Следва

Кой как избра да се рекламира: Зендая за Valentino

Истории от живота: Анна Делви, още Сорокина, или как дъщерята на руски шофьор на камион измами цял Манхатън

През 2014 г. Анна Делви се мести в Ню Йорк и води луксозен начин на живот, преструвайки се на наследница на петролен магнат. Разказваме как един най-обикновен руски емигрант, дъщеря на шофьор на камион успява да надхитри целия елит на Манхатън. Но не и справедливостта.  

 

Celebrities преди 2 години

На 27 март 2019 г. започва съдебното заседание в Манхатън по делото на Анна Сорокина (известна още като Анна Делви), обвинена във фалшифициране на документи и големи финансови престъпления, извършени с цел лично облагодетелстване. Прокурорите потвърдиха, че Анна дължи на банки, луксозни хотели и куп нейни звездни "приятели" най-малко 275 000 долара и поискаха тежка присъда до 15 години затвор.

В първите дни на заседанията съдебната зала е буквално препълнена. И журналистите от големите издания, и целият елит на Манхатън искат да видят с очите си най-видния мошеник на 2010-те. Анна Делви се оказва перфектно подготвена за дебюта си в съда. Подсъдимата наема известната стилистка Анастасия Уокър, която облича множество знаменитости - от Кортни Лав до G-Eazy, и я моли да създаде шикозен дизайнерски външен вид. И когато вратите на съда се отварят, публиката е шокирана: Анна Делви, облечена в черна коктейлна рокля Miu Miu, допълнена от стилен чокър и очила Celine, изглежда убийствено. Измамницата буквално от прага обявява собствената си невинност и отказва да сътрудничи на разследването. Обяснявайки позицията на своя клиент, нейният адвокат Сподек заявява, че Анна Делви не е направила нищо лошо, без значение какво казват другите представители на бохемски Ню Йорк. „Всяко хилядолетие ни дава доказателства, че усещането за превъзходство не е необичайно“, казва Сподек във встъпителната си реч. - Всеки от нас има по малко от Ана. Всички лъжем понякога."

По време на целия процес Анна Делви изглежда напълно безразлична към обвиненията. Тя се интересува повече от броя на хората в съдебната зала и от заявения към делото обществен интерес. В средата на април, когато тълпите се поразреждат малко, Анна внезапно прекъсва изслушването, обръщайки се на висок глас към адвоката си: „Къде отидоха всички?!” Наистина, напразно ли е подготвила и избрала нов моден тоалет, дискутиран със стилист цяла нощ? И сега никой ли няма да го види? На Анна й е трудно да преживее това. За нея имиджът е толкова важен, че няколко пъти прекъсва срещите, правейки истерии около тоалета си. На 29 март, например, тя изобщо не се явява в съда. Причината, изтъкната от нея и адвоката й: „логистични проблеми с дрехите“. Според подсъдимата „дрехите й се оказали мръсни и неизгладени“, поради което се наложило да пропусне заседанието.

„Шокирана съм от степента на измамата, към която прибягва подсъдимата, от лабиринта от лъжи, през който минава, за да извърши измамите си”, кавза съдия Даяна Кизел в интервю с репортери преди присъдата. Тя добавя още, че единственото, което тревожи обвиняемата предния ден, е „кой ще я играе в проектите на Netflix или HBO" - сериалите, които, както е известно към онзи момент, вече се подготвят, а днес вече Netflix излъчва сериите си Inventing Anna. 

На 26 април 2019 г. съдебните заседатели признават Анна за виновна по 8 от 10 обвинения и съдията я осъжда на 12 години затвор. Тя е осъдена още да изплати обезщетение на засегнатите от 200 000 долара (плюс съдебни разноски в размер на 24 000 долара). Вярно е, че Делви лежи много малко - през февруари 2021 г. стана известно, че момичето е освободено предсрочно. И докато целият свят се чуди какво ще прави тя след освобождаването си (и дали планира нови измами) и чака наведнъж два филмови проекта, посветени на нейната биография (сериалът на Netflix излезе този месец), предлагаме да си припомним как започна всичко. 

