Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 31.10 - 06.11

Адът в Сеул: кошмарни кадри на безпомощни младежи навръх Хелоуин

Мащабен сблъсък на многохилядна тълпа уби най-малко 154 души в Сеул, Южна Корея, а стотици други са ранени, някои критично. Трагедията се разигра в събота и се оказва най-голямата подобна драма в историята на азиатската страна. Болниците са претъпкани с ранени след фаталния сблъсък на повече от 100 000 души, заклещени в тясна уличка по време на празненствата за Хелоуин

 

All About Life преди 1 година
  • · Десетки хиляди празнуващи се събират в тясна уличка в южнокорейската столица;
  • · Най-малко 154 млади хора загиват, други над 100 са ранени, някои изключително тежко; 
  • · Младежите, събрали се на шествие за Хелоуин, попадат в капана на блъскашата се тълпа и са буквално премазани;
  • · Десетки получават сърдечен арест, но не се съобщава точна цифра;
  • · Видеозаписи от мястото на инцидента показват хора, които отчаяно се опитват да избягат от задушаващата ги маса;
  • · Свидетел описва сцените в разгара на катастрофата: „Хората бяха скупчени един върху друг като в гробница".

Служител от Националната противопожарна агенция на Южна Корея първоначално съобщи,  че около 100 души са били ранени по време на ужасяващото стълпотворение в събота вечерта, но цифрата бързо нарастна, като стана ясно и че всъщност говорим за починали, не просто за ранени хора и то с ужасяващ брой.  

Смята се, че 100 000 души са се събрали в модерната част на столицата Itaewon, за да присъстват на градския фестивал за Хелоуин тази година. За първи път той се провежда в такъв мащаб след Covid кризата, като многолюдните струпвания на хора започват малко след 22:00 часа местно време. 

Длъжностни лица потвърждават, че десетки хора са претърпели сърдечен арест и се очаква броят на смъртните случаи да нараства. Неуточнен е броят на пациентите в критично състояние в болниците, но става въпрос за най-малко 20 човека. 

Снимки от местопроизшествието показват десетки тела, лежащи на земята по улиците на Сеул, покрити с жълти одеяла. Заснета е и втора редица от тела, покрити със сини одеяла. 

Пълният мащаб на трагедията все още се изчислява, но президентът на Южна Корея Юн Сук Йол даде изявление в неделя сутринта, казвайки, че смъртоносните сблъсъци „не е трябвало да се случват".



„В центъра на Сеул се разигра трагедия, причинена от бедствие, което не трябваше да се случва", казва Юн в национално обръщение, обещавайки „задълбочено разследване" на инцидента, гарантиращо, че той никога няма да се повтори. 

Според местните служби за спешна помощ част от жертвите са жени на около 25-30 години, но болшинството са тийнейджъри и младежи в началото на двадесетте си години. В съседна сграда е създадена импровизирана морга поради големия брой жертви.  

Длъжностните лица добавят, че хората са били премазани до смърт, след като голяма и агресивна тълпа започва да се натиска напред в тясната уличка близо до хотел Хамилтън заради слухове, че наблизо е пристигнала местна знаменитост.

Десетки хора получават сърдечен удар по улиците на Itaewon, докато много други са откарани в близките болници. Свидетел описва мащабите на катастрофата: „Хората бяха накупчени един върху друг като в гробница. Някои постепенно губеха съзнание, докато други изглеждаха вече мъртви".  

Снимки и видеоклипове в социалните медии показват ужасяващи сцени на паника след катастрофата и отчаяните опити на хората да избягат от трагедията. 

Едно особено тревожно видео показва десетки хора, борещи се да дишат и да се задържат на краката си в тълпата, докато спасителити се опитват да извадят най-нуждаещите се. 

Повече от 1700 спешни медици са изпратени от цяла Южна Корея, за да реагират на един от най-смъртоносните сблъсъци в новата история на света. Още кадри с изглед към улицата показват десетки служители на спешната помощ, работещи отчаяно, за да приложат изкуствено дишане на тежко ранените хора, лежащи на улицата. 

Мъж бе показан как се катери по почти плоска стена високо над тълпата, за да избяга от ужаса под себе си.

Видео в социалните медии разкрива десетки неподвижни фигури, лежащи на земята след инцидента, докато множество служители на спешна помощ работят интензивно около тях. 

Допълнителни кадри в мрежите разкриват стотици хора, натъпкани в тусната, леко наклонената уличка, смачкани и неподвижни, докато служители на спешната помощ и полицията се опитват да ги измъкнат. 

Свидетел на Ройтерс разказва, че около четири дузини тела са изнесени по-късно на носилки и преместени за идентифициране.

Чой Сеонг, началник на противопожарната служба в Сеул свидетелства, че броят на загиналите може да нарасне, тъй като има много тежко ранени млади хора, които са в критично състояние в болнииците.  

За начален час на сблъсъците се приема 22:20 (13:00 GMT). „Големият брой жертви е резултат от това, че много от тях са били стъпкани по време на партито за Хелоуин", уточнява Чой, добавяйки, че броят на загиналите със сигурност ще се увеличи. 

Стотици полицаи са били разположени в района преди събота вечерта, в очакване на големите тълпи, но според съобщенията те не са се опитали да наложат контрол в минутите преди да се разиграе трагедията.

Освен спешната помощ от 1700 души, 15 медицински екипа също са изпратени от цяла Южна Корея, за да помогнат при последиците от катастрофата.  

