Следва

Риана, хубава, пищна и уверена, снима реклама на бельо

Бодипозитивната кампания, която сътвори скандал

Стартът на нарочена за бодипозитивна кампания в Испания под мотото „Лятото е и наше“ се превърна в гигаскандал

 

Celebrities преди 1 година

Кампанията бе представена преди дни от Института на испанските жени, който се води организация в рамките на Министерството на равнопоставеността. Скандалът не закъсня - почти мигновено едновременно три жени се оплакаха, че авторът на колажа е използвал техни лични снимки от социалните мрежи без разрешение. Освен това към едното момиче на кадъра е "сложен" крак на мястото на протеза, а в друг случай - липсваща гърда е „добавена“ към другата.

Кампанията е (принципно) насочена към борба със стереотипите и защита на правата на жените, които по една или друга причина се притесняват да се появят на плажа. Обяснява се, че плакатът е протест срещу "фетфобията, омразата и отричането на нестандартните тела". Илюстрацията изобразява пет героини с различно телосложение, възраст, цвят на кожата, а една от жените е показана полугола, а гърдите й са отстранени.

Когато илюстрацията на художника Арте Мапаче е публикувана, тя веднага привлича вниманието на световните медии, както съобщава министърът на социалните права на Испания на страницата си. Скоро обаче започват да излизат неочаквано неприятни подробности около иначе нелошото начинание.

Британският модел Шан Грийн-Лорд се оплака, че колажът или илюстрацията, ако опредпочитате, показва снимка от нейния Instagram, с което дамата ни най-малко не се е съгласявала. Младата жена е най-силно възмутена от факта, че образът й е радикално редактиран: протезата й е заменена с крак!? Също така, героинята й на плаката е "добавила" косми по тялото си.

Грийн-Лорд, която губи крака си през 2013 г. при автомобилна катастрофа, споделя:

Дори не знам как да изразя гнева си. Буквално треперя от яд. Едно е да използваш снимката ми без разрешение, съвсем друго - да фотошопираш тялото ми с протезата... Не знам какво да кажа, но е просто безумно. 

Шан твърди, че е абсолютно шокирана, още повече че, по собственото й признание, тя „се опитва да се примири със своята особеност от много дълго време“.


Шан Грийн-лорд

Наоми Никълъс-Уилямс, 30-годишна plus-size модел от Лондон, твърди същото - нейна снимка е използвана за плаката, без тя дори да е чувала за кампанията. Според дамата става дума за нейна лична снимка, а не стокова, която е на разположение за закупуване, съответно Наоми изпада в шок, когато абонатите й изпращат плаката на кампанията. Макар и втрещена, жената се опитва да отговори с известен хумор:

Бих искала да се запозная с останалите жени в тази история, за да можем да се обединим като Spice Girls и да докладваме на испанското правителство.


Нaоми Никълъс-Уилямс

Но пък писателката Джулиет Фицпатрик не вижда нищо смешно в случилото се: самата тя също е силно редактирана. Реално и двете й гърди са премахнати, но нейният „двойник“ от плаката е жена с една гърда.

Голите ми снимки са използвани повече от веднъж за различни кампании, но винаги с мое разрешение и под мой контрол, категорична е Джулиет. 

Илюстраторът Arte Mapache вече се извини публично на жените, чиито снимки е ползвала без разрешение. Направи го миналия петък, след като скандалът придоби огромни мащаби, отбелязвайки, че не е искала да обиди никого, а само да покаже колко много тези жени вдъхновяват с примера си. Както се оказа, шрифтът, използван на плаката, също не е бил безплатен за ползване, но художничката не е проверила факта, взела си го е и си го е ползвала. Като тяло, като самоличност, като нещо, на което има право...  


Джулия Фицпатрик

Очевидно все пак засрамена, Арте предложи да раздели получения хонорар (около 4,5 хиляди евро) между всички жени - героини на плаката.

Напълно идиотска история се получи с кампанията "Плажни тела - всякакви тела", за която споменахме преди дни. По някаква причина илюстраторът на проекта е взела снимките на хора от Instagram без да попита и ги е използвала като основа за рисунката. Нямаше да е чак кой знае какъв проблем, макар че е проблем, ако тя не бе добавила крак на един от моделите с протеза... Както се казва, искаха най-доброто, но се оказа... - споделя телеграм каналът Добро утро, който е много популярен в Испания. Като цяло, страната е потресена, скандалът излезе извън пределите на Испания, а на нас ни се ще да мислим, че на толкова абсурдна ситуация, свързана със замагляванее и откровено незачитане на понятия като идентичност, здраве, красота, символ, смисъл, права, задължения и пр., повече няма да ставаме свидетели.  

More Celebrities