Следва

Дженифър Лопес с роклята на Дженифър Кулидж - да пиеш от извора

За пръв път от XVIII век: Кралицата-консорт ще носи корона, принадлежала другиму

Бъкингамският дворец обяви, че изключително ценната коран на кралица Мери е иззета от изложбата в Лондонската кула, за да претърпи модификации преди историческото събитие - коронацията на Чарлз III на 6-ти май

 

Celebrities преди 1 година

Обратното броене до коронацията на крал Чарлз III започна. Церемонията ще се състои в Уестминстърското абатство на 6 май. Монархът ще бъде коронясан заедно със съпругата си, която ще носи историческата корона на кралица Мери на събитието, както вече бе потвърдено от Бъкингамския дворец.

Съобщение от двореца е от 14 февруари и разкрива: „Короната на кралица Мери е премахната от изложбата в Лондонската кула за модификация преди коронацията на Негово Величество Краля и Нейно Величество Кралицата-консорт в събота, 6 май 2023 г. Кралската Корона на Мери ще бъде използвана за коронацията на кралицата в Уестминстърското абатство".

„Изборът на короната на кралица Мери от Нейно Величество е първият случай в новата история, когато съществуваща корона ще бъде използвана за коронацията на кралска съпруга, вместо да бъде направена нова поръчка. Някои незначителни промени и допълнения ще бъдат предприети от Crown Jeweller, в съответствие с дългогодишната традиция, че поставянето на бижута е уникално за случая и отразява индивидуалния стил на Кралицата-Консорт. 


Крал Джордж V в деня на коронацията си с кралица Мери

Тези промени по-специално ще отдадат почит на Нейно Величество кралица Елизабет II, тъй като короната ще бъде инкрустирана с диамантите Cullinan III, IV и V, част от личната колекция бижута на Елизабет II в продължение на много години. Те бяха често носени от Нейно величество като брошки.


Короната на кралица Мери е премахната от изложението в кулата на Лондон за модификация преди коронацията на крал Чарлз III и кралицата консорт

Диамантите Кулинан са добавяни в короната на Queen Mary в предишни случаи. Кулинан III и IV са инкрустирани временно за коронацията през 1911 г., а Кулинан V е вмъкнат, когато короната е носена на коронацията на крал Джордж VI през 1937 г.


Кралица Елизабет II и херцогът на Единбург в деня на коронацията им, 1953 г.

Освен това четири от осемте подвижни арки на короната ще бъдат премахнати, за да се създаде различно впечатление от времето, когато тя е била носена от Кралица Мери на коронацията през 1911 г. Короната на Свети Едуард, която ще бъде използвана за коронацията на Негово Величество Краля, сега се завръща за публично изложение в Лондонската кула след приключване на работата по модификацията й", се казва още в подробното прессъобщение на Бъкингам. 


Големите любовни истории: Кралица Елизабет и принц Филип


Короната на кралица Мери е изработена от бижутерийно ателиеГарард за коронацията през 1911 г. и е поръчана от прабабата на крал Чарлз III, съпруга на крал Джордж V. Дворецът разкрива, че дизайнът „е вдъхновен от короната на кралица Александра от 1902 г." и, подобно диадема, „може да се носи без арки под формата на царствен кръг, който кралица Мери носи за коронацията на сина си, крал Джордж VI, през 1937 г." Коронацията през май ще отбележи първия път, когато корона на Кралицата-консорт се използва повторно от 18 век насам. Тогава кралица Каролина, съпругата на крал Джордж II, носи короната на Мария от Модена.


Крал Чарлз III и Кралицата-консорт

More Celebrities