Следва

WIN IT: Deep Purple, 29.05.2022

Миналото: тайната сватба на Джийн Сибърг и Ромен Гари, мистерия, крита половин век

Френската журналистка Ариан Шемeн разкрива дълго пазените в тайна подробности от сватбата на американската кинозвезда и един от най-големите френски писатели. Годината е 1963 г., а книгата на Шемен се казва Mariage en Douce

Celebrities преди 1 година

Те са най-интригуващата двойка знаменитости на своята ера. Той я обожава, тя го боготвори. Гостуват на Джон и Джаки Кенеди в Белия дом, непрекъснато обикалят по бляскави партита, тя снима филм след филм, той пише, изоставил кариерата си на дипломат. Целият свят им е фен. Толкова екзотични са заедно, че нямат аналог. 

Международната преса знае, че имат любовна връзка. Разбира се, скандална. Той е много по-възрастен, освен това е изключително странен - висок, зеленоок, с мавърски тен и изключително комплициран произход. Тя е звезда на Холивуд и европейското кино, абсолютна муза за няколко поколения в Щатите и Франция, както и в цяла Европа. Всяко тяхно движение е внимателно наблюдавано. Двамата все пак успяват да избягат от папараците, за да се оженят тайно в едно село в Корсика. На церемонията присъстват петима души, включително двама офицери от френското разузнаване и кметът на селото.


Ромен Гари и Жан Себерг

Последният никога не е чувал нито за булката, нито за младоженеца, защото, по думите му, двамата преди не са били в Корсика.

Мистериозната двойка са Джийн Сибърг, на 24 години, американска актриса, която олицетворява едновременно освободената, модерна женственост и френския шик, и 49-годишният Ромен Гари. Той е френски военен герой, роден в Литва, писател и дипломат, носител на множество награди.

Странната история на сватбата им на 16 октомври 1963 г. остава до голяма степен мистерия. Досега.

Книга, публикувана във Франция, разказва как Сиберг и Гари пристигат, за да се оженят в малкото селце Сарола, сгушено в подножието на хълмовете на север от корсиканската столица Аячо. В продължение на повече от половин век обстоятелствата около сватбата остават скрити зад два чифта здраво заключени врати: корсиканският закон за мълчание и френската военна тайна.

До момента, в който Ариан Шемeн, един от най-уважаваните репортери във вестник Le Monde, открива последния жив свидетел на сватбата. Тя го убеждава, че след половин век най-накрая може да наруши корсиканския си обет за мълчание.

Защо двама агенти на френското разузнаване - единият от тях генерал - присъстват на тайна сватба в неизвестно корсиканско село между американска актриса и романист, роден в Литва, при това евреин? Защо е толкова важно Сибърг и Гари да се оженят тайно?

Новината за сватбата изтича след пет дни - за разочарование на папараците, "народната преса" и яростта на Ромен Гари. Естествено, бързо е измислено рационално обяснение за избора на малкото корсиканско селце. Твърди се, че кметът Натале Сарола (същото фамилно име като името на селото) е стар военен другар на Гари и поддръжник на Шарл дьо Гол, лидера на Свободна Франция, в онзи момент президент на републиката.

В книгата си Mariage en Douce (Таен брак), публикувана от Equateurs, Шемен разкрива, че Сарола всъщност е местен политик от левицата, който никога през живота си не е напускал Корсика. Селото му е избрано почти на случаен принцип от френското военно разузнаване за брака на знаменитостите четири дни преди това.

Шемен обяснява тайната на сватбата с нравите и духа на времето: задушаващият социален консерватизъм от ерата на дьо Гол, който довежда до културната революция във Франция през май 1968 г.; но също така и социалното и сексуално влияние на САЩ и Холивуд от началото на 60-те години.

Двойката наскоро преживява тежки разводи, причинени от любовната им връзка. Те също така скриват раждането на сина си Александър Диего предишната година.

Не само една шумна публична сватба, но и сватба в тесен кръг, оповестена публично от телевизионни и прес камери, би била неприятна за Гари, герой от войната на дьо Гол и носител на най-голямата литературна награда на Франция - Гонкур.

Шемен предполага, че Сибърг е била по-малко въодушевена от потайността и строгостта на сватбата. Оцелелият свидетел полковник Доми Колона-Чезари, 94 г., дава на автора копие от непубликувана сватбена снимка, която той прави пред кметството на Сарола на 16 октомври 1963 г.

На снимката Сибърг изглежда свита и почти на средна възраст. Тя не прилича на онази елфичка, красива, късо подстригана актриса, спечелила възторжените отзиви на публиката две години преди това с филма À Bout de Souffle ("Без дъх") на Жан-Люк Годар, един от емблематичните филми на френската нова вълна.

„Тя е там, с новия си съпруг и четирима души на средна възраст, които не познава. Няма приятели, няма дори някой на нейната възраст", каза Шемен пред The Independent. „Оцелелият свидетел, полк. Колона-Чезари разказва, че те дори не са се прегърнали. Мисля, че истината е, че голямата им страст вече беше приключила. Тя всъщност искаше да се омъжи преди две години".

