Следва

Тигре, тигре, модата те обича!

Перла, mon amour! Как се подаряват и останалите важни неща за най-специалното бижу

Знаете ли, че броят на редовете на перлената огърлица разкрива възрастта на човека, който ги притежава?

All fashion преди 2 години

Следва пълно ръководство относно това, кога се подаряват перли и колко реда да изберете, според възрастта на притежателя им. Предлагаме и нашите съвети за това как да ги запазим и да съхраним естествената им красота непокътната.

"Жената се нуждае от редове и още редове с нанизани перли“, заявява Коко Шанел, която обича това бижу толкова много, че дори носи шест наниза с перли, които понякога са толкова дълги, че стигат до колана й. Перлите са вечен и супер шикозен аксесоар, придаващ блясък както на лицето, така и на тоалета.

Броят на перлените нанизи подсказва възрастта на притежателя си

Има три момента в живота на една жена, която иска да подчертае своята женственост с елегантност и дискретност и всички те са кратни на три. Когато е на осемнадесет, на тридесет и на шестдесет години. Перлената огърлица ги подписва с броя на редовете си: един наниз е за момиче до осемнадесет годишна възраст, два са за жена до тридесет и три за дама на шестдесет години. Във всеки един от тези случаи перлите ще придадат онази смесица от изящество и важност, която на осемнадесет години ще бележи прехода от юношеството към ранната зрялост, на тридесет - цветето на младостта, на шейсет - гордостта на една божествена женственост, все още пълна с очаквания.

Повече или по-малко важната закопчалка ще бъде докосването, което кара перлите да придобият конотациите на истинското бижу, конецът или нишките сами по себе си ще съставят рамката на женското лице. Перлата придава на лика светлина, каквато никое друго украшение не излъчва, заедно с чиста нежност, защото само тя притежава свежестта на водата, от която идва.


Елизабет Тейлър

Чрез редовете с нанизани перли може да се разбере повече за жената, която ги носи. За младите са подходящи перли с диаметър по-малък от 7 мм. Жена на около тридесет носи перли с диаметър между 7 и 9 мм, а на шестдесет години тя ще може спокойно да си позволи перли с диаметър 9 мм или дори с по-голям, придържайки се към красотата на закръглеността и дълбочината.

Нанизите могат да бъдат равномерни или с градация. Възможни са различни комбинации: с най-голямата перла в центъра, а до нея постепенно намаляващи по размер перли. Що се отнася до дължината, когато става дума за 35 - 40 см верижка говорим за чокър, а моделът, надвишаващ 60 см се нарича Princesse/Matinée или Chanel. Множеството нанизи от перли, които могат да бъдат двойни, тройни, четворни и така нататък, са изключително специфични и в същото време елегантни.


Ева Мендес

Перлено колие: чокър, със средна дължина или дълго?

Днес по-дългите нанизи от перли се смятат за идеалния подарък за зряла жена, докато чокърите, цветните перли или бароковите перли са предпочитани за по-младите.

Препоръчително е първото перлено колие да е в най-често срещания цвят, перлено бяло, след това ако желаете може да допълните колекцията на притежателя с розови, кремави, тъмно лилави, сиви и черни перли (много редки). Освен известните нанизани колиета, има и други изкушения, осеяни с перли: чокъри, сребърни и златни верижки с перли, перлени обеци, копчета с перли в центъра, висулки.


Каролина Монакска


Джаки Кенеди

Перленият чокър от друга страна е една от последните модни тенденции: бляскавият "нашийник", привличащ погледите с малките си перлени мъниста. Стилна тайна, която отдавна е известна на лейди Даяна и която сега е възприета от Риана (координирана с рамката на слънчевите й очила) и Бела Хадид. Последната всъщност носи култовия аксесоар на Vivienne Westwood, който наскоро стана вайръл в TikTok.


Принцеса Даяна


Риана


Бела Хадид

А на пръстени? Монтирана самостоятелно или върху ринг от бяло злато, може би придружена от два мини диаманта отстрани, перлата присъства при класическия годежен пръстен и е символ на любовта и смисъла на човешкия живот.

На лош късмет ли е да се подаряват перли?

Комбинация от мит и легенда? Изглежда, че перлите носят късмет на всички родени под знака на водата и по-специално на представителите на зодия Рак, доминирана от Луната, тази, която според митовете дава цвета на перлата, и от морето, където тя се ражда и живее. Според фолклорната традиция подаряването на перли носи лош късмет. Една индуистка легенда гласи, че перлите са сълзите на Луната, а в древните китайски и японски приказки се разказва, че те се раждат от сълзите на жени, които плачат за своите изгубени в морето мъже. За да избегнете лошият късмет да ви застигне, подарявайте винаги четен брой перли и човекът, който ги получава, трябва да ви даде монета в замяна. И все пак, Одри Хепбърн, Мерилин Монро и Лейди Ди, само за да назовем няколко жени, които обожават перлите, не са си й помисляли за лошия късмет. Всички помним известните 5 реда (с нанизани 120 истински перли), които галят както гърба, така и врата на красивата Хепбърн в „Закуска в Тифани”.


Одри Хепбърн

Колието е проектирано и изработено за Tiffany от Жан Шлумбергер. Изключителната закопчалка е съставена от 128,54-каратови диаманти и е съчетана с диадемата на актрисата.
Традиционно свързани с идеята за чистота и съвършенството, благодарение на сферичната си форма и естествен произход, перлите предизвикват силен интереса у мъжете и жените от древни времена. Те внушават блясък и елегантност, но и дъх на вечност. За да останат завинаги с нас, трябва да се спазват каноничните срокове.

Как да съхраняваме перлите

Като символ на плодородието е традиционно да се подаряват перли на булката в деня на сватбата й. Също така те са изискан и подходящ подарък за кръщенета и причастия. Но внимавание! Перлите не трябва да се съхраняват за дълго в чекмеджета, отлагайки употребата им за подходящия момент. Те трябва да се носят! Ако са прибрани на тъмно и в затворено място, те умират, пожълтяват и се напукват. По-добре е да се държат в стъклени кутии, отделени от други скъпоценности, които биха могли да ги надраскат.

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.