Нов живот за Анна Сорокина

В Манхатън има много луксозни хотели, но 11 Howard винаги е бил любим на богаташите-бохеми. Сгушен на кръстовището на две от най-оживените улици в Сохо и в непосредствена близост до водещите магазини на Glossier и Reformation, този шикозен и минималистичен бутиков хотел е дом на модел на Victoria's Secret, който всяка вечер се забавлява с приятели от типа Мери-Кейт Олсън и Юън Макгрегър. Разбира се, цените на стаите са малко „хапещи“ (от $400 нагоре), но като бонус към първокласното обслужване получавате пропуск в затворения свят на знаменитостите. Примамлива оферта, нали?

Това вероятно се  въртяло в главата на Анна Сорокина, докато слиза от колата си на 18 февруари 2017 г. и се озова точно пред стъклените врати на 11 Хауърд. Тя се представя като приятелка на собственика на хотела, слага предизвикателно банкнота от сто долара на рецепцията и обявиява че планира да наеме стая Делукс за един месец. Рецепционистката на име Нефатари Дейвис я поглежда и остава изненадана - откакто се помни в хотела отсядат само топ звезди. Проверка в системата потвърждава резервацията на името на Анна Делви (както се представя гостенкатат) и Дейвис подава ключа.

Впоследствие младата Нефи, както започват да я наричат накратко след скандал, свидетелства, че Анна много бързо е започнала да се чувства като у дома си. С отегчен поглед тя обикаляла фоайето на хотела по халат и с чаша вино, разменяйки фрази с останалите гости. Често момичето слиза и разговаря с Дейвис, разпитвайки я за най-близките бутици и барове. За всеки отговор Анна благодари на рецепционистката със стодоларови банкноти. Скоро обаче, Дейвис започва да забелязва, че самата Делви знае отлично не само всички интересни заведения наоколо, но и имената на техните собственици, сервитьорите и барманите. „Този ​​гост не се нуждаеше от моята помощ, а от моето време“, казва тя.

Много служители на хотела са силно раздразнени от Анна Делви: изглежда така, сякаш своенравната и арогантна богаташка не е чувала за съществуването на думите „благодаря“ и „моля“. Но търпят натрапчивото й присъствие, защото винаги оставя щедри бакшиши. „Хората се бореха за възможността да занесат нещата й в стаята“, разказва Нефатари Дейвис. "Борихме се за тази "чест", защото знаехме, че ще получим бакшиша й от $100." Може би Дейвис е единственият човек в екипа, който е снизходителен към гостинката. По думите й, Анна й се е струвала като старомодна принцеса, която от далечен приказен замък изведнъж е пристигнала в съвременния свят. Самото момиче твърди, че баща й е милиардер, който е направил състояние - в петролния бизнес или в производството на слънчеви панели, тезите често се разминават, но винаги са точно тези две. 

Единственото нещо в Ню Йорк, което е по-важно от парите, са полезните връзки. По това време Делви има много, много от тях. Няколко години преди да се премести в Америка, тя е стажант в парижкото модно списание Purple и поддържа приятелски отношения с неговия главен редактор Оливие Зам. Наема личен треньор, който също работи с актрисата Дакота Джонсън, лети с частни самолети, защото познава собствениците на авиокомпании, чест гост е на престижното изложение на съвременно изкуство Art Basel и прави скъпи подаръци на новите си приятели, които среща на частни светски партита. Анна Делви плаща винаги в брой.

Никой не знае от какво семейство идва това момиче и откъде е взела парите за такъв начин на живот. Но във висшето общество на Манхатън не е прието да се задават подобни въпроси. „Наоколо има много деца от богати семейства. Тук всеки е най-добрият ви приятел, но вие не знаете нищо за никого“, обяснява художникът и собственик на нюйоркския клуб Le Baron Андре Сарайва. 

