Следва

Hilton и Hyatt спират работа в Русия

Истории от живота: Лайза Минели

Има огромни, модерни, възхитителни звезди в света на поп културата, има я Лайза Минели, родена на утрешната дата, 12 март, която поставяме над първите

Celebrities преди 2 години

Тя е моментално разпознаваема със запазената си черна пикси прическа и някак си това само добавя към илюзията, че тя е вечно създание от някакъв друг свят. Дори като млада - спомняме си я идеално в "Кабаре“ - тя е една от онези звезди, които постоянно изглеждат като изтръгнати от друго време... такова, в което светът все още е черно-бял, а светлините на сцената са винаги приглушени... 

Нищо от това не е чудно - Лайза Минели е родена в едно от кралските семейства на шоубизнеса. Майка й е, разбира се, легендарната Джуди Гарланд, която освен че е известна като Дороти от "Магьосникът от Оз", е и детенцето на плаката за системата за злоупотреба, ширещ се къде и кога ли не в Стария Холивуд. Това е важно, защото е невъзможно да се говори за Минели, без да се говори за майка й. Баща й - Винсент Минели - е също толкова известен зад камерата, като режисьор, и въпреки че родителите й се разделят рано, Минели казва пред The Guardian вечноизвестната фраза: "Те се женят отново толкова пъти, че сякаш имам милиони родители."


Стилът на Лайза Минели: обличай се така, сякаш всеки ден е специален


От "Кабаре“ до ролята си на Люсил 2 в култовия любим "Развитие в застой“, Лайза Минели е по-голяма от живота през целия си живот, но това не се случва без някои главоломни спадове. Четем надолу трагедиите от живота на прелестната г-жа Минели, която утре навършва 76, с които тя се бори зад кулисите, и даваме съвсем нова оценка за тази невероятна звезда.

Лайза Минели е дъщеря на Джуди Гарланд и макар това да изглежда като билет за моментална слава, то е всъщност страшно бреме. Лошото отношение на Холивуд към Гарланд (и други млади звезди) е легендарно, а годините на насилие я оставят в крехко психическо и физическо здраве в ранна възраст (отбелязва Timeline). След като Минели става достатъчно голяма и заможна, за да помогне, тя се превръща в "настойник" на майка си. Докато Джуди Гарланд се бори с пристрастяването към амфетамини и барбитурати, дъщеря й я държи постоянно под око. Бившият съпруг на Минели, Питър Алън, разказва пред Rolling Stone: "Когато беше дете, лекар й каза, че Джуди не може да приема повече от няколко нембутали [депресант и сънотворно средство] на ден, че повече може да я убие, но че трябва да мисли, че приема повече, така че от Лайза зависи да изпразни повечето капсули и да ги напълни със захар."

Минели си спомня, че на майка й се е случвало често да се заключи в банята, обявявайки, че ще предозира, но "всичко, което искаше, беше внимание!" - настоява Лайза. "За мама всичко е шега, винаги." Въпреки че има хубави спомени и Минели наистина обича майка си, всичко това не бе забавно за нея. Тя признава, "Майка ми може да бъде ужас, ако поиска. Свикнах с нейните избухливи сцени. Въпреки че сега... все още не мога да понасям хората да викат... Чуя ли крещене и караници, бягам на всяка цена."

Лайза Минели е родена през 1946 г.. Още в края на 60-те години майка й е вече в нищета и (според Refinery 29) затъва все повече и повече, пеейки в барове за 100 долара на вечер. Приблизително по същото време, тя казва в интервю: "Знаеш ли колко е трудно да си Джуди Гарланд? И аз да живея със себе си? Трябваше това да правя. Какъв по-неприятен живот можеш да си представиш?"

Когато Лайза Минели е на 21, бива изгонена от хотели заради невъзможност да плаща и дори в един момент става бездомна, спи в Сентръл Парк и на фонтана Плаза. Когато разговаря с Rolling Stone, тя си спомня, че "трябваше да се измъкваме от хотели, защото майка ми нямаше пари, но правеше от цялата работа невероятно забавна игра“. Веднъж двете обличат всички дрехи, които имат, и излизат от хотела, преди сметката да дойде. Гарланд уверява дъщеря си, че тя "все пак има нужда от нов гардероб“.

