Следва

Тя не се нуждае от Photoshop, точка. Августовска доза Дженифър Лопес

Ясновидка или шарлатанка: коя е Джийн Диксън, предсказала убийството на Кенеди и смъртта на Монро

Името Джийн Диксън влиза в историята благодарение на множеството точни прогнози, направени от нея, а талантът й почитат не само от обикновените хора, но и десетки известни личности и политически лидери. Но дори и днес личността на Джийн е обвита в куп легенди, а ние разказваме истинската история на известната прорицателка на 20-ти век в опит да разберем била ли е тя наистина такава.

 

Celebrities преди 1 година

Убийството на Джон Ф. Кенеди и неговия брат, ранната смърт на Мерилин Монро, катастрофата със самолета, превозващ любимата на Кларк Гейбъл Карол Ломбард - това е само малък списък от фаталните предсказания на Джийн Джексън, които й носят световната слава на един от най-могъщите екстрасенси на миналия век. Въпреки това нейната история, която все още се изследва от експерти, повдига редица въпроси, основният от които е: наистина ли е била страхотна ясновидка или говорим за талантлив шарлатанин, успял да измами цяла Америка?

Лидия Ема Пинкерт (истинското име и фамилия на Джийн Диксън) е родена на 5 януари 1904 г., а с датата на нейното раждане се свързват дори странности - факт е, че ясновидката винаги е посочвала, че е родена през 1918 г., преди в даден момент да промени твърдението си и да заяви, че всъщност е родена през 1910 г.. След многообразието от лични твърдения, екип от журналисти от National Observer, проучвайки живота й, успяват да установят точната година на нейното раждане - 1904-та. Пинкерт прекарва детството си в родния си град Медфорд, Уисконсин - баща й Герхард Пинкерт притежава малка автокъща, а майка й Ема е домакиня. Малко по-късно двойката се премества в Мисури, а след това - в слънчева Калифорния.

Според самата Лидия от ранна възраст тя знае, че я очаква съдбата на гадател, а в тийнейджърските си години се среща със случаен циганин, който потвърждава нагласите на младата Пинкерт. Освен това същият циганин дава на момичето подарък, с който тя не се разделя до смъртта си - магическа кристална топка, предназначена да й помогне да провиди бъдещето.


Истории от живота: Уенди Денг, от китайска сиромашия до американско богатство и как


През 1939 г. Лидия среща бъдещия си съпруг Джеймс „Джими“ Диксън, който също като баща й е в автомобилния бизнес. Според съвременниците отношенията на съпрузите са много топли и изпълнени с доверие - Лидия винаги говори за съпруга си с любов, помага му с радост в бизнеса, а Джеймс от своя страна подкрепя всички инициативи и идеи на любимата по всеки възможен начин.

Пинкерт започва кариерата си като пише колона за влиятелното издание на Parade Magazine - след като работи известно време в компанията на съпруга си, амбициозната дама започва да публикува хороскопи, да споделя прогнози с читателите и да отговаря на писма, съветвайки интересуващите се да изберат една или друга линия на поведение. Много скоро колоната на Пинкерт, която между другото след известно време взема псевдонима Джийн Диксън, придобива невероятна популярност, а огромен брой американци започват сляпо да вярват на всичко изречено от ясновидката. Въпреки това, основното предсказание, което донася изключителна слава на Джийн, е нейна публикация от 13 май 1956 г. - тогава тя написва, че изборите през 1960 г. ще бъдат спечелени от демократ, който след това "ще бъде убит или ще умре на поста, не непременно в първия си мандат", и тези пророчески думи предопределят бъдещето на Диксън.


Джийн Диксън и журналистът Карл Роуън, 1969 г

След като Джон Ф. Кенеди печели президентската надпревара и след това е убит на 22 ноември 1963 г., както прогнозира гледачката, обществеността започна буквално да идолизира Джийн, обръщайки се към нея по различни въпроси, свързани с екстрасензорното възприятие - ясновидката е молена да търси изчезнали хора, да предсказва бъдещето, да дава съвети за кариера и любовни планове. Въпреки това, Диксън няма намерение да се задоволи с малко - скоро след първия си триумф, гледачката прави редица предсказания, включително за  убийството на брата на Джон Ф. Кенеди Робърт Кенеди, смъртта на актрисата Мерилин Монро, убийството на Мартин Лутър Кинг, трагедията, която се случва на космическия кораб Аполо и много други. 