В същото време Анна Делви не можеше да се нарече невинно дете без амбиции. Тя има мечта, за която разказва на всеки нов познат - собствен арт клуб като Soho House, с локации в Лос Анджелис, Лондон, Хонконг и Дубай. Момичето планира да го нарече Фондация Анна Делви (ADF). С помощта на приятеля си, архитект Габриел Калатрава, тя дори открива идеалното място за арт клуб - шест етажа в сграда от края на 19-ти век на Парк Авеню в Ню Йорк. Но за да осъществи мащабния си проект, Анна Делви се нуждае от допълнителни средства от инвеститори. Според нея й липсват 25 000 000 долара.

Кой е "богатата" Анна и има ли изобщо пари?


Анна Делви (вдясно) на парти с приятели в хотел The Jane, 9 септември 2014 г.

Анна комуникира с много големи финансисти и известни адвокати, които се съгласяват да й помогнат с набирането на необходимата сума. Дори Джоел Коен, адвокатът, който разследва финансовите престъпления на Джордан Белфорт (неговата история е в основата на филма Вълкът от Уолстрийт), е замесен в делата на Далви. Привличайки неговото покровителство, момичето се опитва да получи голям заем от City National Bank. Тя твърди, че притежава "много значителни" лични активи, но те се намират в международни банки, до които тя временно няма достъп. Анна отказва да предостави банкови извлечения, вместо това гарантира, че списък с нейните активи ще бъде посочен в имейл от германски попечител, който е съгласен да  гарантира за нея. След като разглеждат заявлението й, представители на City National Bank решават все пак да откажат.

Нефатари Дейвис си спомня как гостенката на хотела, в който е рецепционистка, я кани една вечер на вечеря в популярен ресторант в Сохо, но когато идва време да плати сметката, Анна няма пари в брой. Плащането не минава и от нито една от 12 кредитни карти на момичето. Нефи трябва сама да плати 286 долара, но Делви решително й обещава, че много скоро ще й върне парите. В онзи момент Нефатари Дейвис няма как да знае, че Анна „зарибява“ много от познатите си с подобни обещания. По някаква причина винаги забравя да върне заетите пари.

И точно тогава 11 Хауърд започва да се тревожи: Делви не е оставила данни за кредитната си  карта, за да гарантира резервацията, а плащането за няколкото месеца престой все не пристига. Гостенката е натрупала дотук $ 30 000. Анна прибягва до стария номер - има проблем с банковите си карти и за да се разплати в хотела, иска пари от познати. След като чувствителният въпрос е уреден и балансът на госта на хотела е нулиран, Анна продължава да живее в луксозната си стая в 11 Хауърд. Ръководството на хотела така и не успява да получи данните на кредитната й карта. След известно време 11 Хауърд решава да смени ключа от стаята на Анна Делви, докато тя е навън. Когато се прибира, любезно й казват, че ще може да прибере вещите си веднага, щом плати сметката си. 

Мароканската нишка и разобличението

Наближава лятото. Анна Делви кани приятелката си Рейчъл Уилямс, фоторедактор в Vanity Fair, да поизбягат за малко от задушната каменна джунгла на Ню Йорк в красивия Маракеш, изпълнен с духа на екзотиката и уханието на подправки. Рейчъл ентусиазирано подкрепя идеята за съвместна ваканция. Така, в края на май, приятелките се качват на самолета и напускат САЩ.

Решават да отседнат в La Mamounia, петзвезден хотел, разположен в сърцето на Маракеш, където Гуинет Полтроу, Дженифър Анистън и Орландо Блум са чести гости. Анна и Рейчъл нямат частен риад, традиционна мароканска къща с вътрешна градина и частен басейн, който струва 7000 долара на вечер. Момичетата си прекарват страхотно, наслаждавайки се на местния колорит, посещавайки СПА процедури и разхождайки се из местните пазари и ресторанти. Когато настъпва времето за прибиране обратно у дома, Анна Делви моли приятелката си да плати настаняването, тъй като хотелът отказа да приеме собствената й кредитна карта. Разбира се, тя обещава да възстанови всички разходи веднага щом кацнат в Ню Йорк. Приятелката на Анна плаща 62 000 долара обща сметка, като сумата надвишава годишната заплата на Рейчъл Уилямс. 