През 1957 г., на 17-годишна възраст, живеещата в малък град в Айова Сибърг е избрана от Ото Преминджър измежду 18 000 други филмови надежди да изиграе Жана д'Арк. Изпълнението й  е остро критикувано. По-късно тя казва, че е била „изгорена два пъти", веднъж на екрана (Преминджър буквално я смазва с изисквания и безкрайни критики, изречени с груб тон) и втори път от критиците.


Джийн Сибърг като Жана д'Арк

Кариерата й обаче оцелява. През 1961 г. тя печели възторжени отзиви като Патриша, безгрижната млада американска продавачка на вестници, която се влюбва във френския гангстер (Жан-Пол Белмондо) в „Без дъх".

През 1957 г. хубавицата с вид на дете се омъжва за благовъзпитания френски адвокат и бъдещ филмов режисьор Франсоа Морой. Няколко години по-късно тя и съпругът й са поканени на парти от френския консул в Лос Анджелис - Ромен Гари. Любовта им пламва почти на мига. 

Гари, с истинско име Роман Кацеф, е роден във Вилнюс през 1914 г. Той и майка му се преместват във Франция, когато той е тийнейджър. Той променя името си на Ромен Гари, когато лети с леки бомбардировачи от Англия във военновъздушните сили на Свободна Франция по време на Втората световна война.

Получава много награди за храброст, включително Compagnon de la Libération и Командир на Почетния легион. През 1944 г. в Лондон той се жени за Лесли Бланч, 10 години по-възрастна от него, писателка и автор на The Wilder Shores of Love и редактор във Vogue.


Ромен Гари и Лесли Бланч

След войната започва да пише и през 1956 г. печели наградата Гонкур (Goncourt), френския еквивалент на Booker, за "Корените на небето" (Les Racines du Ciel). През 1975 г. той ще стане единственият писател, спечелил Гонкур за втори път. На теория наградата може да бъде спечелена само веднъж. Гари я спечелва с "Животът пред теб" (La Vie Devant Soi) под псевдонима Емил Ажар (Emile Ajar). Наградата никога не му е била отнемана.

Любовта на Гари и Сибърг - страстна, подкрепяща и много приличаща на връзката между баща и дъщеря, често е обект на множество статии и очерци. За сватбата им обаче никога досега не е разказвано подробно.

Фактите, установени от Шемен, са следните. Джиън Сибэрг много иска да се омъжи, особено след раждането на сина им през 1962 г. Ромен Гари за сметка на това не е толкова въодушевен. Преживял е тежък развод с Лесли, много по-възрастен е, консервативен и изключително суетен. От друга страна обожава Джийн, и я боготвори за роденото дете (бракът му с Лесли е бездетен).

Той моли военновременния си другар генерал Шарл Фьоврие, по това време ръководител на подразделение на френското военно разузнаване, да му помогне да намери начин да се ожени тайно. Администрацията на Дьо Гол дава своята мълчалива благословия, опитваща се да избегне медиен скандал с участието на героя на дьо Гол.

На 12 октомври 1963 г. генерал Фьоврие извиква един от младите си офицери, корсиканския полковник Колона-Чезари.

Същия ден полк. Колона-Чезари тръгва към Аячо, за да търси кмет, който да венчае знаменитостите и да си държи устата затворена след това. Докато обикаля по една от главните улици с приятел, той е представен на кмета Натале Сарола. Няколко телефонни обаждания по-късно сделката е сключена.

Генерал Фьоврие предоставя фалшиви документи на сватбената двойка и фалшив акт за раждане, в който се посочва, че синът им е роден след брака. Следващата сряда Сибърг и Гари са отведени до Корсика с военен самолет от военната база Вилакубле близо до Париж.

Три военни превозни средства посрещат двойката на пистата на летището в Аячо. Откарват ги направо в Сарола, където се женят. Единствените свидетели са кметът и неговият секретар, генерал Фьоврие и съпругата му Франсоаз, както и информаторът на Шемен, полковник Колона-Чезари.

„Надали е било много забавно за нея", казва г-жа Шемен. „Тя изглежда сякаш е на погребение, не на собствената си сватба".

Всички присъстващи се заклеват да пазят тайна - както военните, така и корсиканците. Дори когато новината за сватбата изтича, те продължават да дават подвеждащи изявления за събитието.

Бракът им продължава седем години. Сибърг и Гари продължават да имат успешни кариери и много любовници. Двамата остават приятели и дори за известно време споделят апартамент в Париж, разделен на „негова" и „нейна" част. Самоубиват се в рамките на 15 месеца един след друг през 1979-80 г.

Гари обвинява за смъртта на Сибърг през август 1979 г. ФБР, което е преследвало и очерняло актрисата в началото на 70-те, защото тя подкрепя движението на Черните пантери. Преди да се застреля в устата през декември 1980 г., Гари оставя бележка, в която казва, че самоубийството му няма „нищо общо с Джийн Сибърг. Феновете на разбитите сърца трябва да търсят причина другаде."

More Celebrities