Следва

Reforming Fashion - новият брой на британския Vogue с Шинейд Бърк и Селма Блеър празнува "дефектите" ни

Юпитер в Телец от днес: вълнението става голямо

Какво се случва, когато планетата на експанзията удари знака на секса и парите? Разказваме за транзита със старт днес и финал през май 2024-та

 

Astro преди 11 месеца

От 16 май 2023 г. до 25 май 2024 г. планетата Юпитер се завръща в Телец за основополагащ, супер голям сезон на нови начала. Какво предстои за културата, парите и колективното бъдеще, когато планетата на величието удари знака на изобилието? И как се отразява пристигането на Юпитер в Телец във вашата лична карта? Консултирайте се с нашето ръководство по-долу за това какво следва.

ЮПИТЕР В ТЕЛЕЦ, ОСНОВНИТЕ НЕЩА

Наречен на похотливия, пищен бог на гръмотевиците, Юпитер е най-голямата и най-смела планета в Слънчевата система. Прекарвайки приблизително една година във всеки знак, Юпитер незабавно насочва вниманието към атрибутите на знака. Каквото и да удари Юпитер, то става голямо: напредъкът се ускорява, възможностите се разширяват и самоунищожаващото поведение излиза извън контрол. И така, какво се случва, когато Юпитер удари Телец, знакът на плодородието, въплъщението, самооценката и парите?

Овен оглавява прераждането на зодиакалния цикъл, оплождайки творението, съзнанието и възможностите. Телецът носи този нов живот в материална форма. Овенът създава, Телецът въплъщава. Биковете са били почитани в целия древен свят като символи на първичната жизнена сила, техните рога са обработвали нивите и са приличали на плодородния полумесец. Създаването и концепцията винаги ще бъдат мистерии за нас, действащи през канали, които не можем да възприемем. Но когато бебето дойде на термина си или идеята се оформи на белия лист, божественото внезапно се проявява и може да бъде видяно и задържано. Следователно Телецът действа в материалната сфера. Нищо чудно, че когато Моисей изведе израилтяните от Египет, той трябваше да заличи идола на Златния телец от страх, че такъв мощен физически символ ще съблазни неговите последователи далеч от техния невидим единствен Бог.

Първите три знака на зодиака могат да се считат за творческа трилогия. Овен инициира, Телец инсталира, Близнаци разпространява. Исторически погледнато, обиколките на Юпитер през тези три знака са следвали подобна следа: сезонът на Овен представя нови артисти, идеи и движения на сцената, често нетемперирани и без медии или платформи, които да ги съдържат. Сезонът на Телец показва резултатите от тези обширни усилия, освобождавайки символи и произведения, които окончателно ще променят историята. И накрая, когато Юпитер навлезе в Близнаци, се появяват авангардни технологии и визии, за да донесат тези елементи в света.

Транзитите на Юпитер през Телец въвеждат символите на масовото поклонение за следващите десетилетия. Икономиките и социалните движения, разтопени и обгорени от революционния огън на Юпитер в Овен, отново се втвърдяват. Опияняващи социални дискурси се сгъват обратно в 3D спойката на тялото и неговите желания. И създателите, героите и визионерите, насърчени от Юпитер в Овен, заемат своето място като йерофанти на една нова епоха. Разбира се, толкова много власт, предоставена в човешки ръце, ще доведе до възхода на автократи, технократи и диктатори, както се вижда от настоящия момент.

ЮПИТЕР В ТЕЛЕЦ: ПОСЛЕДНИЯТ ВЕК

Пребиваванията на Юпитер в Телец веднъж на дванайсет години рядко са моменти на финес. В почти всички периоди наблюдаваме дебют на масови поп икони, консолидиране на властта от автократи и артистични дебюти, които дефинират предстоящото десетилетие. Телецът е знак на консервативност и често обратна реакция. Когато Юпитер минава там, той често сигнализира за „пика“ или „бума“ на предходния либерален прогрес – от бурните 20-те години до огъня на Арабската пролет – за връщане към ограничителните „класически“ норми.

Изданието от 1928–1929 г. започва с представянето на Мики Маус, корпоративен монолит, който ще направи Златния телец да изглежда като дребни картофчета. Светлините на Ню Йорк, първото „100% токи“ постави ерата на нямото кино в гроба, карайки Broadway Melody да започне ерата на филмовите мюзикъли. Амелия Ърхарт въплъщава нов архетип на Артемида, ловец от небесата. Йосиф Сталин стартира първия план за насилствена колективизация, променяйки завинаги руския живот и икономика. След месеци Уолстрийт ще се срине и възторгът от 20-те години ще изпадне в трескав сън.

След изтощителна Голяма депресия, Юпитер ще се върне в Телец през май 1940 г., внасяйки нов живот в мъртвата икономика. Настъпването на Втората световна война инициира подем в индустрията, давайки първите реактивни самолети, работещи компютри и дори основата на McDonalds, още една неубиваема капиталистическа икона, която завладява света. С Уран също в Телец, идва унищожаващият възход на автократи като Хитлер, Мусолини и Хирохито. В рамките на месеци след обиколката на Юпитер в Близнаци, атаката срещу Пърл Харбър ще промени хода на историята. Както и при изданието от 1929 г., тази обиколка на Юпитер в Телец представлява кулминация преди обръщането.