Връщайки се в Ню Йорк, Делви се настанява в централния хотел Beekman, но три седмици по-късно е изгонена шумно по същата причина, както от 11 Howard. По същия начин завършва двудневен престой в хотел W. На 5 юли Анна Делви, облечена в анцуг Alexander Wang, се намира на улицата. Не й остава друго, освен да се обърне за помощ към приятелите си. Обажда се на треньорката си и я моли да остане малко в дома й. Жената е пределно изненадана - цялото светско общество е убедено, че това момиче може да си позволи всеки луксозен хотел. От другия край на жицата се чуват ридания, така че жената се съгласява. Когато Делви пристигнала в апартамента й, тя предложила на момичето да се обърне за помощ към родителите си. „Да, но те сега са в Африка“, отвръща тъжно Ана. 

Колкото по-дълго Делви остава в дома на треньорката, толкова повече нараства лошото предчувствие на домакинята. Жената се свърза с приятелка на своя гост - същата Рейчъл Уилямс от Vanity Fair - и научава подробностите за инцидента в Мароко. Скоро става известно, че два хотела са повдигнали обвинения за кражба на услуги срещу Анна, след което New York Post публикува бележка под заглавие: „Момиче се преструва на богата жена, уловиха я, че не е платила впечатляващи хотелски сметки“. Веднага се заинтересуват и други журналисти и така историята на фалшивата богаташка започва да се розплита. Най-накрая, списание Ню Йорк публикува обширно разследване за Анна Делви и всички научават шокиращата истина за това момиче.

Оказа се, че Анна няма и стотинка. Родена през 1991 г. в Русия, през 2007 г. емигрира в Германия със семейството си. Баща й дълго време работи като шофьор на камион, а след това започва да продава нагреватели и климатици. След като напуска училище, Анна влиза в Лондонския колеж, но скоро отпада. Преминава стаж в берлинска PR агенция, след което за малко попада в изданието Purple. Тогава се ражда "Анна Делви", която през 2014 г. решава да отиде и да покори Ню Йорк. През цялото това време родителите й помагат с пари. Скромните доходи на татко и мама обаче не могат да осигурят на Анна пропуск към „красивия живот“, така че тя решава да действа. Използвайки връзките си и прибягвайки до престъпни измами, тя успява да изтегли няколко заема в САЩ в размер на около $ 200 000. Именно с тези пари заживя луксозния си живот Анна Делви. 

Адвокатът на Делви твърди на процеса, че клиентката му не си е поставила за цел умишлено да заблуди някого. Според него тя действително дължи определени суми на кредитори, но планирала да спечели пари и да ги изплати по-късно. И ако понякога лъже, става въпрос за безобидни лъжи. Прокурорът обаче има различна позиция. „Всъщност подсъдимата лъже една жертва след друга, отново и отново, представяйки един фалшив документ след друг, една фиктивна лична карта след друга! .. Това не е безобидна лъжа... Подсъдимата е действала с престъпни намерения“, обобщава тя. Съдиите са на същото мнение. 

Няколко месеца след приключването на съдебните заседания по делото Анна Делви, Рейчъл Уилямс пусна книгата „Моята приятелка Анна“, в която говори откровено за историята на това странно приятелство. „Изключително съм благодарна, че имах възможността да споделя моята история“, каза тя по време на презентацията. „Никой не може да си представи, че нещо подобно ще му се случи. Но Ана беше очарователна и умна. Това е сложна история, обвързана с лъжи. Изследва ролята на доверието в приятелството и обществото. И се надявам, че ще помогне на другите да видят червените знамена, които аз не успях да разпозная." 

More Celebrities