Следва

Street Style вдъхновения: най-интересното от уличния стил на Седмицата на висшата мода в Париж, юли 2022

Истории от живота: Алла Илчун, миячката на чинии, която стана муза на Кристиан Диор

Талията и котешкото око на века...

All fashion преди 1 година

Днес модната индустрия живее според всички принципи на разнообразието - нито едно шоу или рекламна кампания не изглежда завършена без участието на модели от различни раси, полове, възрасти. Преди 75 години обаче нещата изглеждат съвсем различно. Модел с азиатски външен вид на парижкия подиум е не просто рядкост, а драстично изключение от всички правила. Но не това обстоятелство е най-необичайното в съдбата на Алла Илчун. Разказваме историята на „ориенталската перла“ на френската Dior, която първа разбива стереотипа за моделите и, още по-хубавото, въвежда в модата очната линия с форма на стрелка, супермодерна и до днес. 


Алла Илчун на шоуто на Christian Dior, 1954 г; Алла Илчун във вечерна рокля Artamène от Christian Dior, 1954 г

Краят на 90-те и началото на 2000-те са времето на пълното господство на руските момичета в моделския бизнес. Но е слабо известно, че още в средата на миналия век, първата звезда от руско-казахстански произход Алла Илчун прави фурор на парижката модна сцена. Тя става любим модел и истинска муза, първо на Кристиан Диор, след това и на Ив Сен Лоран, без нещо в живота й преди това да предвещава подобен успех. Родена в Харбин, Китай, през 1926-та, в семейството на казахстанския железопътен инженер Жуанхал Илчун и руската оперна певица Тамара Михайлова, Алла е екзотично и смирено детенце, растящо с усещането за живот накрай света и без кой знае какви перспективи за нещо различно. След японската интервенция в Манджурия през 1931 г., семейството, уморено от стресиращия живот в този отдалечен пограничен райно, решава да стегне малко вещи в два куфара и да избяга в Париж. Бащата на Алла не успява да замине със съпругата и дъщеря си, остава в Харбин, а по-нататъшната му съдба е неизвестна - има версия, че при пореден опит за бягство добре образованият и перспективен инженер е заточен в ГУЛАГ в Караганда, Казахстан.

Скоро след пристигането в Париж, приказката започва от момента на: "Докато един ден...". Алла решава да придружи своя приятелка, амбицирана да пробие в модните кръгове на Париж и съответно кръжаща от кастинг на кастинг, на проба в къщата на Christian Dior. Докато Алла кротко чака в коридора, служителка се появява в антрето и й казва, че мосю Диор, който току що е започнал своя самостоятелен път в модата, иска да я види.


Алла Илчун в рокля на Christian Dior, Венеция, 1951 г

Обратът на съдбата наистина е почти нереален - докато майка й Татяна, хубава жена с чудесен, школуван глас, пее в местно кабаре, Алла работи като миячка на съдове в парижки ресторант. Ситуацията, на пръв поглед супер далеч от всякакъв успех в парижкото общество, ни най-малко не тревожи младта жена - щастлива, че е в града на големите възможности, освободена от бремето на несигурността в родния край, тя е абсолютно сигурна, че рано или късно всичко ще бъде наред. По време на Втората световна война бъдещата муза на модна къща Dior с изумителна фигура и невероятно фотогенично и нетрадиционно лице, все още неоткрити, за известно време е медицинска сестра и свързочник в редиците на френската партизанска съпротива. По време на войната губи най-добрата си приятелка - Ариадна Скрябина, дъщеря на големия композитор Александър Скрябин. Късметът й се усмихна, както често се случва, по чиста случайност, веднага след края на войната. Пристигайки в ателиетата на амбициозния мосю Диор, за да подкрепи приятелката си, става ясно, че Кристиан Диор, мернал я незнайно как в коридора, иска да я види. Веднага обличат Алла в елегантна вталена рокля, оцветяват устните й с яркочервено червило, вземат й мерки, след което я отпращат, обещавайки обаждане. Звънът идва много скоро - Алла ще бъда модел на Dior. Приятелката й - не.

Оттогава мадам Илчун и Кристиан Диор стават неразделни - работят заедно близо 11 години, до самата смърт на маестрото. Великият кутюриер цени изключително много модела не само заради котешката й грация и талията й на оса (само 47 сантиметра в обиколка!). Той я нарича свой "талисман", напълно убеден, че Илчун му носи късмет. Необичайната ориенталска красота на момичето привлича огромно внимание, оттук и роклите, които тя показва на модния подиум, мигновено стават бестселъри (много често дрехите й са купувани веднага след свалянето им в гримьорната). Алла се оказва законодател и в индустрията за красота: именно тя налага стрелките в модата или заострената навън и нагоре очна линия, с която обожава да подчертава красивата форма на леко дръпнатите си очи. Днес тя би била истински посланик на Къщата: красавицта не само брилянтно демонстрира роклите на Dior на ревюта и снимки, но и говори свободно за тях на шест (!) езика - английски, френски, немски, италиански, испански и руски.



Гримът на Алла е копиран от стотици парижанки, очната линия със заострен външен ъгъл е запазена марка на момичето от далечен Харбин. Ползваме този трик и до днес, но малко от нас знаят коя е жената, която го подарява на света. 





Алла Илчун в рокля Junon от Christian Dior, 1956 г


"Ориенталска перла" на мосю Диор слага край на кариерата си десетина години след като се присъединява към Къщата на Ив Сен Лоран. Но не защото изведнъж се оказва нетърсена - тя просто решава да спре със снимките и подиума, забелязвайки сама първите признаци на стареене - главно по лицето, снагата й е все така изумително слаба и гъвкава, както на 20. Тя работи плътно със Сен Лоран, служейки му за манекен, съветник и муза, но без да дефилира и да се снима.  

Изумителната красота на Алла Илчун, интелигентна, начетена, грациозна, шармантна и едновременно скромна жена, е запазена за историята, благодарение на десетките нейни снимки, направени от най-добрите фотографи на времето - включително първия й съпруг, фотографът на Dior Майк де Дюлмен (Mike de Dulmen), с когото Алла се запознава именно в модната къща на Кристиан Диор и от който брак се раждат две момчета. Тези снимки остават вечно свидетелство във времето за една изключителна съдба, пълна с превратности, повечето - много хубави и откровено щастливи. След като се пенсионира, Алла, чията талия е нараснала до 49 сантиметра в диаметър, забележете разликата от 2 сантиметра в сравнение с ранната й младост!, предпочита да стои в сянка и да не се показва на света. Умира през март 1989 година, на едва 63...

More All fashion