Бързо напред към 1976–1977 г., един от най-грандиозните културни бумове в човешката история. По времето, когато Юпитер напусна Телец, ABBA дебютират с „Dancing Queen“, „Bohemian Rhapsody“ на Queen се въртеше по радиото на всеки час, Rumors на Fleetwood Mac беше татуиран в душите на милиони, а Star Wars, Saturday Night Fever, Annie Hall и „I Feel Love“ на на Дона Самър дебютират едновременно. Естествено, по време на този цикъл е основана Apple Computers, присъединявайки се към Disney и McDonalds като управляващ господар на новите парадигми. 

Влизането през 1999–2000 г. е също толкова експлозивно. Матрицата, Scream 3, X-Men, Fight Club, The Virgin Suicides, Dick, Drop Dead Gorgeous, The Talented Mr. Ripley, All About My Mother, Magnolia, "Широко затворени очи" - има ли емблематичен филм, който не се е появил в тази епоха? Бритни и Кристина се дуелират за поп надмощие, Бъфи, убийцата на вампири и Чародейките се борят със злото и, както станахме свидетели на Уудсток '99, обратната реакция срещу поп феминизма се оказа точно зад ъгъла. Следващите години доведоха до ограничения и съкрушително завръщане към така наречените „семейни ценности“. Но резултатът от този момент никога няма да бъде отменен.

И накрая, главата от юни 2011 г. до юни 2012 г. доведе до втори Черен понеделник и поредна икономическа равносметка. Дебютът на "Момичета с Лена Дънам инициира по-широк дискурс за социална, класова и икономическа идентичност в новата реалност след рецесията. iPhone станаха повсеместни и основни. И, както в предишните епохи, авангард от нови художници дебютира с произведения, определящи века, включително Born to Die на Лана Дел Рей, Florence and the Machine’s Ceremonials, Channel Orange на Франк Оушън и Visions на Граймс. 

ЮПИТЕР В ТЕЛЕЦ: ТОЗИ ПЪТ

За първи път от 1941 г. Юпитер ще се присъедини към Уран в Телец. Независимо дали това говори за глобален конфликт или не, ясно е, че живеем в нова епоха. Вероятно онези, които имат властови позиции, от Си Дзинпин през Илън Мъск до Владимир Путин, ще направят още по-смели - и по-рисковани - ходове, изграждайки кули, които могат да се издигнат почти до небесата, преди да се сринат. Цифровата валута, която се оказа всичко друго, но не и стабилна, ще приеме някаква нова, рационализирана форма. Движенията на технокрацията, услугите за стрийминг, хъбовете за съдържание и метавселените ще достигнат абсурдни величини. Златото ще се окаже на пиедестал, всичко материално и телесно - също. Хората ще се откажат от мултивселената в полза на старомодния оргазъм.

Докато медиумите и иконите от миналия век изпадат в небитието, нови идоли ще пометат въображението на масите. През лятото на 2023 г. Венера ще е ретроградна в Лъв, рестартирайки иконографията на циничната холивудска машина и бездушната инфлуенсър култура. Време е за нова ера на звезди и секссимволи, които да хипнотизират, командват и вдъхновяват. Докато приключваме главозамайващото, хиперреферентно, иронично десетилетие на хиперпоп, меме култура и всичко наведнъж, вълна от артисти ще представи звуците и стиловете на утрешния ден. Докато Юпитер пристигне в Близнаци, ние ще танцуваме пред олтарите на нови богове. Най-накрая вече няма да гледам назад.

ЮПИТЕР В ТЕЛЕЦ: ВАШАТА РОЛЯ

Това е критична година за творческо освобождаване. С каквото и да сте си играли и каквито и сътрудничества да са набирали скорост – време е да ги доведете до кулминация. От вас зависи не само да доведете работата си докрай, но и да се отнасяте към себе си като към майка и творец: да храните, укрепвате и оформяте себе си като мощен съд, в който бъдещето може да се настани. Платформите, чрез които ще бъдете приети, може все още да не съществуват и светът може да изглежда твърде моралистичен, за да се справите с него. Оставете тези грижи на Юпитер в Близнаци. 

Зарежете концептуалното и станете истински. Чувствате, че банковата ви сметка е пълна с възможности или пък е пресъхнала и изтощена? Как вашият гардероб, дом и начин на живот отразяват вътрешното ви аз? Къде сте готови да поемете водеща роля, да кристализирате своята „марка“ и да зададете парична стойност на това, което правите? Не се заблуждавайте: Телецът е егоцентричен знак, оттук и високата склонност към божествени диви и диктатори. Цялото това взиране в пъпа може да ви превърне в канибалистичен тип, нарцистична черна дупка, която не може да види отвъд себе си. Но ако последните няколко години са ви хвърлили в противоположния край на махалото, до състояние на дисоциативна парализа, несигурност по отношение на избора ви пред лицето на глобализирания срам и порицание, тогава това не е самоугаждане. Това е самосъбуждане.

Бъдете главният герой, филмовата звезда, вампът, секссимволът, новаторът. Интегрирайте го в това как излизате от къщи, с кого прекарвате времето си и къде търсите вдъхновение. Тук не става дума за по-усилена работа или задълбочаване. Става дума за въплъщение на вашите ценности. Във вас има нещо безсмъртно, съществено за еволюцията на нашето колективно съзнание. Не ни карайте да гадаем с какво точно разполагате. Сега е моментът да го покажете, да се грижите за него и да се отнасяте към себе си като към източник на бъдещето. Ако сте готови да изгреете в този живот, сега е моментът.

More Astro