Следва

И неговото име е RZA: синът на Риана и A$AP Rocky

Стилът на Мария Габриел - вероятният нов премиер на България

"Мария Габриел е чудесен потенциален премиер. Млада, интелигентна, опитна в европейската политика, успешна, културна и с конкретен принос в развитието на културата в Европа. И за пръв път от много време насам, жена-кандидат!", четем мнението на колегата Милена Фучеджиева във Фейсбук

Celebrities преди 11 месеца

Съгласяваме се, защото Мария Габриел, в навечерието на своя 44-ти рожден ден, български еврокомисар втори пореден мандат, майка на син и фина жена, изглежда лъч надежда в и без това взривената политическа реалност в България.

Да видим коя е тя

И така, по-рано днес стана ясно, че кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер е българският еврокомисар Мария Габриел. Новината бе съобщена от парламентарната трибуна от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който добави към нейната биография, че "това, което е дадено на България и на българския еврокомисар са иновациите, научните изследвания, културата и младежта. Теми, по които всички ние имаме в програмите си написано доста". И добави: "Изпълняваме конституционните срокове. Тъй като като действащ еврокомисар, който трябваше да присъства и на Г7 на срещата, има юридически процедури, по които тя трябва да мине, затова нашата парламентарна група в контактните си групи ще се свърже с вас, за да може тя да провежда срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер", обръщайки се към потенциалните подкрепящи кандидатурата на новия премиер.

Припомняме, че вчера стана известно също, че в понеделник, 15 май, президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за кабинет на ГЕРБ-СДС като най-голяма политическа сила в Народното събрание. В този ден Габриел трябва да подаде оставка като еврокомисар, а България да излъчи нова кандидатура, която да заеме мястото й.

Мария Иванова Габриел, по баща Неделчева, е член на Европейския парламент от делегацията на ГЕРБ в състава на Групата на ЕНП от 2009 до 2017 г., когато става еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева в комисията "Юнкер" и получава ресор "Цифрова икономика и цифрово общество". В следващата Комисия на Урсулa фон дер Лайен през 2019 г. ѝ е възложен ресор "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж". Госпожа Габриел е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на разширяването на ЕС, Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП. Като зам.-председател на Групата на ЕНП председателства Работната група „Евромед" и работи по приоритетни въпроси като миграцията, сигурността, борбата с тероризма и радикализацията, външната политика на ЕС, Западните Балкани, правата на жените. Зам.-председател е на ЕНП Жени от 2012 г.

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Хаджидимово. През 1997 г. завършва Езикова гимназия „Д-р Петър Берон", Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология" в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски". Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г. От 2004 до 2008 г. е асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо, Франция. Преподавателската ѝ дейност е свързана с темите за процеса на вземане на решения в ЕС, политическа социология и международни отношения.

През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 г. в София се ражда синът им Жан-Едуард.

И eдно любопитно съвпадение в датите - точно на 10 май преди 6 години Мария Габриел е предложена за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, която е поканена да оглави Световната банка. Решението за Габриел е първото, което вземат в първия си работен ден министрите от кабинета "Борисов 3".


Мария Габриел с Папа Франциск

Междувременно председателят на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер се изказа ласкаво за премиерската кандидатура: "Горещо приветстваме номинацията на Мария Габриел за министър-председател на България. Тя има опита и международния авторитет за преодоляване на политическата патова ситуация в София.Пълна подкрепа за сестринската ни партия ГЕРБ-СДС заради поставянето на първо място на интересите на страната", написа Манфред Вебер в Туитър.

След всичко изброено е очевидно, че госпожа Габриел е типичен образован европеец, дама, ориентирана към резултати и достижения, многопластова личност с много сериозни качества. Погледнато така, технократски, не е сложно да съзрем личностните и кариерни кодове и в начина й на обличане. Тя има свой собствен стил, за който тънката фигура допринася много - на толкова слабо тяло буквално всичко стои добре. Виждаме преимуществено сака, поли и панталони, по-малко рокли, подчертано женствени, и по някой ненатрапчив аксесоар - шалче, нежно бижу, цветен принт. Мария видимо не се бои от цветове, в гардероба й има от всички цветове на дъгата - розово, червено, лилаво, жълто, зелено, доста синьо, както и бяло, черно и беж. Напълно ненатрапчив, стилът й очевидно обслужва едно натоварено бизнес ежедневие. Ставаш сутрин, грабваш от закачалката първото попаднало ти нещо, подбрано предварително с мисъл за позицията и публичността, и си готов. Далеч от емблеми, лога, разпознаваем лукс или видимо следване на трендовете на деня, имаме пълно сливане между човек и гардероб. Който би могъл да бъде отнесен и в графата "скучен", ако кандидат премиерът не беше точно това, което е - отличен евро чиновник, склонен да се нагърби с трудната задача да поеме кормилото в точно този исторически момент в България. Чисто, спретнато и недразнещо, т.е. отлично.

More Celebrities