Службите за спешна помощ са значително претоварени, което кара десетки минувачи и очевидци да се включат в спасителните операции като помагат на ранените и умиращите.  

Доклади от местни медии показват, че Сеул е разкрил гореща линия за близките на пострадалите, където да намерят информация.  

В интервю за новинарския канал YTN Хуонг Мин, посетител на Itaewon, потвърждава, че служителите на спешната помощ първоначално са били толкова претоварени, че са оставили пешеходците да оказват първа помощ на ранените, лежащи по улиците. "Хората ридаеха до телата на приятелите и близките си", споделя той. 

Друг оцелял на около 20 години описва, че се е спасил от премазване, влизайки в бар на алеята, чиято врата е била отворена, съобщава агенция Йонхап. Жена на около 20 години с фамилно име Парк уточнява, че тя и приятелите й са се евакуирали навреме и са наблюдавали отстрани как тълпата помита другите. 

Смъртоносните сблъсъци на огромни човешки тълпи са сравнително чести в световната история. Припомняме най-тежките подобни катастрофи от последните 30 години: 

Април 1989 г.: Деветдесет и шест души са убити и най-малко 200 са ранени в най-тежкия спортен инцидент във Великобритания, където тълпата смазва феновете в близост до бариерите на полуфиналния мач за купата на Англия на стадион Хилсбъро в Шефийлд.

Юли 1990 г.: В тунела ал-Муайсем в Саудитска Арабия близо до свещения за мюсюлманите град Мека 1426 поклонници са смазани до смърт по време на Ейд ал-Адха, най-важният празник в исляма, по време на годишното поклонение хадж.

Май 1994 г.: сблъсъци близо до моста Джамарат в Саудитска Арабия по време на хаджа убиват 270 души в района, където поклонници хвърлят камъни по чучела, символизиращи дявола.

Април 1998 г.: Сто и деветнадесет мюсюлмански поклонници са смазани до смърт по време на хаджа в Саудитска Арабия.

Май 2001 г.: В Гана най-малко 126 души са убити в сблъсъци на главния футболен стадион в Акра, когато полицията използва сълзотворен газ срещу бунтуващи се фенове в Африка.

Февруари 2004 г.: Блъсканица убива 251 мюсюлмански поклонници в Саудитска Арабия близо до моста Джамарат по време на ритуала хадж, където вярващи „убиват дявола" с камъни.

Януари 2005 г.: Най-малко 265 индуистки поклонници са убити при сблъсък близо до отдалечен храм в индийския щат Махаращра.

Август 2005 г.: Най-малко 1005 души загиват в Ирак, когато шиити бягат от мост над река Тигър в Багдад, паникьосани от слуховете за атентатор самоубиец сред тълпата.

Януари 2006 г.: 362 мюсюлмански поклонници са смачкани до смърт на източния вход на моста Джамарат, където поклонниците се струпват, за да изпълнят ритуала на хадж с хвърляне на камъни.

Август 2008 г.: Слуховете за свлачище предизвикват сблъсъци на поклонници в Индия в храма Наина Деви в щата Химачал Прадеш. Най-малко 145 души загиват, а над 100 са ранени.

Септември 2008 г.: В Индия 147 души са убити в храма Чамунда, близо до историческия западен град Джодпур.

Юли 2010 г.: скупчваниа убиват 19 души и раняват 342, когато хора се промъкват през тунел на техно фестивала Love Parade в Дуисбург, Германия.

Ноември 2010 г.: Сблъсъци край мост в столицата на Камбоджа, Пном Пен, убиват най-малко 350 души в последния ден на воден фестивал.

Януари 2013 г.: Повече от 230 души загиват, след като избухва пожар в нощен клуб в южния бразилски университетски град Санта Мария, а тълпата премазва някои от жертвите и не позволява на други да избягат от изпаренията и пламъците.

Октомври 2013 г.: Поклонници, пресичащи дълъг бетонен мост към храм в централния индийски щат Мадхя Прадеш, изпадат в паника, когато някои парапети се чупят, предизвиквайки сблъсък, който убива 115 души.

Септември 2015 г.: Най-малко 717 мюсюлмански поклонници са убити и 863 ранени при сблъсък по време на поклонението хадж в Саудитска Арабия.

Април 2021 г.: Най-малко 44 души са смачкани до смърт по време на претъпкан религиозен фестивал на огъня в Израел.

Ноември 2021 г.: Най-малко девет души са убити и десетки са ранени при сблъсък в нощта на откриването на музикалния фестивал Astroworld на рапъра Травис Скот в Хюстън, Тексас, предизвикан от фенове, натискащи се към сцената.

Януари 2022 г.: Най-малко 12 индуски поклонници загиват и повече от дузина са ранени при сблъсъци в светилището Мата Вайшно Деви в Кашмир по време на Новогодишните тържества.

Януари 2022 г.: Блъсканица в църква в покрайнините на столицата на Либерия Монровия убива 29 души по време на християнско богослужение, продължило цяла нощ.

Май 2022 г.: Най-малко 31 души загинат по време на безредици в църква в южния щат Ривърс в Нигерия, след като хора, дошли да получат храна, нахлуват през портите на храма. 

Октомври 2022 г.: Блъсканица на футболен стадион в Индонезия убива най-малко 125 души и ранява повече от 320, след като полицията се опитва да потуши насилие, възникнало на на терена.  

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.