Следва

Работна глава

"Френско завещание"

Личността на един писател, жертва на режима на Брежнев, несъмнено е бялазана завинаги от обидите, причинени от поругаването на...

Галерии преди 16 години
<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> Личността на един писател,  жертва на режима на Брежнев, несъмнено е бялазана завинаги от обидите, причинени от поругаването на човешката личност и културните ценности на обществото.

Политическата олигархия узурпира всички лостове на властта и отказва да прояви склонност за реформи, в която и да е сфера на обществения живот. Да се създава литература в период на културен застой става невъзможно и Русия отпраща емигранти из цяла Западна Европа и даже по-далеч.

Андрей Макин е поредният, който обръща гръб на целия абсурд в страната си. Роден в Сибир, преподавал философия в Новгород, писателят емигрира във Франция през 1987 година и дори започва да пише на френски.

За да предизвика интереса на парижките издатели, Макин предствя ръкописите си като преводи от руски език, но получава оскърбителни откази. След многократна промяна на името и заглавията на творбите си през 1990 г. успява да публикува първия си роман “Дъщеря на един герой на Съветския съюз”.<@SITE_URLstrong> Пет години по-късно писателят привлича вниманието на публиката и критиката с четвъртия си роман „Френско завещание”,<@SITE_URLstrong> за който му присъждат наградите “Гонкур”, “Медиси” и “Гонкур на учениците”.
<@SITE_URLstrong>
Романът е автобиографичен, с определена гледна точка.

Макин не скрива възхищението си от френската цивилизация, като разказва за едно изпълнено с емоции минало на своята бабушка Шарлот Льомоние. Родена в Париж в началото на века, тя се оказва изгубена в руската степ, омъжена за народен съдия в сталинската империя. 

Тази вечер на 8 Юни от 18.00 часа във Френския културен институт писателят Андрай Макин, който ще гостува у нас до 10 Юни, ще говори пред българската публика за всичко онова, което предизвиква интереса към неговото творчество.

Надяваме се, че любопитството няма да ви остави на мира.

Книгата „Френско завещание”<@SITE_URLstrong> е издадена на български език от издателство Колибри<@SITE_URLa> .

Цена 12 лв.

More from View Sofia

More Галерии