Когато става дума за началото на собствената й кариера, Минели е изцяло сама: уговаря сама впродукции извън Бродуей и ходи на турнета с майка си, работейки почти като нейна гувернантка. Когато идва време да тръгне по собствения си път, известният произход на Лайза се превърща в най-голямата й пречка. Тя казва пред Variety: "Най-трудната част беше да бъда известна като себе си, а не на нечия дъщеря“.

Джуди Гарланд умира през 1969 г., когато е само на 47 години. Официалната причина е свръхдоза барбитурати и в крайна сметка нещата са много зле. Мениджърът й, Стиви Филипс, казва пред Inside Edition: "тя изпитваше огромна емоционална болка... Да бъдеш с нея беше като на влакче в увеселителен парк. Трябваха наркотици... за да я върна на ниво, на което човек може да поговори с нея." На 23-годишната Лайза Минели се пада не само да утеши петия съпруг на Гарланд, Мики Дийнс, но и да скърби за преждевременната смърт на майка си на пред огромно публично внимание. Според Rolling Stone, тя си е позволила да плаче само веднъж - в колата, на път за Манхатън, след като е получила новините.

Именно Минели се изправя срещу огромния натиск да е домакин на публично погребение и вместо това решава, че това ще бъде частна, мрачна церемония само с жълти рози и помощ от гримьора на MGM, който е работил с майка й в миналото. Едновременно с това Минели страда от обезсърчителното осъзнаване - много хорат пишат книга за майка й и разказват своите версии на истории, с които тя не е непременно съгласна. И тогава тя разбра, че трябва да разсее слуховете и грешната информация със своя собствена книга, написана така, както може да пише само една любима дъщеря.

На 4 март 1967 г. The New York Times публикува малка реклама за много личния първи брак на Лайза Минели с певеца и автор на песни Питър Алън. Това обаче е труден съюз поради няколко, включително, казва Vice, факта, че той е гей.

Има обаче още нещо изключително сбъркано във връзката на Лайза и Питър. Тя споделя някои задкулисни детайли с Rolling Stone, казвайки, че един от най-големите им проблеми е, че нейната кариера върви страхотно, а неговата - не. В крайна сметка тя се радва на успеха на "Кабаре“ и казва, че за Алън това е много трудно...  Според нея, по това време жените все още са настроени да вярват, че трябва да се оженят, да се установят и се откажат от всичко друго, което не е за нея и въпреки факта, че Алън винаги е бил добър приятел, успехът пречи на любовта им. "Представете си - женени сме, кариерата на мъжа върви добре, набъбва, но на жената се развива още по-добре и това създава страшна паника... Той казваше: "Никога не се прибираш да сготвиш вечеря.“ Аз казвах: "Трябва да работя, за да изкарам парите, за да купя храната, за да сготвя вечерята“, той отговаряше казваше: "Аз съм човекът, който трябва да изкарва парите...“

Бракът приключва през 1974 г.

В един или друг момент повечето хора се чудят какво би било да си известен. Лайза Минели никога не е знаела нещо различно от това: "От момента, в който съм родена, ме преследват, снимат, търсят, чакат..." Известна е всичко, което тя трябва да бъде... Когато Минели дава интервю на The Guardian през 2008 г., репортерът Ема Брокес получава интересен поглед върху това какво представлява всъщност такъв живот. Като начало, Брокс забеляза, че Минели е много наясно, че всичко, което тя казва или прави, може да бъде "използвано срещу нея, за да подкрепи образа на трагичната дъщеря на Джуди Гарланд“ и в защита на това тя създава личността, която е толкова добре на всички ни.

Двете дами обядват в Plaza и към тях, предвидливо, се приближават все повече и повече хора. Това включва момента, в който седят на стъпалата отвън и Минели разпознава мъж, който стои на голямо разстояние и просто гледа. Брокс дори не го вижда. "Израснах, постоянно гледайки и дебнейки, за да защитя мама. Притеснявам се, когато ме доближават хора“. Това е доста сърцераздирателен поглед в детството на едно крехко момиче, което винаги е нащрек, но в същото време Минели казва, че не й е "досадно“ хората да я разпознават: 

