месеца след дебюта си, моделът започва да получава предложения за фотосесии в модни списания и за участия в ревюта. Предизвиква истински фурор с появата си в британския Vogue, където е заснета от фотографа Дейвид Бейли. „От улиците на Ливърпул до най-бляскавите събития... това беше сбъдната мечта“, казва моделът, чиито фотосесии по бельо я превръщат в истински секссимвол на времето, наравно с Кристин Кийлър. Кариерата й обаче е преждевременно прекъсната.


Ейприл Ашли, Дейвид Бейли

Мечтата на Ейприл Ашли приключва внезапно през 1961 г., когато таблоидите оповестяват публично нейната история за смяната на пола, разкрита от позната на моделката само за 5 британски лири. Новината кара всички марки да прекратят работата си с нея. Моделът се опитва да възобнови кариерата си, подписвайки с агенция в Испания, но договорите й са преустановени и в чужбина, веднага след като новината се разпространява. Въпреки това, нейният успех и непоклатимост са огромно вдъхновение за транссексуалните модели, които се появяват скоро след това - от Трейси Африка Норман и Каролайн Коси до по-съвременните Хънтър Шейфър и Индия Мур. През 2013 г. цяла изложба е посветена на Ейприл Ашли в Националния музей на Ливърпул, проследяваща нейния живот и превръщането й в икона.

Но преди всичко, тя има основен принос в създаването на един свят и модна индустрия, в които всеки може и трябва да бъде представен, което води до това днешните транссексуални модели не само да имат доходоносна и удовлетворяваща кариера, но и до създаването на все повече модни агенции, които работят за утвърждаване на красотата им, както и мястото им в световната модната система >>> 


1960 г.
 


1962 г.


1969 г.


1970 г.
  


1982 г.
 

 

More Celebrities