Следва

Ето я предполагаемaта любима на Роман Абрамович с "украински корени"

Дворци във водата: ето ги луксозните яхти на Абрамович, Усманов и другите милиардери

Ще има страдание... достатъчно е да се разходим чрез снимки из луксозните яхти, собственост на най-богатите хора в света, в повечето случаи руснаци, за да разберем, че мярката с конфискацията на тези извънземни активи ще е болезнена за собствениците им. 

 

Celebrities преди 2 години

Не всеки може да си позволи яхта, но пък всеки може да надникне и да се ококори от мащаба, при това без много усилие. Луксозните яхти - символ на статут и безгранично богатство, очароват със своя размах и величие и буквално втрещяват с вътрешното си оборудване. Плувни басейни, хеликоптерни площадки, свръхлуксозни каюти - и това е само минимумът от това, което обикновено крие в недрата си един подобен "плаващ замък". Ето кои са най-невероятните яхти на милиардери, част от тях вече конфискувани от европейските власти. С пълно право, бихме казали, което не пречи за момент да си представим как бихме прекарали ден-два на тях.

History Supreme - 4,8 милиарда долара

Тази яхта се смята за най-скъпата в света. Цената й е извънземна не само заради размерите на съда (дължината му е сравнително малка - само 30 метра), но главно заради вътрешния пълнеж и материалите, използвани в интериора. Яхтата е проектирана от Стюарт Хюз за малайзийски бизнесмен. Създаването й отнема 3 години и за да не се съмнява никой в ​​лукса, 100 000 кг чисто злато и платина са включени в процеса за покриване и довършване на палубата, трапезарията, парапетите, стълбите и дори котвите. В допълнение към ценната инвестиция, на яхтата се съхраняват наистина редки експонати: метеоритна скала, от която е направена стената в спалнята, статуя на костите на тиранозавър Рекс, панорамен, монтиран на стена аквариум с тегло 68 кг, покритие на плоскостите с 24-каратово злато и рядък аксесоар - диамант от 18,5 карата.

Има няколко спекулации кой малайзийски бизнесмен може да е собственик на History Supreme, но засега тази влиятелна фигура продължава да запазва анонимността си.

Eclipse - 1,2 милиарда долара

Eclipse изглежда като истински кораб и е собственост на руския милиардер Роман Абрамович. По време на строителството през 2009 г. яхтата е на първо място по дължина в света - 162 метра от носа до кърмата, тежи 12 тона, а с направата й се ангажира известната немска корабостроителна компания Blohm+Voss. Има две хеликоптерни площадки, два басейна с джакузи, 9 палуби, 24 спални за гости, зала за събития и малка подводница - предпазна мярка в случай на спешност. Особено внимание при разработката е обърнато на сигурността: бронирани стъкла, система за противоракетна отбрана, сензори за движение и специално покритие, което предпазва от заснемане и папараци. Разбира се, яхтата осигурява и място за специално обучени охранители и членове на екипажа - общият капацитет на каютите за персонал е 100 души.

Азам - 620 милиона долара

Azzam е вероятно най-легендарната яхта на земята, което е лесно за обяснение: този кораб все още е най-дългият в света - 180 метра и поддържа супер висока скорост (двигателят на тази яхта е и най-големият в света и тежи около 2 тона). За сравнение, Azzam е голяма колкото две футболни игрища и е дълга колкото 12 железопътни вагона. Яхтата е оборудвана първокласно и има иновативен дизайн, който съчетава много модерни елементи и луксозен декор в неокласическия стил на 19 век. Преди строителството й е обявен конкурс за най-добър проект: спечелен от миланското студио Nauta Yacht Design, а интериорът е от френския дизайнер Кристоф Леони. Собственик на този кораб е Халифа ибн Зайед ал Нахайян, президент на ОАЕ и емир на Абу Даби. Никой извън непосредственото му обкръжение не е успял да снима това плаващо чудо, за да надникнем поне частично. 

Ветроходна яхта А - 500 милиона долара

Тази яхта се счита за уникална, защото носи гордата титла Най-голяма ветроходна яхта в света. Плавателният съд поразява от първо виждане - не всеки ден можем да видим яхта, дълга 143 метра, с мачти над Биг Бен (повече от 100 м). Ветроходният кораб е проектиран от Филип Старк по поръчка на милиардера Андрей Мелниченко и е спуснат на вода през 2017 г.

Яхтата се управлява от екипаж от 50 души и е предназначена само за 14 гости - пътниците се настаняват в луксозни каюти, чийто интериор не оставя никого безразличен. Известно е, че, за да създаде оригинален интериор, дизайнерът е използвал стотици огледала и кристали Бакара, които украсяват съдове, прибори за хранене и някои мебели. Яхтата има 8 палуби, хеликоптерна площадка и 3 плувни басейна.

Дилбар - 600 милиона долара

Корабът, собственост на руския милиардер Алишер Усманов, е обявен за най-просторната яхта в света. На борда на 156-метровата яхта има две хеликоптерни площадки, кино, джакузи и асансьор. Общата площ на вътрешните помещения е 3800 м2 , в тях могат да пребивават едновременно 40 души. Предприемачът нарича тази „плаваща къща“ в чест на майка си и я оборудва в най-добрите традиции на лукса и комфорта. Дизайнът на яхтата е разработен от морското архитектурно бюро Espen Oeino, а германската корабостроителна компания Lurssen участва в изпълнението на проекта.

Feadship Faith - 200 милиона долара

Почти 100-метровата яхта изненадва не само със своите размери и лаконични форми, тя е известна и с богатството на интериорна си (не само техническия). Освен хеликоптерната площадка и плувния басейн, които вече са „задължително оборудване“ за луксозните яхти, собственикът на този кораб, канадският милиардер Лорънс Строл, изненадва гостите с плажен клуб, чийто таван е оформен от стъклените панели на гореспоменатия басейн с извито дъно, пещ за пица на дърва, двустранна камина и апартаменти с 3-метрови тавани.

Повече от една компания за интериорен дизайн е работила по този дизайн, като през 2018 г. Feadship Faith печели няколко награди от списание Boat International, включително Най-добра моторна яхта за 2018 г.

Serene - 330 милиона долара

Тази яхта е построена в Италия за милиардера Юри Шефлер и е пусната на вода за първи път през 2011 г. Дизайнът на кораба може спокойно да се нарече необичаен, но не и без оригиналност: смес от бели и тъмносини нюанси, вълнообразни форми и различни геометрични вложки - проектът е разработен от морския дизайнер и архитект Еспен Ойно. Разбира се, вътрешното оборудване също заслужава специално внимание: две хеликоптерни площадки, басейн със солена вода, водолазна подводница, кино - и едно от най-необикновените решения - стая с изкуствен сняг. Експертите казват, че е възможно да се направи околосветско пътуване с този кораб: техническите му показатели, заедно с комфорта, биха осигурили на екипажа и гостите всичко необходимо. Тази яхта привлече вниманието на други милиардери: Бил Гейтс я нае за семейна почивка (плащайки 5 милиона долара на седмица), а впоследствие плавателното чудо бе купено от Мухамед бин Салман - престолонаследникът на Саудитска Арабия. 

 

More Celebrities