Малко по-късно Диксън издава редица книги, включително собствената си биография, които веднага са изкупени от ентусиазирани фенове и й носят огромен приход, което обаче не минава без скандал. През 1969 г. Джийн публикува произведение, наречено „Моят живот и пророчества“, което продава милиони копия, но скоро писателката Адел Флетчър завежда дело срещу Диксън, обвинявайки я в кражба на ръкописа й. Конфликтът завършва с частично признание за вината на гледачката, а ищцата получава 5% от доходите на мисис Диксън. 


1979 г.


1968 г.

През 1971 г. 37-ият президент на САЩ Ричард Никсън се обръща към услугите на Джийн Диксън - чрез секретарката си Мери Роуз Уудс политикът се свързва с ясновидката и насрочва онази среща в Овалния кабинет, на която се смята, че Джийн предсказва редица терористични атаки. Приемайки сериозно думите на гледачката, Никсън успява да предотврати няколко големи бедствия. Освен това, друг глава на Белия дом, Роналд Рейгън и съпругата му Нанси, се обръщат към Диксън за съвет - смята се, че ясновидката е била личен астролог на двойката и редовно им е давала съвети за кариерата, политиката и други важни аспекти от живота им .

Очевидно влиянието на Джийн Диксън по това време е колосално - според експерти жената се превръща в най-мощния екстрасенс на миналия век, като успява да спечели доверието не само на обикновените граждани, но и на политици и представители на света на изкуството и шоубизнеса. Самата тя твърди, че основният й съюзник е вярата и само благодарение на Бог и католическата църква тя има способността да прави точни прогнози и да вижда бъдещето.


Джийн Диксън, 1972 г.

Вярно, не всички са убедени, че Джийн наистина има магическа дарба - някои от нейните пророчества са толкова абсурдни и нелогични, че предизвикват силна реакция от страна на скептиците, които наричат психическия феномен "Ефектът Джийн Диксън". Професорът по математика и създател на термина Джон Алън Поъус вярва, че няколко правилни и гръмки прогнози от един човек му създават неразрушима репутация, в резултат на което хората започват да пренебрегват грешките му, сляпо вярвайки на прогнозите - този термин е по-късно приложен към други известни ясновидци, чийто талант предизвика смесен отговор.


Истории от живота: невероятната Маргарет Литман, прототипът на Холи Голайтли от "Закуска в Тифани"


Между другото, в биографията на Джийн има много факти, потвърждаващи теорията на Полъс - например през 1969 г. Диксън не може да намери изчезналия Денис Лойд Мартин (което се смята за доста прост "тест" за екстрасенс) и, в допълнение, тя съобщава за предстояща Трета световна война, която трябва да започне през 1958 г., както и че първите хора на Луната ще бъдат съветски астронавти и че активистът и работнически лидер Уолтър Ройтер ще се кандидатира за президент на Америка - всички тези предположения се оказват погрешни, което предизвика много дискусии относно таланта на Диксън.

Друг съмнителен момент е признанието на самата Джийн относно пророчеството, което я прави известна - според ясновидката тя видяла Ричард Никсън като победител в изборната надпревара, а изявлението й за победата на президента демократ не било нищо повече от грешка.


1967 г.

Въпреки това повечето хора в Съединените щати продължават да вярват на предсказанията на Джийн до смъртта й през януари 1997 г. Диксън почива в резултат на инфаркт в болница Sibley Memorial във Вашингтон, а последните й думи са: „Знаех, че това ще се случи“.

Трябва да се отбележи, че през 2020 г. името на известната гледачка отново е в радара - факт е, че много преди смъртта си Джийн обявява, че тази конкретна година ще донесе ужасни загуби на човечеството и „войната Армагедон“, която ще причини апокалипсиса. За щастие втората част от нейната фатална прогноза се оказва невярна, но дори и в тази ситуация мненията са разделени - някои изследователи смятат, че коронавирусната пандемия, която връхлетя света миналата година, както и последствията от нея наистина са донесли сериозни загуби и болка за жителите на нашата планета и следователно пророчеството на Диксън не е напълно погрешно. Същото се отнася и за войната в Украйна. 

Джийн прави и друга прогноза за бъдещето, чиято точност все още не може да бъде определена - според ясновидката, между 2025 и 2037 г. Русия и Китай ще влязат във въоръжен конфликт, иницииран от КНР, който ще завърши с победа на последната и отношенията между Руската федерация и Съединените щати ще получат нов кръг от развитие в името на победата над общ враг.

Без съмнение Джийн се превръща в една от най-ярките фигури не само в областта на ясновидството, но и на политическата сцена, спечелвайки репутацията на най-влиятелната жена на 20-ти век, но остава въпросът коя всъщност е тази жена, и дали нейните предсказания всъщност се основават на реални екстрасензорни психически способности или става дума за комбинацията "интуиция-смелост-безочливост"?

More Celebrities