Следва

На гости на Аня Тейлър-Джой: спокойствие за 3,2 милиона долара в Холивуд Хилс

Миналото: цветен телевизор и почивка в санаториум или петте неща, които отличаваха богатите в СССР (и тук)

Съветската ера често се свързва с равенство, недостиг и монотонност, но всъщност дори в онези години има както социално разслоение, така и доста четливи критерии за лукс и просперитет.

 

All About Life преди 1 година

Премиерният сериал на Kinopoisk „Нулев пациент“ за първата епидемия от ХИВ в СССР документира не само събитията от онзи период, но и атмосферата на времето. Благодарение на сериала разбираме какво се е смятало за индикатор за успех и богатство в страна, в която "всички са равни" (но някои са по-равни от другите). Между другото, каквото беше в СССР, беше и тук, до 1989-та година, така че разлики няма. 

Оскъдица

В СССР мярката за успешен и богат живот не са парите като такива (заплатите са  приблизително еднакви за всички), а достъпът до дефицитни продукти. Малцина могат да си позволят да живеят стилно, т.е. да имат неща, които са приблизително прилични като качество, красиви на вид и наистина работещи. По принцип, достъпът до дефицитните неща е запазен за номенклатурата: партийни работници, военни, офицери от разузнаването, учени, дипломати, космонавти. Този социален слой има достъп до онези стоки, които никога не се появяват на рафтовете на магазините за обикновените съветски (и бг-) граждани.

Например, невъзможно е да се добереш до добри колбаси, сирена, скъп коняк или вино в обикновените магазини, но партийните работници имат достъп до специални каталози, които съдържат всичко - от хайвер и скъпа риба до елитен алкохол. Понякога, да не кажем често, този тип стоки стават обект на подкуп. Например в сериала е показано как журналист носи със себе си оскъдни стоки от А-листа, за да „умилостиви“ събеседниците си, ако нещо се случи. А срещу няколко пакета чорапогащи тя лесно получава хотелска стая с балкон, независимо че хотелът е обявен за пълен. 

Апартаменти и вили

Друг признак за привилегировано положение са собствените апартаменти. Държавата ги раздава безплатно, но не на всеки и понякога заобикаляйки опашката, а партийните работници имат свои собствени големи апартаменти в сталинистки сгради и дори луксозни летни вили,aka дачи, подходящи за целогодишно живеене. Класическият представител на съветския елит живее в просторен апартамент в сталинистки небостъргач и редовно ходи на дачата (своята или, например, на академичния си баща).

Бит

Обзавеждането и цветният телевизор са най-доброто мерило за богатство в Съюза. Кристален сервиз или вълнен килим са мечтата на много жители на СССР. Получавани "чрез услуга", те често са наследявани. Друг показател за висока позиция е наличието на прислужница, преименувана в съветско време на домашна работничка: става дума за бавачки, икономки и готвачки. Тези атрибути на "буржоазния" живот са достъпни за професори, художници, висши партийни служители.

Модни дрехи и обувки

В СССР не е трудно да се разпознае заможният мъж - той се облича различно. Показателна е сцена от сериала: гледайки главния герой Гончаров, две момичета обсъждат дали той е „совок“ (сленг, означаващ човек от Съветите - класически представител на съветския начин на живот) или е „наистина фирмен“. Мокасини и дъждобран, разбира се, издават „фирмаша“ в него - един вид конте. Но много малко хора могат да си позволят дрехи, които „не са същите като на всички останали“. По-различно изглеждат само чуждестранните туристи, партийните работници, техните деца и близките до тях. 

Облеклото по принцип е основното поле за себеизразяване. Да се сдобиеш с прилични дънки е възможно само на черния пазар, при това са в пъти надценени. Но такава придобивка определено отличава собственика и се превръща в знакова покупка за съветската младеж. Не по-малко важни са и детайлите, като бижута, добри чужди цигари с филтър или запалки. Можете да ги закупите само при пътувания в чужбина, които, от своя страна, са на практика невъзможни, освен ако ни си от "елита". 

Пътуване в чужбина и почивка в санаториум


Санаториум в Сочи

Почти невъзможно е да прекарате ваканция в чужбина, но учени, инженери, спортисти, бизнес лидери и други висококвалифицирани специалисти често пътуват в командировки (с изключение на дипломатите, които имат още по-привилигирован статут в това отношение). При тези пътувания обикновено се изкупуват всякакви вносни стоки, които в съюза могат или да се продават на невероятни цени, или да се използват като много ценен подарък.

За сметка на пътуванията в чужбина, които са извънредна рядкост, ваучерите за почивни домове се раздават щедро на всички, които имат по-специалния социален статус. Пътуване до ведомствен санаториум с безплатно хранене е друга мечта на обикновения съветски гражданин. Много често обикновените граждани, например служители на фабрики или други предприятия, действително получават подобни "отличия" за заслуги към партията и държавата, което е едно и също в онзи момент.

Автомобил

Автомобилът е един от основните показатели за лукс. Висшите слоеве на номенклатурата обикновено пътуват с официални лимузини ЗИЛ, а по-долните чинове - в черни волги със специални номера и шофьор. Съветските граждани могат, принципно, да купуват автомобили, но, първо, от много ограничена гама от модели, второ, на кошмарно висока цена, и трето, само на опашка, с време на изчакване до 15 години. Следователно, наличието на автомобил подчертава или наличието на пари и връзки, или титаничното търпение и постоянство.

Понякога по улиците на съветските градове могат да бъдат срещнати дори чужди автомобили - те принадлежат обаче само на чужденци: дипломати, журналисти, гости от страните от социалистическия лагер. Няма начин съветският човек да се сдобие с подобна. 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.