Поредната трагедия в живота на актрисата е това, че тя преживява множество аборти. Подробностите за спонтанните аборти на Лайза Минели са разбираемо оскъдни. В крайна сметка това е дълбоко лично и трагично събитие, което променя човек завинаги. Нейни близки и познати казват, че когато споменава едно от бебетата, които е загубила (дори това да се случва години по-късно) тонът и изражението й веднага се променят невероятно мрачни и тъжни. В интервю тя разкрива, че не е могла да се храни преди концерт. "Имам хиатална херния, която получих, когато бях бременна и ме сложиха с главата надолу, опитвайки се да извадят бебето - то почина". След това бързо сменя темата, но говори за това колко много съжалява, че никога не е имала деца, колко опустошителна е загубата на бременността й и колко дълбоко я е засегнало всичко това. Когато The New York Times съобщи за нейния спонтанен аборт през 1981 г. с тогавашния й съпруг Марк Джеро, всички разбират, че тя разбираемо е "дълбоко наскърбена“, че тяхното чудо е завършило с трагедия. Като цяло Минели претърпява три спонтанни аборта, преди да приеме, че никога няма да има деца, казвайки на SAGA: "За това наистина съжалявам“.

Лайза Минели като бебе

Когато първият съпруг на Лайза Минели, Питър Алън, говори пред Rolling Stone за връзката й с наркотиците и алкохола, той казва: "Тя дори не пиеше аспирин“. Да вижда как майка й е погълната от зависимост, се отразява силно, но според NBC News нещата се променят след смъртта на Джуди Гарланд през 1969 г. Тогава лекарите предписват валиум, който да помогне на Минели с инсомнията, и тогава започва собствената й зависимост към хапчета и алкохол.

Тя прекарва известно време в няколко рехабилитационни заведения през годините и винаги е била откровена за това: "Целият ми живот тази болест се разпространи. Наследих я и беше ужасна, но винаги съм молила за помощ“. Минели, казва ABC изпила първото си питие на 30 години. След това тя потъва все по-дълбоко в комбинацията от наркотици и алкохол и според нейната полусестра нещата са се влошават толкова, че не само е трябвало да "отвлече Минели, за да я спаси“ през 1984 г., но и самият Франк Синатра се намесва. Той заема на сестрите своя самолет, за да се увери, че Минели пристига безопасно в клиниката Бети Форд. Лайза се бори да осмисли пристрастяването си, казвайки: "Никой не би направил това, ако беше видял нещата, които съм виждала - освен ако не мисли, че наркотиците могат да помогнат... Това е болест и колкото по-рано разберем, че фактите са тези, толкова по-добре."

Когато концертният продуцент Дейвид Гест за първи път се свързва с Лайза Минели, слуховете са безобразни. Смята се, че той се интересува повече от парите й, отколкото от нея, но все пак те се женят през 2002 г. и се разделят само 16 месеца по-късно - и това не е просто раздяла, а един от най-драматичните, омразни разводи в новата история на Холивуд.

Заедно с разделянето идва дело за 10 милиона долара срещу самата Лайза. Гест твърди, че тя го е малтретирала толкова жестоко, че актрисата бива изпратена в болницата, заради неговите твърдения, че тя "продължава да ме удря с юмруци по главата... Болката е толкова огромна, че сега трябва да си слагам около 80 инжекции в главата, за да умъртвя нервите." Той също така твърди, че атаките го карат да страда от главоболие, световъртеж, безсъние и хипертония и че заедно с тези инжекции се нуждае от 11 лекарства дневно, за да се справи с болката. Минели завежда контраиск и го обвинява, че не само е откраднал пари от нея, но и че животът с него я е оставил в ситуация, в която "се страхува за живота си“, тъй като според нея той я е отровил.

Бракоразводната процедура продължaвa още около четири години и в крайна сметка завършва с развод без вина. Минели се заклева, че никога, никога повече няма да се омъжи: "Ако някой ме чуе да казвам, че се омъжвам, ударете ме по главата и насилствено ме откажете от тази идея!“

Има още една въртяща се тема в живота на Лайза Минели и Джуди Гарланд и тя е сложна. Бащата на Джуди Гарланд, Франк Гъм, е бил - още през 20-те години на миналия век - често срещан в компанията на мъже. Гарланд се омъжва за режисьора Винсент Минели, за когото биографите казват, че е бисексуален - добавяйки, че Гарланд веднъж се е опитала да се самоубие, след като го е хващала с друг мъж.

