Следва

Слънце в Chanel, асцендент в Burberry и Луна в Gucci? За всяка зодия - бранд

Руската марка Ushatáva, новата колекция и обвиненията в плагиатство на украински бранд

Заподозряха руската марка за булчински облекла Ushatáva в плагиатство... от украински бранд. Нова сватбена колекция Tie The Knot беше спряна от производство

 

All fashion преди 11 месеца

След пускането на новата си рекламна кампания Ушатава бе обвинена в копиране на дизайна на една от роклите, досущ идентична с тази на украинската марка Anna October. Руският екип коментира ситуацията и каза, че са решили да спрат роклята в стила на 20-те години от производство.

Компанията отбеляза, че в много колекции има сходни рокли, а в този конкретен случай дизайнерите са решили да съчетаят горната част на модела от 20-те години с макси пола. Оказало се е трудна задача, обаче, и екипът е решил да изреже дълбоко гърба, за да отнеме от обема на полата.

„Въпреки това приликата на роклята на Ushatáva с Anna October е очевидна. Ние уважаваме работата на нашите колеги в модната индустрия и тъй като този силует беше въведен в марката преди нашия, взехме единственото възможно решение - да премахнем слип роклята ала 20-те от продажба и да изтеглим цялата партида, вкл. от производство. Креативността, честността и човечността са най-важните приоритети на модна къща Ushatáva", се казва в изявление на марката в Instagram.


Ushatáva


Anna October

Решението на Ушатава предизвика полемики в телеграм. Мнозина смятат постъпката на руската марка за благородна, има и такива, които наричат ​​ситуацията преувеличена, а някои виждат политически оттенък в обвиненията. 

„Безпрецедентно съзнание и уважение към авторските права на други хора показа руската марка Ushatáva. Работата е там, че комбинираната рокля (между другото, много красива) от новата колекция излезе безумно подобна на роклята на друг дизайнер - Анна Октомври. Други биха казали „не ни интересува" или изобщо не биха реагирали на сравненията. Но те не го направиха, а разказаха подробно как са стигнали до същите резултати в процеса на проектиране на модела. И обявиха, че са решили да изтеглят роклята от продажба и производство. Това е ниво!", коментират в мрежата. 

"Дали Ушатава постъпиха красиво - да, определено. Дали е било необходимо да го направи, това е големият въпрос. Меко казано, а и често срещано явление, жанрът не блести с оригиналност и да говорим за нововъведения в толкова комерсиална ниша е твърде ласкателно. Но случаят е готин. Обичам ги, уважавам ги още повече", пише Osd.

Наскоро марката показа новата си рекламна кампания, заснета в Тел Авив. Според Нино Шаматава, съосновател на Ushatáva заедно с Алиса Ушакова, решението за мястото на снимане е взето от само себе си след посещение в града. Дизайнерките са привлечен от атмосферата на морския бряг и любезността на местните жители.

"Преди два месеца за първи път дойдох в Тел Авив и полудях от атмосферата, от хората. Колко са гостоприемни, колко много ме потопиха в града, колко се влюбих... Решението дойде от само себе си", каза Нино в Телеграм. 

Рекламната кампания на колекцията е заснета по улиците на града без първоначално одобрение на конкретни локации. Кадрите включват модели, облечени в дрехи на марката, както и местни жители, животни и други атрибути на градския живот.

„Така е, когато се вдъхновиш от мястото и снимаш всичко, което видиш“, добави Нино Шаматава. „Единственото нещо, с което наистина се занимавахме, беше да снимаме по залез слънце, в определено време. Всичко останало се получи органично, по прищявка и мисля, че се чете.“

Колекцията Tie The Knot се основава на нетипични и сложни визии за булки, състоящи се от рокли, костюми и бельо за този специален повод.

„Докато работихме върху колекцията, имахме предвид образа на модерната булка, която не е обременена със задължението да играе „традиционна сватба“, както и всички опции за декор, в които може да се разгърне нейният празник“, се казва в уебсайта на марката .

More All fashion