Следва

Новата Кралица на сърцата: Катрин Уелска в бяло и с любимата тиара на принцеса Даяна

Колаборация на РИМ София и Кауфланд дава нов живот на старите Хали

Вибрациите на един град се усещат в неговия дух, в звуците, миризмите, в хората, гледките, в историческите сгради…И ако хората, звуците и миризмите се менят, сградите, които носят духа и разказват за миналото, са вечни. И могат да стават все по – добри и по – красиви. Именно това е мисията, която си поставят от Kaufland България, започвайки един много амбициозен проект

All About Life преди 1 година

Реконструкцията на столичните Централни Хали, емблематична и любима софийска сграда, и  недвижима културна ценност от особено значение в центъра на европейската ни столица, е проект в ход, чието финализиране нямаме търпение да дочакаме. Обожаваме този символ на София, пред който се чертае  добро бъдеще, съдейки по нагласите на инвеститора. Защото зад Халите има много история, която си заслужава да бъде съхранена по най-добрия възможен начин. 

Като отговорна и социално ангажирана компания инвеститорът на проекта за реставрация на Халите - Kaufland България се обърна към Регионалния исторически музей София - институцията, която отговаря за съхранението на Историко-археологически резерват „Антична Сердика – Средновековен Средец“ и охранителните зони на резервата, за да разработят съвместно проекта за реконструкция. Експерти от музея участват и при реализиране на проектите за експониране на част от вече разкритите археологически останки от антична Сердика в подземното ниво на Централните градски хали.


3D визуализация на проекта

Резултатът - реконструираната сграда на Халите ще бъде перфектната пресечна точка между историческото минало и технологичното бъдеще.

Финалният проект за възстановяване на оригиналния вид на столичните Хали предвижда обособяване на изцяло ново историко-археологическо пространство за събития на ниво сутерен, където археологическите останки ще бъдат естествено преплетени със съвременните концепции за модерно музейно представяне.

„Основната ни цел е да разкрием душата на сградата на Халите отвътре, да допълним историческия разказ, културно-историческото наследство да се превърне в достъпно и разпознаваемо за хората“, казва Полина Стоянова, главен уредник археология – археолог в РИМ София.

„Концепцията, заложена в проекта се базира на съвременните схващания за ролята и предназначението на модерните европейски музеи. Музеят на ХХІ век представлява иновативна и интерактивна среда, в която се реализират различни културни и обществени събития, изложби, презентации, лекции, образователни инициативи, театрални постановки, исторически реконструкции, концерти, пърформанси, игрални занимания и др. Най-общо казано съвременният музей е място за културно общуване между различни социални групи, обединени от общи интереси. Важен компонент, свързан с музейните експозиции в днешно време, е използването и на новите технологии и интернет пространството при представянето на културното наследство, с оглед привличането на все повече младежка публика.“, добавя д-р Даниел Иванов, главен експерт в Регионален исторически музей – София.

„Такава е и идеята на новия инвеститор на Халите – да направи нещо модерно, което едновременно с това да добавя стойност към културния и социален живот в града ни”, категоричен е д-р Иванов.

Той разкрива още, че прецизният проект включва обособяване на изцяло нова социална зона на ниво сутерен, която от една страна ще съхрани историята на сградата, от друга, ще предостави възможност за реализиране на множество социално значими събития, да се наложи като място за съвременна култура и активен социален диалог.


3D визуализация на проекта

В непосредствена близост до залата ще отвори врати и най-голямата детска книжарница в България, която също планира да реализира свои литературни четения и представяния на книги за деца в новообособеното публично пространство.

„Потенциалът на археологическия комплекс като туристическа точка тук е безспорен“, добавя Полина Стоянова, още повече, че той на практика е част от поредица други обекти в близост – останките от амфитеатър, некропол, триъгълна кула, също кръглата кула на ул. „Искър”, новоразкритият участък от крепостната стена на ул. „Екзарх Йосиф”, както и градската архитектура и улично-канализационна система, експонирани под пл. „Независимост” и под бул. „Мария Луиза” в зоната между двете метростанции.

Ново начало, нов живот, нови възможности за поглед към историята и едно бъдещо ново любимо място за столичани и гости на София – Централни Хали определено ще ни изненадат, а ние нямаме търпение да се потопим в атмосферата. Защото, съгласни сме всички, градът ни заслужава повече красиви и смислени места.   

Поздравяваме инвеститора за този така специален проект за възстановяване на Халите, и особено за прелестната идея за специалния кът за любов към книгите у най-мъничките софиянци и четем още за начинаниието тук

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.