Следва

Хрема ли? Не ти трябват капки

Истории от живота: Рейн Спенсър, добрата "зла мащеха" на принцеса Даяна

„Злата мащеха“, която се оказва по-мила, отколкото може да се предполага

Celebrities преди 1 година

Принцеса Даяна има нестабилни отношения не само с кралското семейство, в което попада като снаха, но и със своето собствено. През последните месеци преди смъртта си тя спира да общува със собствената си майка, никой от роднините й не я подкрепя по време на развода й с принц Чарлз. В същото време единственият човек, който й протяга ръка за помощ в този труден момент, е нейната мащеха. Графиня Рейн Спенсър е добре известна героиня в британския аристократичен свят, но през целия си живот е преследвана от несправедливи упреци за поведението й, за "лошия й" вкус и други смъртни грехове. Разказваме историята на „злата мащеха” на принцеса Даяна, която се оказа напълно различна от това, което жълтата преса иска да внуши. 


1970 г.

Родена като Рейн Маккоркодейл никога не е страдала от липса на внимание. Майка й представя момичето в лондонското висше общество веднага щом то навършва 18 години: след първата си изява Рейн получава статута "дебютантка на годината". Само няколко месеца по-късно бляскавата премиера в светския живот е попълнен с аристократична титла: бъдещият граф на Дартмут Джералд се влюбва в красавицата от пръв поглед. В брака двойката има четири деца, а самата графиня се присъединява към Консервативната партия и започва да участва активно в политиката. Връзката с първия й съпруг завършва с внезапен роман с виконта на Алторп Джон Спенсър. По това време бъдещият граф Спенсър вече е разведен, а законният съпруг не се намесва в избухналите чувства. Така Рейн става мащеха на бъдещата принцеса на Уелс.


Принцеса Даяна с графиня Спенсър в Нортхемптън, юли 1983 г.

Отношенията с децата на втория съпруг не са приятни отначало. Наричат новопристигналата жена "киселинен дъжд" (Acid Raine) и неведнъж допускат унизителни забележки по неин адрес на публични места. Наследниците на граф Спенсър възприемат Рейн като „злата мащеха“ и я обвиняват, че е омъжила баща им за себе си, за да заграби състоянието му. Екстравагантният й вкус също е вечен препъни камък. Лейди Рейн Спенсър обича всичко ярко: розово, пера и пайети, големи диаманти, набори, волани джувки. Когато се заема с обновяването на наследственото имение на Спенсър в Алторп, Чарлз, наследникът на Джон Спенсър, нарича избора й на материали и декор „лош вкус на нивото на сватбена торта в 5-звезден хотел в Монако“.


Джон Спенсър и съпругата му Рейн Спенсър, 1981 г

Въпреки всички упреци, Рейн искрено обича съпруга си. Когато той почти умира от мозъчен кръвоизлив, тя поема всички грижи за него и дори поема риска да му осигури най-новия антибиотик от Германия, който в онзи момент не е напълно изпитан. В резултат на това Ърл Спенсър се изправя на крака. Но дори и това не помага Рейн да бъде приета по-добре от обидените си заварени деца. Когато графът умира през 1992 г., наследници буквално гонят омразната мащеха от семейното гнездо, като не й позволяват да вземе нищо със себе си, освен лични вещи. Процесът по отпъждането е лично наблюдава от принцеса Даяна, която забранява на Рейн дори да използва четири куфара Louis Vuitton: Ди смята, че те принадлежат на семейството. Рейн е принудена да изнесе нещата си в огромни торби за боклук, които позорно са изхвърлени надолу по стълбите.


Принцеса Даяна и графиня Спенсър напускат хотел Connaught в Лондон, 1997 г.

Но дори и след този позорен епизод Рейн не затваря сърцето си. Разводът на Даяна й помага да подобри отношенията с доведената си дъщеря. Докато принцесата преживява най-трудния момент в живота си, "злата мащеха" намира сили да й подаде ръка. Оттогава двете се сближават много и често се срещат за обяд. В края на живота си Рейн заменя майката на Даяна, с която тя е спряла да общува след пореден конфликт. За самата графиня справедливостта също триумфира: тя се омъжва за трети път и става член на борда на директорите на универсалния магазин Harrod's. Години по-късно тя си спомня и говори за доведената си дъщеря с топлина и доброта. Мисис Спенсър умира на 87-годишна възраст през 2016 година, близо 20 години след кончината на принцеса Даяна.

More from View Sofia

15 години Филип Морис България, 15 стажанта: Герасим Лукаров за интересните начала и едно преживяване за цял живот

All About Life преди 2 години

Филип Морис България, вдъхновяващата, социално отговорна и устойчива компания – отличена като „Top Employer" през последните 5 години, да пишеш за която е чудесно усещане, а да работиш там – още по-голямо удоволствие, е на българския пазар, от 15 слънчеви обиколки. За 15 млади български студенти това е истински празник, тъй като компанията решава да отбележи повода като им даде шанс за старт в кариерата след една предизвикателна година. За лятната стажантската програма на Филип Морис България ви разказваме, запознавайки ви с 4 млади стажанта-усмивки, като започнахме с Мариана, експерт по дигитално съдържание, продължихме с Катерина, стажант в отдел "Корпоративни комуникации", и Тино, стажант в отдел "Дигитални комуникации", завършваме с:

More Celebrities

Обичта на известните: Дуа Липа и Калъм Търнър

Celebrities преди 1 ден

По лицето на Дуа Липа четем комфорта, извиращ от избраната за любовна среща визия - дънки, (не)обикновен топ и прекрасна Bottega Veneta, като не пропускаме балетните пантофки на дупки от модна къща Alaia. А може би блясъкът в очите идва от друго... 

Хайди Клум, Кайли Миноуг, Сидни Суини на наградите People's Choice

Celebrities преди 2 дни

Наградите People's Choice Awards се проведоха в Санта Моника, Калифорния и по традиция привлякоха куп интригуващи личности, сред които Меган Фокс, Сидни Суини, Били Айлиш, Кайли Миноуг, Хайди Клум, Том Хидълстън, Лени Кравиц и др.  

Супер сладко: учителка вдигна сватба в училище, за да сподели момента с учениците си

Celebrities преди 3 дни

Кейти Коркън безспорно има специална връзка с учениците си. Учителка в началния курс, тя очевидно не може да си представи сватбата си без присъствието на любимите деца, с които прекарва дълги часове всеки ден, затова решава да направи празника точно в училището, в което преподава.