Връзките на Лайза Минели са ужасяващо паралелни с тези на майка по изключително странен начин. Според Vice тя осъзнава много, много скоро след като се омъжва за първи път, че съпругът й е гей - историята гласи, че е в първата им брачна нощ, тя хваща Питър Алън с друг мъж. Това обаче не е краят и Алън продължава да има афера, която е точно нещото, което таблоидите обичат - той се обвързва с Марк Херън, който е съпруг на не друг, а на самата Джуди Гарланд, майката на Лайза. В крайна сметка Джуди Гарланд има общо пет брака, а дъщеря й - четири. Всичките нещастни и за двете жени.

Да имаш най-добър приятел може да направи живота хубав и спокоен, а когато става дума за Лайза Минели, най-добрият приятел е модният дизайнер Халстън. Не само, че двамата имат фантастични работни взаимоотношения - той проектира нейните най-запомнящите се дрехи и тя винаги е отпред и в центъра, ако той има нужда от модел. Минели казва : "Халстън беше моят голям брат. Обичах го . Вярвах му." Тя не е имало нищо друго освен блестяща платонична връзка с него и си спомня, че някои от най-добрите моменти, които е прекарала с дизайнера, са просто излизане навън, хапване и разговори.


Възходът и падението на Рой Холстън – дизайнерът, който предефинира американската мода


За съжаление приятелството им приключва твърде рано. Халстън, според Асошиейтед прес, се пенсионира през 1988 г. и е диагностициран със СПИН на следващата година. През март 1990 г. той е умира. Минели организира почитно събитие за, казвайки: "Винаги ще ми липсва“. И през годините след това тя е неизменна защитница на наследството му, дори се среща с Юън Макгрегър преди снимките на сериала Netflix "Halston“.

Нещо повече, Лайза е изключително важна част в борбата на Халстън не само срещу СПИН и ХИВ, но и в стигмата, която върви с тях. Тя прави огромни благотворителна инициатива и е удостоена с наградата International Hero Award през 2003 г., казвайки: "Ще направя всичко в тази битка, за да помогна за намирането на лек за тази опустошителна болест... Предстои ни дълъг път. ... и винаги ще бъда част от тази битка."

През 2000 г. парамедици са извикани в дома на Лайза Минели във Флорида и установяват, че тя изглежда страда от това, което първоначално се смята за тежък инсулт. Всъщност става въпрос за усложнения от нещо, наречено вирусен енцефалит - предадено чрез ухапване от комар - ужасяваща болест. Енцефалитът е възпаление на мозъка, а клиниката Майо казва, че тежките случаи са животозастрашаващи. Симптомите варират от парализа и гърчове до затруднено говорене, халюцинации и кома. А Минели, която е блестящ танцьор? Казват й, че никога повече няма да ходи и трябва да приеме, че ще разчита на инвалидна количка. Тя има други идеи и желания, обаче, и в крайна сметка се възстановява напълно, което е всичко друго но не и лесно. Лайза казва пред The ​​Guardian: "Трябваше да се науча да ходя отново, трябваше да се науча отново да говоря. Хората обикновено не се възстановяват така, както аз се възстановявах, но аз не бих се отказала... Лежах уплашена и баща ми винаги ми казваше: "Начинът, по който създаваш нещо, е когато мислиш за него..." Наистина работих силно, за да се върна."

Гледайки към Лайза Минели си мислим единствено, че тя е родена за това, гениална! Танците обаче й се отразяват сериозно и се налага да се подложи на множество операции и процедури, за да се задържи на краката си. Според SAGA тя обича да казва: "I'm Dorothy's daughter up top and the Tin Man down below“ - и никак не преувеличава. Тя също така казва, че проблемите й започват много назад и дълго време дори не осъзнавала, че несъзнателно коригира начина, по който ходи и се движи, за да облекчи болката от сколиозата си. Тя забелязава това само когато вижда и чува някой да се прави на нея с "отличителната й походка." Като се има предвид това, не е напълно изненадващо, че през 2014 г. е съобщено колко трудно Лайза Минели се възстановява от операция на гърба.

via GIPHY

Освен това тя до днес страда от дискова херния, имала е две смени на тазобедрената става и смяна на коляното. Определя смяната на коляното "доста травмираща", но също така добавя, че по-малко от година по-късно тя отново танцува всеки ден. Възхитителна жена, желаем щастливи 76!

More Celebrities