Следва

Нека да е лято, само да е лято

Elle Русия си позволи буквата Z на корицата, валят критики

Руското списание Elle се сблъска с омраза заради мартенската си корица. На нея, доста мрачна, е Дева Касел, но там я има и буквата Z

 

All fashion преди 1 година

Вълната от възмущение се надигна поради тропнатата на корица фраза „Правилата на живот на поколението Z“. От началото на войната на Путин в Украйна латинската буква Z се превърна в един от символите на кървавата руска инвазия в независима Украйна. Буквата също така служи за обозначаване на поколението, родено от 1997 до 2012 г., и именно в този смисъл се използва на корицата - изразът "Generation Z" като цяло е много често срещан през последните години и е широко използван в света. Въпреки това много блогъри, включително и от Украйна, изпаднаха в потрес от споменаването на възприемания за нов нацистки сивмол на челната страница на изданието, и дори фактът, че броят е подготвен преди началото на войната, бидейки тозиза март месец, не ги накара да мислят, че гафът е неволен. 

Особено чувствителни, разбираемо, са водещите украински блогъри, включително Мария Оксенюк и украинската дизайнерка Мери Фуртас, които реагираха в мрежата, обвинявайки руската редакция и главната редакторка на Elle Екатерина Мухина в злонамерени намерения и "пропаганда" и призовават Elle международен екип и мениджмънта на издателската къща да обърнат внимание на това.

Това не е случайно. Това е съзнателна подкрепа на пропагандата. И това не е първият път, когато Екатерина Мухина популяризира този рефрен. Това се прави нарочно. Срам за международния екип на Elle, че допусна това да се случи, написа Фуртас в своя Instagram (междувременно социалната мрежа Instagram беше призната за екстремистка и забранена на територията на Руската федерация, както и Facebook).

Руското издание на Elle не рекламира тази корица в социалните си мрежи, вероятно очаквайки други подобни реакции, което обаче ни най-малко не спаси списанието и екипа му от искрената омраза на хората. В момента коментарите на страницата на Elle и в личния акаунт на Мухина са затворени.

Руските телеграм канали, обратното, застанаха в защита на редакторите: Главният редактор на руския Elle Катя Мухина цял ден получава заплахи заради корицата на новия брой. Агресивно настроени хора репостват личния й телефон в истории, а за всичко е виновно едно злощастно съвпадение. Всъщност става дума за това, че хората изгубиха всяко критично мислене. Трябваше ли да се преименува поколението Z заради "спецоперацията" или какво? <...> Списанието беше пуснато в печат през януари, да не говорим, че нашият Elle никога не е близко до политиката. Нека не нападаме всичко и от двете страни, написа в телеграм канала "Антигланец" .

Това, което се случва сега, е чудовищно и няма нищо общо с реалното състояние на нещата. Всичко е от глупост и нищо повече. Нашият бизнес вече е много труден, а при това има такава агресия, която очевидно няма да доведе до нищо добро, написа в телеграм канала  си "Дяволът носи H&M" .

Преди седмици американският медиен холдинг Hearst, който издава Elle, се оттегли от руския бизнес и замрази част от лицензите за лайфстайл списания. Лицензът на руския Elle обаче остана. Официални представители на изданието все още не са коментирали ситуацията.

Острата реакция към буквата Z не е нещо необичайно. Наскоро в центъра на скандал се оказа руският гимнастик Иван Куляк, който се яви на церемонията по награждаването на състезанието в Доха с фланелка с изписана буква Z. Спортистът обясни постъпката си с факта, че видял буквата Z от Руски военни и че й отдава значението „за победа“ и „за света“ и така „показва своята позиция“. След това Международната федерация по гимнастика (FIG) призова за едногодишна дисквалификация на самия Иван Куляк, както и на двама треньори на руския национален отбор - Валентина Родионенко и Игор Калабушкин, което се и случи. 

More All fashion

Истории от живота: защо Милано (а не Рим) е столицата на италианската мода

All fashion преди 2 дни

Отговорът е в историята. В допълнение към производствените райони, посветени на местните индустрии, Италия може да се похвали с три града, които носят модата в сърцето си: Милано, Рим и Флоренция.

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: Dries Van Noten, с бретон и в цвят

All fashion преди 2 дни

Майстор на цветовете и комбинирането им, Dries Van Noten посвещава своята есенна колекция на смелите жени, които рискуват (сами знаем колко често се случва това) и си правят бретон. „За мен това означава смелост, но и предпазливост... В някои отношения тези жени са много нежни, но в същото време много силни.“ И добавя: „Става въпрос за стил, не за мода.“

Истории от червения килим: кой какво показа в последните 12 месеца

All fashion преди 3 дни

В навечерието на Оскари 2024 и два месеца преди поредната Met Gala, две събития, които обещават изключителни модни моменти, припомняме на какво най-добро станахме свидетели във високия моден клас през изминалите месеци. Купища луди и незабравими модни моменти, от монохромната червена визия на Риана на Super Bowl до детайлната рокля на Кайли Дженър с лъвска глава, подписана от Скиапарели на Седмицата на модата в Париж, звездите оставиха силен стилов отпечатък.