Следва

Петъчна доза секс? Кой е бразилецът Фернандо Казабланкас...

Изабел Юпер, Марион Котияр и други Големи жени режат косата си в знак на солидарност с жените в Иран

Изабел Юпер, актрисата, чиито впечатляващи кестеняви вълни са позната гледка по червените килими навсякъде, е сред десетките френски звезди, които в последните дни се снимаха как отрязват дълги кичури от косата си в знак на солидарност с жените в Иран 

Celebrities преди 1 година

Смъртта на 22-годишната Махса Амини в полицейски арест миналия месец предизвика широко разпространени антиправителствени протести в страната и другаде по света; демонстранти излязоха по улиците в Лондон през уикенда в знак на солидарност към иранските жени и тежкото им социално-политическо положение. Махса бе арестувана от моралната полицията на Иран, защото хиджабът й не покривал напълно косата и бе отведена в Център за превъзпитание и уроци по скромност, съобщава CNN. Три дни по-късно тя умира в ареста, според иранските власти от сърдечен удар... През следващите седмици жените в Иран публично сваляха и изгаряха забрадките си и подстригваха косите си.

Тази седмица към тях се присъединиха някои от най-известните жени на френското кино. Широко споделено онлайн видео започва с Жулиет Бинош, носител на "Оскар“. Следват още клипове от Марион Котияр, Изабел Аджани, Юпер и др. Британските звезди Шарлот Рамплинг и Джейн Бъркин също се включват, като към Бъркин се присъединява дъщеря й, музата на Chanel Шарлот Генсбур.

Очевидци на ареста на Амини съобщават, че са видели как полицията бие младата жена, което според мнозина е довело до изпадането й в смъртоносна кома. Семейството й също потвърждава, че Махса никога преди не е страдала от сърдечни заболявания, а баща й, Амджад Амини, твърди, че му е било отказано правото да види кадри от ареста ("Помолих ги да ми покажат камерите, а те ми казаха, че камерите по това време не са били захранени“, споделя той пред BBC Persia), както и че му е забранено да види тялото на Махса, което му се "представя" увито в чаршаф. Единственото, което бащата вижда, са подозрителни синини по краката на младото момиче.

Активисти казват, че най-малко 76 протестиращи са били убити от иранските сили в опит за потушаване на протестите.  

More Celebrities