Следва

Като Барби, но по-хубаво: Блейк Лайвли два месеца след раждането

Големите (невъзможни) любовни истории: Мария Калас и Пиер Паоло Пазолини

Когато се срещат, те нарушават всички известни правила на чувствата

Celebrities преди 1 година

„Освен майка ми, тя е единствената жена, която някога съм обичал“, казва Пиер Паоло Пазолини за Мария Калас, която му отвръща с опустошителна сила... към себе си. Нещо не е както трябва. Или пък има много мистериозни и неподлежащи на дефиниране форми, които любовта може да заеме и които едва в последните години започваме да разбираме. През 1969-та е успокояващо за хората да смятат, че любовта върви само по един коловоз и не може да се отклонява от пътя, а всяка вариация от „приетото“ бива смятана за „извращение“. Но все пак всички знаят за съществуването на хомосексуалността, а за жените дори са смята, че могат да превърнат хомосексуалист в хетеросексуален – доказателство, че никой не може да устои на техния чар.

Историята между Пиер Паоло Пазолини и Мария Калас започва, когато 47-годишният режисьор решава да добави филма Medea в голямата си колекция. Продуцентът Франко Роселини отдавна мечтае да убеди 46-годишната Мария Калас да влезе в ролята на актриса (без да пее) и точно този проект, разказващ за един гръцки мит, може би е перфектният за нея. Действително този път преди да каже „не“ Мария иска да гледа предния филм на Пазолини – “Teorema” и е толкова силно впечатлена, че веднага приема предложението.

Пазолини не е голям любител на операта, затова когато среща Калас, той няма никакви очаквания за личността й. В този момент се появява любовта... любов от пръв поглед, напълно необяснима. И двамата изживяват момент на тотална уязвимост. Тя все още не е преживяла разочарованието, причинено й от гръцкия корабособственик Аристотел Онасис – след почти 9-годишна връзка той изненадващо се жени за Джаки Кенеди вместо за Мария, разбивайки, буквално, сърцето й. По онова време и Пиер Паоло Пазолини е нещастен, тъй като осъзнава, че вече няма надежда за него и актьора Нинето Даволи, в когото се влюбва, когато Нинето е само на 14 години. Така, Мария и Пиер се опитват да компенсират собствената си душевна бездна с тази на другия, но това в крайна сметка поглъща и двамата, тъй като празнотата няма как да запълни друга празнота.


Мария Калас и Пиер Паоло Пазолини на премиерата на "Медея"

Двамата прекарват няколко дни на снимачната площадка, когато Мария Калас споделя на писателката и нейна приятелка Дачия Мараини: „Винаги избирам неподходящи мъже, но усещам, че Пиер Паоло е правилният.“ Главната героиня във филма е изгубила ума си по режисьора. Дори фактът, че знае за хомосексуалната му ориентация не я спира. Но и той изглежда сякаш иска да промени себе си заради нея. Мария и Пиер дават живот на една връзка, родена от доверието помежду им, дългите часове прекарани заедно, дните на морето между снимачните площадки в Кападокия и Градо. Бихме могли да твърдим, любовта им е в голяма степен платоническа, но все пак понякога си разменят страстни целувки. На сета Пиер отдадено се грижи за нея. А тя е толкова сладка, прави всичко, което й каже, без да протестира. Той й подарява два пръстена – един, докато са в Турция и един в края на снимките. Тези две бижута Мария Калас приема като вид наофициален годеж и вярва, че един ден Пиер Паоло ще се ожени за нея.


Пиер Паоло Пазолини, Мария Калас и продуцентът Франко Роселини на премиерата на Медея

Но Пиер Паоло е хомосексуален и това няма да се промени. Колкото и да го е грижа за нея, няма как да надделее над природата си. Двамата продължават връзката и след като снимките приключват. Организират си пътуване в Африка с Дачия Мараини и Алберто Моравия, пътуват и до гръцкия остров Трагониси, Пиер й посвещава стихове, с които показва чистотата на чувствата си. Това продължава до нощта на 2.11.1975 г., когато Пиер Паоло Пазолини е убит в Остия по време на спор след покана за секс с млад жиголо. Мария Калас страда много, но не и дълго, тъй като на 16.09.1977г. тя е намерена мъртва в дома си в Париж. Нейното разбито сърце не успява да скрепи парчетата си и тя напуска този свят на 53 години - същата възраст, на която я напуска и последният й любим. Нейната последна и, отново, невъзможна любов. 

More Celebrities