Следва

Почина световноизвестният фотограф Патрик Демаршелие

Кралици на икономичността: новите портрети на шведските принцеси в евтини рокли и скъпи бижута

Представители на шведското кралско семейство позираха за официални портрети в зашеметяващи семейни бижута и доста неочаквани рокли, включително отдавна притежавани дрехи и такива от масовия пазар.

 

Celebrities преди 2 години


Принцеса София, принцеса Маделин и принцеса Виктория на новите кралски портрети

Шведските принцеси участваха в необичайна фотосесия. Мрежата обсъжда снимки, на които дъщерите на краля позират във вечерни рокли и семейни диадеми. Бъдещата кралица на Швеция е с ансамбъл на H&M, но, разбира се, това не е ежедневен тоалет от масовия пазар, а вечерна рокля от екологичната линия Conscious Collection. Освен това не е нов - принцеса Виктория вече бе облечена в него през 2015 г., на сватбата на брат й Карл Филип и София Хелквист.

Тогава изборът на коронованата принцеса изуми кралските фенове и всички, които следят модните новини. Фактът, че авторството на леката рокля с леко спуснати рамене и богата пола с градиентен мотив идва от масовия, т.е. евтиния и общодостъпен, пазар, бе определено неочакван ход за кралската особа. През 2015 г. всъщност беше направено изключение за бъдещата кралица на Швеция, осигурявайки й не масов, а персонализиран продукт. Говорител на H&M обясни: „Роклята е изработена по поръчка от H&M Conscious Exclusive от органична коприна и органичен лен и вдъхновена от подобна от колекцията ни Conscious Exclusive.“

За чисто новия официален портрет, принцеса Виктория допълни тоалета си с три гривни Ebba Brahe и една Sophie by Sophie, перлени обеци и ефектна стоманена диадема в стил Наполеон. Диадемата, наподобяваща необичайна корона с пера и цветя, е принадлежала на кралицата на Нидерландия Хортензия, подарена й генерал дьо Боарне, а по-късно - на шведското кралско семейство, в частност от кралица Жозефина. Поколения по-късно бижутата идват при кралица Силвия, която позволява на голямата си дъщеря да ги носи.

Експертът по диаманти от Steven Stone Jewelers Зак Стоун каза: „Наполеоновата стоманена диадема е уникална и много различна от много други кралски диадеми, които сме виждали. За разлика от повечето, в това украшение няма скъпоценни камъни - нито диаманти, нито перли, нито изумруди. Цялата тиара е изработена от стомана, внимателно оформена, полирана и украсена със злато. Дизайнът е много детайлен и включва сложни емблеми от дъбови листа, жълъди, цветя и пера. Само защото е направен от стомана обаче не означава, че й липсва блясък. Когато отразява светлината, диадемата блести красиво и на пръв поглед вероятно ще си помислите, че е обсипана с диаманти. Тъй като в диадемата няма диаманти или скъпоценни камъни, тя не е толкова ценна, колкото другите кралски диадеми".

Принцеса София също направи екологичен избор, обличайки рокля на Alexis Jeslyn за портрета - същата дреха тя е забелязана да носи и през 2018 г. в Кралския дворец в Стокхолм. Моделът имитира ръчна бродерия с лилави флорални мотиви и е с дълги полупрозрачни ръкави. Принцесата завърши тоалета с диадемата Palmette, подарена й от свекърва й, кралица Силвия. Това е много специално бижу за принцеса София, която го носи и в деня на сватбата си.

Ето какво разказва Зак Стоун за бижуто: „Тази диадема се появи за пръв път през юни 2015 г., когато София Хелквист се омъжи за принц Карл Филип от Швеция и това ни взриви всички, създавайки илюзията за чисто ново, непоказвано досега кралско бижу. В сватбения ден на София кралица Силвия разваля своя огърлица от смарагди и диаманти, подарена й от тайландски принц, за да бъде създадено новото изумрудено бижу. Смята се, че Силвия е изпратила огърлицата обратно в Тайланд, за да бъде направена от нея диадемата, отчасти за да бъде тайна изненадата й преди сватбата. В този случай дизайнът е променен отново и сега е украсен с перлени допълнения. Цената на диадемата може да варира в зависимост от камъните, с които е покрита. Изумрудите ще направят тази диадема много по-ценна, тъй като перлите обикновено не са толкова скъпи, но усреднената й цена е около 25 000 британски паунда". 

Сестрата на Виктория, принцеса Маделин, е облечена в нежна розова рокля на шведската дизайнерка Ида Сьостед с обемна флорална бродерия и прозрачни вложки по корсажа. Нейно височество е с гривна Cartier и диадема Modern Fringe, която пък е подарък от крал Карл Густав за съпругата му кралица Силвия за 10-ата годишнина от сватбата им.

Запознайте се: влюбчивата Маделин, шведската принцеса-бунтар

Зак Стоун коментира бижутата на най-малката дъщеря на кралската двойка: „Принцеса Маделин носи тиарата Modern Fringe и на сватбения си ден, което я прави много специална вещ в кутията й с бижута. Декорирана с геометрични ресни, това е модифицирана версия на класическата диамантена диадема, с изпъкнали шипове, създаващи преплетен дизайн. Шиповете са гарнирани с кръгли диаманти и седят върху основа, украсена с друга линия бели диаманти. Диадемата е уникална с това, че може да се носи и като колие. Основата е проектирана така, че създава илюзия, подобна на ореол, когато се постави върху главата. Изумително красивата и ценна тиара струва между £150,000 и £200,000."

Самата кралица Силвия носи за новата серия портрети бледосиня рокля с бродерия и диадема с камеи - същата, с която се омъжват и тя, и голямата й дъщеря Виктория. Първоначално тази необичайна корона е подарена на Жозефина от Наполеон Бонапарт, а по-късно я наследява нейната внучка и съименничка, кралица Жозефина на Швеция и Норвегия.

More Celebrities